Kohus sunnib Kalev/Cramot tasuma Nate Foxi ees tekkinud hiigelvõla

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nate Fox.
Nate Fox. Foto: Sille Annuk

Kalev/Cramo korvpalliklubi ootab ees raske hooaeg – lisaks tugevate vastastega heitlemisele tuleb klubi juhtkonnal leida raha vanade arvete klaarimiseks. Taganeda pole enam kuhugi, rahvusvaheline korvpalli arbitraažikohus otsustas, et Eesti meisterklubi peab tasuma oma endisele mängijale Nate Foxile saamata jäänud töötasu ja preemia.


Tegemist pole kaugeltki tühise summaga. Hooajal 2008/2009 Kalevis mänginud Foxil on saada 54 332 USA dollarit, lisaks jäävad Kalevi kanda kohtukulud 9000 eurot.

«Raha saab makstud, sõlmisime selle kohta Foxiga maksegraafiku,» kinnitas Kalevi mänedžer Kaarel Sibul. Graafiku kohaselt peab võlg olema kustutatud algava hooaja lõpuks.

Sibula ja klubi asepresidendi Toomas Linamäe sõnul püüdsid nad leppida Foxiga maksegraafikus kokku juba enne, kui asi jõudis korvpallikohtusse. Mängija polnud aga nende väitel sellega nõus.

«Foxiga läbirääkimistes lootsime veidike ka tema vastutulelikkusele. Siin mängides oli tal pahandusi ja alkoholiga vaheljäämine – meie neid asju avalikkuse ette ei toonud, kuid tema tegi meie probleemiga vastupidi ja andis asja kohtusse,» rääkis Linamäe. «Pärast kohtuotsust oli ta ikkagi graafikuga nõus.»

Protsessiga seotud dokumentidest selgub, et Fox teenis Eesti korvpalli mõistes hiigelpalka. Iga kuu pidi tema pangaarvele lisanduma 17 000 dollarit, kogu hooaja eest tuli talle maksta aga 160 000 dollarit, sellele lisandus veel 27 500 dollari jagu boonuseid. Paraku suutis Kalev oma kohustusi täita vaid kolm esimest kuud, edaspidi muutusid maksed väiksemaks ja harvemaks ning lakkasid 2010. aasta varakevadel sootuks.

«See oli väga raske aeg – kriis sundis eelarveid vähendama, kuid meie püüdsime planeeritud tasemel jätkata,» meenutas Linamäe. «Pärast hooaja lõppu oli meil valida, kas panna pillid kotti või jätkata. Üldsus arvas, et peaksime jätkama, ja nii ka tegime. Seepärast saigi meie prioriteediks klubi säilitamine ja Eesti oma mängijatega arvete klaarimine.»

Fox polnud sugugi ainus, kellele võlgu jäädi. Linamäe sõnul on juba varem Kalevi vastu protsessinud Josh Pace oma raha kätte saanud, maksmistega ollakse lõpukorral ka teiste tollel hooajal Kalevis mänginud leegionäridega. Lisaks on selle hooaja eest raha saada Eesti praegusel parimal korvpalluril Kristjan Kanguril.

Võlgade likvideerimine on veninud, kuna raha leida pole lihtne ja mitmed sissetulekuallikad on kokku kuivanud.

«Kunagi arvestasime eelarvesse ka alaliidust Eesti meistri tiitli eest makstava preemia, kuid enam sellist reeglit pole. Vastupidi, kulud aina suurenevad, nüüd peame ju tasuma Eesti liigas lauakohtunikele, lisaks maksame Balti liiga kohtunikele – kõik liigad tuleb ise kinni maksta,» rääkis Linamäe. «Ainus erand on Ühisliiga, kus püütakse tegutseda Euroliiga mudeli järgi.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles