Video: Tänak ning tema meeskonnakaaslased räägivad, kuidas Soome teedel olevate hüpetega toime tulla

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyväskylä ralli. Pildil Soome Toyota ekipaaž Esapekka Lappi ja Janne Ferm
Jyväskylä ralli. Pildil Soome Toyota ekipaaž Esapekka Lappi ja Janne Ferm Foto: /imago/Crash Media Group/Scanpix

«Reegel number üks: hüppe peal olles ära enam pidurda!» alusatab Jari-Matti Latvala videot. Soome MM-rallil on üks suurimaid katsumusi katsetel olevad hüpped. Näiteks ainuüksi Ouninpohja katse peal on ligi 100 nukki, millest suur osa ka auto õhku tõstavad. Toyota meeskonna sõitjad rääkisid, kuidas hüpetega toime tulla.

«Soome ralli keerukus seisnebki selles, et tee käib pidevalt üles ja alla. Nende katsete peal ei ole kohti, mis oleksid sirged või siledad. Pidevalt on nukid ja tee keerab nende nukkide pealt samuti koguaeg. Lisaks on enamus kurve pimedad,» rääkis Ott Tänak. 

«Iga nukk ja hüpe on erinev kui eelnevad. Vahest hüppad nii, et kõik neli ratast on õhus, aga vahel tõuseb vaid parem esimene osa autost või ainult vasak tagumine. Seda on väga keeruline hinnata ja sellega arvestada,» rääkis Tänak.

Eelmisel aastas Soome MM-ralli võitnud Esapekka Lappi teab koduradadel olevaid hüppeid tõeliselt hästi, kuid sellegi poolest ei ole tal lihtne nendega toime tulla: «Hüpete osas pead kõvasti keskenduma legendi koostamise ajal. Väga keeruline on hinnata, kui kaugele sa hüppad. Tänu uuele aerodünaamikale on veel keerulisem aru saada, millised hüpped tõstavad auto õhku ja millised mitte. Kogu see protsetuur on päris keeruline.»

«Tähtis on legendi kirjutamise ajal aru saada, kui palju sa enne hüpet pidurdama pead. Mul on legendis selle jaoks lausa kolm erinevat väljendit: üks tähendab kerget pidurdust, teine tavalist pidurdust ning kolmas tugevat pidurdust,» rääkis Jari-Matti Latvala.

«Kui sa hüppad liiga kaugele ja maandud valele poole teed, on suhteliselt keeruline. Vedrustus peab andma sulle suurepärase abi ja masin ei tohi pärast hüpet oma tahte järgi liikuma hakata. Sul peab olema koheselt pärast maandumist auto üle kontroll,» rääkis Lappi auto vedrustuse vajalikkusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles