Vormeliboss surub sõitjatele vägisi medaleid kaela

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Ecclestone.
Bernie Ecclestone. Foto: AP / Scanpix

Vormeliboss Bernie Ecclestone ei kavatse hoolimata tugevast kriitikast taganeda oma ideest võtta vormel-1 MM-sarjas kasutusele medalid.


Ecclestone’i arvates tuleks praegune süsteem, kus kaheksa paremat teenivad punkte, asendada hoopis medalitega nagu igal teisel spordialal – võitjale kuldmedal, teisena lõpetanud piloodile hõbe ja kolmandale kohale pronks.



Maailma Autoliidu president Max Mosley ütles Maailma Motospordi Nõukogu koosolekul Monte Carlos, et enne otsustamist tehakse ulatuslik turu-uuring. «Bernie on medalimõttest vaimustuses, aga esmajoones on tähtis teada saada, mida fännid sellest arvavad,» sõnas Mosley.



Rohkem möödasõite


Ecclestone soovib praeguse süsteemi välja vahetada seetõttu, et tema arvates sunnib  seesugune punktijagamine piloote võidusõitude viimastel ringidel eriti ettevaatlikult tegutsema. «Lihtsalt öeldes – uus süsteem muudaks vormelikarusselli kõvasti põnevamaks ja pilkuköitvamaks,» selgitas Ecclestone. «Sõitjad peavad maksimaalselt pingutama, et esikolmikusse jõuda.»



«Näeksime märksa rohkem möödasõite, sõitjad riskeerivad rohkem ja võistlevad kuni finišini,» jätkas Ecclestone. «Siiamaani on korduvalt juhtunud, et piloodid lepivad teise, kolmanda või neljanda kohaga ega püüagi kõrgemale tõusta, see muudab võistluse igavaks, eriti kui kõik boksipeatused on tehtud ja võistlus lihtsalt kulgeb.»



Võitu tuleb väärtustada


Ecclestone usub, et põnevuse ja pinge puudumises ongi süüdi iganenud punktisüsteem. «Loomulikult ei süüdista ma sõitjaid, nemad on võistlejad,» lausus ta. «Aga see süsteem sunnib neid olema liiga konservatiivsed. Kui nad tahavad maailmameistriks tulla, on targem leppida paari kindla punktiga, selle asemel et asuda enda eest sõitjaid jälitama.»



Kuna aga vormelit peetakse autospordi kuninglikuks alaks, tuleks Ecclestone’i sõnul reegleid muuta, et võitjaks tuleks tingimata parim mees. «Vormeli maailmameister ei tohiks olla lihtsalt see, kes tuleb järjekindlalt teisele kohale,» arvas Ecclestone. «Võitma peaks mees, kes võitleb lõpuni, riskeerib ja kasutab võimalusi ega lepi teise kohaga.»



Ecclestone tõi näitena tänavuse maailmameistri Lewis Hamiltoni ning poolaka Robert Kubica. Möödunud aastal hoidis Hamilton MM-sarjas esikohta veel enne, kui oli võitnud esimese etapi, tänavu hoidis mõnda aega juhtkohta Kubica, kuigi Hamilton, Felipe Massa ja Kimi Räikkönen olid temast rohkem sõite võitnud.



«Lewis ja Robert on mõlemad äärmiselt andekad, aga minu arvates ei tohiks sellist olukorda tekkida,» kommenteeris Ecclestone. «See ei oleks normaalne, kui maailmameistriks kroonitaks mees, kes pole ühtegi sõitu võitnud. Kuid praeguse punktisüsteemiga võib niimoodi vabalt juhtuda.»



78-aastane Ecclestone lükkas tagasi ka kuulujutud, et tuli oma ideega lagedale seetõttu, et pole rahul Hamiltoni tiitlivõiduga. «Lewis on igati seda tiitlit väärt ja keegi polnud tema võidu üle õnnelikum kui mina,» ütles ta. «Ükskord pidi ta võitma ja pigem oli küsimus, millal see juhtub, mitte kas see juhtub.»



«Mulle ei meeldinud vaid see, et kehtivate reeglite järgi oli Lewisel vaja viimane võistlus lõpetada vaid viienda kohaga, et MM-tiitel võita,» lisas Ecclestone lõpetuseks. «Fännid soovivad esikoha nimel ikka tõelist lahingut näha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles