Kalev/Cramo tunnistab: komplekteerimisega on pandud puusse

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev/Cramo bulgaarlasest tsentri Nikolai Varbanovi kesine mäng, kütab         Kalevi fännide hulgas palju kirgi.
Kalev/Cramo bulgaarlasest tsentri Nikolai Varbanovi kesine mäng, kütab Kalevi fännide hulgas palju kirgi. Foto: Margus Ansu

«Kalev/Cramo korvpallimeeskonnas on komplekteerimisega pandud puusse ja eelkõige vastutavad selle eest treenerid!» Nii enesekriitiliselt võttis hooaega kahe kaotusega alustanud kalevlaste pea­treener kokku kesise mängupildi tagamaad.
 


Probleem on tegelikult vaid ühes positsioonis – keskmängijas. Kui neljapäeval Ühisliiga avamängus Kaunase Žalgirise vastu võis Kalevi keskmängijate kahvatu soorituse peale silma kinni pigistada, sest vastas olid Euroopa tipptasemel keskmängijad, siis laupäeval mängus Žalgirise duubliks olnud Baltaiga on kesisele tegutsemisele ­õigustusi raske leida.

Laupäeval alustas Kalevi keskmängijana Bamba Fall. 18 minutiga kogus ta viis punkti, ühe (!) lauapalli ja tegi kaks pallikaotust. Bulgaaria koondislase Nikolai Varbatovi saldo oli sama kehv: 10 minutit, kaks punkti, kolm lauda ja kaks pallikaotust. Oma võimaluse sai ka Kristjan Kitsing, kes panustas 10 minutiga kuus punkti ja kolm lauapalli. Seega kogusid Kalevi tsentrid kokku 11 punkti ja seitse lauapalli.

Ajudeta ei saa mängida

Keskmängijate sellise soorituse taustal kaotas Kalev Balti liiga avamängus kodus KK Baltaile 75:77. Kalevlased olid veel kolmanda veerandaja lõpus taga 49:64, ent suutsid viis minutit enne lõppu jõuda viigini 66:66. Lõpurünnakute loteriis oli õnn ja kaine mõistus Leedu klubi poolel.

Kuusmaa sõnul ei saa meestele ette heita võitluslikkuse puudumist, kuid… «Selles mängus on veel üks tähtis asi – pea! Ajudeta ei saa seda mängu mängida,» sõnas Kuusmaa pärast laupäevast kaotust. Seegi vihje oli ilmselgelt adresseeritud oma klubi keskmängijatele, kes ei suutnud kaitses täita treenerite korraldusi ega mõistnud ka seda,  mida mängujuhid neilt rünnakul nõudsid.

«Mõne mehe pealt logiseb kaitse, mõne pealt rünnak,» lisas Kuusmaa. «Ootan pikisilmi tagasi Joosep Toomet ning teiste pikkadega tuleb samuti midagi ette võtta. Ütlen otse – mul on Varbanovit väga raske kasutada, sest ta on meie mängu jaoks liiga aeglane, Fall aga ei taju veel, mida temalt nõutakse ja mida ta peab tegema.»

Kuid kuidas sellised mehed üldse Kalevisse sattusid? Põhikeskmängijaks võetud Varbanovi palkamise üle otsustati videote ja senise statistika põhjal. Kuusmaa nentis, et treeneritele saadetud videolõikudel keerutas bulgaarlane oma liigas korvi all päris osavalt, lisaks näitasid protokollid, et ta kogus korralikult punkte ja lauapalle ning oli oma liiga kasulikem mängija.

Eestisse jõudis aga justkui hoopis teistsugune mees – aeglane, pallide püüdmisel koba ja kaitses pisut saamatu.

Kuusmaa tõdes, et mees võib küll olla oma liiga parim mängija, kuid esimest korda välismaale sattudes tekkisid tal sarnased probleemid nagu äsja USA ülikoolist saabunud palluritel. Kuuldavasti elab Varbanov oma ebaõnnestumisi väga valuliselt üle ja see kõik suurendab ebakindlust.

Kalevi leerist on kostnud vihjeid, et Varbanovi asemele vaadatakse uus mees. Samas pole bulgaarlane siin katseajal, vaid korraliku lepinguga ning selle lõpetamine pole lihtne. Pealegi ei saa Varbanovit heita üle parda ka proosalisel põhjusel – nädala lõpus mängib Kalev Kiievis, kuu lõpus Samaras.

Fall ei saa nendes mängudes osaleda, kuna tema ajutisse passi ei anta Venemaa ja Ukraina viisat. Vähemalt kuu lõpuni on rivist väljas ka lõikusest paranev Toome.

Kuid Kalevi treeneritel on veelgi muresid. Gert Dorbek ja Gregor Arbet on Kuusmaa hinnangul vajunud koondisesuve-järgsesse auku. Kahes esimeses mängus säranud lätlasest tagamees Armands Škele on aga tegutsenud lõpuminutitel väsimusest mõtlematult.

Treeneritel raske ülesanne

«Škele räägib, et talle ei meeldi individuaalne mäng, kuid ise viljeleb ta seda kõige rohkem. Ta meenutab mulle mind ennast – rikkusin mänge ära ja tõin neid ka välja,» rääkis Kuusmaa. «Ta mängib hästi ja kasulikult, seepärast on talle raske rohkem puhkust anda.»

Kuusmaa tunnistas, et olukord on keeruline ning selle parandamiseks pole väga palju ­aega. Juba laupäeval mängitakse Kiievis, järgmisel neljapäeval kodus tippmeeskonna Himkiga ning veel kaks päeva hiljem Balti liiga arvestuses koduse suurrivaali Tartuga. «Treeneritel on legot raske kokku panna, aga mis teha, peame üritama,» sõnas ta.

Et Baltai pole mingi imemeeskond, tõestas eile Tartu meeskond, alistades Leedu klubi 86:78. Tähelepanuväärne on seegi, et tartlastel andsid just keskmängijad väga tõhusa panuse: Vallo Allingu tõi 21, Bill Amis 15 ja Rain Raadik kuus punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles