Kas Eesti vehklejad saavad teist MMi järjest medali?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koondise peatreeneri Kaido Kaabermaga vestlev Irina Embrich (vasakul) oli treeningul heas tujus.
Koondise peatreeneri Kaido Kaabermaga vestlev Irina Embrich (vasakul) oli treeningul heas tujus. Foto: Mihkel Maripuu

Järgmisel nädalal Itaalias Catanias peetavate vehklemise maailmameistrivõistluste eel ripub Eesti epeekoondise kohal suur küsimärk: kas suudetakse teist MMi järjest medaliga koju naasta?



Pole raske arvata, et Eesti suurim medalilootus on valitsev maailmameister Nikolai Novos­jolov. Järgmise aasta olümpiamänge silmas pidades on Novosjolovi jaoks igal juhul ülioluline naasta hea tulemusega. Nimelt on vehklemises maailma edetabel koostatud sarnaselt tennise omaga, kus heal positsioonil püsimiseks tuleb enda eelmise aasta punkte kaitsta. Seega tuleks MM-kullal samade silmade säilitamiseks tiitlit kaitsta.

Novosjolov on suurvõistlusele nõnda pingsalt keskendunud, et ei soovinud enne turniiri rääkida. Tema tegemistega kursis olevad inimesed aga avasid veidi kaarte ja rääkisid, et mees on käinud korra kuus Rootsi koondise peatreeneri ­Igor Tšikinjovi juures treenimas. 26. septembrist 3. oktoobrini viibis Novosjlov koos Tšikinjoviga Kiievis laagris, kus sai end proovile panna Ukraina koondisega.

12.–18. septembrini osales Novosjolov koos koondisekaaslaste Marno Allika ja Sten Priinitsaga Praha laagris, kus muu hulgas peeti kontrollturniir, mille veerandfinaalis jäi ta tulemusega 7:15 alla ungarlasest MM-pronksile Gabor Boczkole. Novosjolovil pole sel hooajal MK-etappide võite ette näidata, kuid kahel korral on ta jõudnud poolfinaali.

Tänu juuli keskel EMil näidatud heale minekule võib lisaks Novosjolovile Eesti suurimaks lootuseks kõrgele kohale pidada epeenaiskonda koosseisus Irina Embrich, Kristina Kuusk, Julia Beljajeva ja Julia Zuikova. Mäletatavasti kaotati EMil pronksikohtumises suurest eduseisust 41:42 Prantsusmaale.

«Loodan, et tüdrukud on EMi pettumuse unustanud,» sõnas rahvusesinduse peatreener Kaido Kaaberma. «Konkurents on muidugi tugev, kuna EMiga võrreldes on tugevaid koondiseid juures. Näiteks Hiina ja Lõuna-Korea, kes mõlemad Eestist maailma edetabelis eespool.»

«Medal poleks mingi maailmaime, kuid vehklemises võib saatuslikuks saada vaid üks torge,» lisas Embrich.

Eesti naiskond on maailma edetabelis kuues, millega tagatakse tõenäoliselt otsepääs 16 parema hulka, kus vastaseks on kas Ungari või Ukraina.

Individuaalselt ei maksa unustada just Eestile aastate tagant palju tiitlivõistluste medaleid toonud Embrichi, kelle võimed ja kogemused lubavad kõrget kohta oodata. Küll kinnitas ta ise, et hoidub suurte eesmärkide püstitamisest.

«Ma ei hakka kellelegi midagi lubama. Tahan enda jaoks tõestada, et võin midagi saavutada ja hästi vehelda. Kui läheb hästi, olen õnnelik, kui mitte, jääb kehv tunne,» sõnas Embrich, kes füüsiliselt peaks suurvõistluseks valmis olema. «Kõik on korras, ei ole nii, et jalad või miski muu oleks väsinud.»

Eesti epeemeeskond (lisaks Novosjolovile, Allikale ja Priinitsale ka Eesti Vehklemisliidu sportiv peasekretär Jüri Salm) asub maailma edetabelis 16. kohal, kuid alustab 32 hulgast, kus läheb esimesena kokku Hispaania või Kasahstaniga. Võidu korral seisab ees kohtumine Prantsusmaa või Ungariga.

VEHKLEMISE MM

Eesti vehklejate võistluspäevad:

9. oktoober – meeste epee eelringid

10. oktoober – naiste epee eelringid

12. oktoober – meeste epee põhiturniir

13. oktoober – naiste epee põhiturniir

15. oktoober – meeskondlik epee

16. oktoober – naiskondlik epee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles