Riigikogulane Jaanson sai toetust, paljud noored mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahekordne olümpiahõbe Jüri Jaanson sai 680 eurot haridusstipendiumit ülikooliõpingute toetuseks.
Kahekordne olümpiahõbe Jüri Jaanson sai 680 eurot haridusstipendiumit ülikooliõpingute toetuseks. Foto: Pärnu Postimees

Ujuja Kätlin Sepp õpib USAs Louisiana ülikoolis ja taotles EOK-lt haridusstipendiumi. Riigikogulasest olümpiahõbe Jüri Jaanson õpib Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis ja taotles samuti stipendiumi. Jaanson saigi stipendiumi, Sepp aga mitte.



Eesti Olümpiakomitee stipendiumikomisjoni otsuse peale on spordimaailmas kired lõkkele löönud. Lisaks Sepale jäi toetusest ilma nii mõnigi noorsportlane: teiste seas näiteks ujuja Annika Saarnak, võrkpallur Meelis Kivisild, suusataja Timo Simonlatser, kergejõustiklased Rasmus Mägi ja Liane Pintsaar.

Eelkõige küsitakse, miks eelistati riigikogu liikmena kuus 3134 eurot teenivat Jaansonit noorsportlastele, kellel põhisissetulek puudub.

TÜ Pärnu kolledžisse majandust tudeerima läinud Jaanson peab ühe semestri eest välja käima 680 eurot. Just nii suure toetuse EOK stipendiumikomisjon talle määraski.

Stipendiumikomisjoni kuulunud kultuuriministeeriumi asekantsleri Tõnu Seili sõnul oli tänavuste stipendiumite jagamisel mitu vaidluskohta. 55 kandidaadist 28 välja valida polnud sugugi lihtne.

Küsimusele, miks otsustati eelistada korraliku sissetulekuga Jaansonit noorsportlastele, vastas asekantsler: «Siin ei saa selle järgi otsust langetada, milline on inimese elujärg või kus ta töötab. Me ei saa hakata inimese rahakotti vaatama. Selle järgi haridusstipendiume ei määrata. Iseküsimus on, kas üldse kandideerida…»

Algatus kirjutada stipendiumitaotlus tulebki sportlaselt endalt. Jaanson ei leidnud paraku aega Postimehe küsimustele vastamiseks.

Ent EOK peasekretäri Toomas Tõnise sõnul vastab mees kõikidele stipendiumi määramise kriteeriumitele. «Miks me peaksime ütlema, et vabandust, me ei toeta sind, sest sa oled riigikogulane?» küsis Tõnise.

Ent ka noorsportlased, kes toetusest ilma jäid, vastasid kõikidele kriteeriumitele. «Usun, et Jüri on sportlasena oluliselt kõvem olnud kui need, kes on alles oma sporditee alguses,» põhjendas Tõnise valikut.

Ujumisliidu peatreener Riho Aljand ei tahtnud sel teemal sõna võtta. «Ei saa siin midagi arvata. Stipendiumide jagamiseks oli loodud konkreetne komisjon ja nad ei pea oma otsustest aru andma. Pealegi, kui siin liiga kõva häälega oma arvamust avaldada, siis…» jättis Aljand lause lõpetamata.

Samas tõdes ta, et USAs õppivatele tudengitele kulub seesugune toetus marjaks ära. «Isegi kui sportlane on seal täisstipendiumi peal, tuleb tal tihtipeale ise maksta kas elamise, õppematerjalide või võistlussõitude eest,» selgitas ta.

Eesti Ujumisliidu president Evelyn Sepp leidis, et Jaansonile stipendiumi määramini pole sugugi ebaõiglane. Samas pole õiglane ka Kätlin Sepa stipendiumist ilmajäämine.

Küsimus on tema hinnangul pigem selles, et tippspordi  lõpetanud inimene, kes on hea kooliskäimise aja pühendanud sportlike eesmärkide saavutamisele, ning spordis alles  hoogu koguv noor  ei tohiks kandideerida ühes kategoorias.

«Kui midagi selles loos ebaõiglane on, siis see, et 70 protsenti Eesti inimestest teenib vähem kui keskmine palk, riigikogu liige see-eest vähemalt neljakordset keskmist palka. Väheste ressursside korral tuleks neid suunata sinna, kus neid rohkem vajatakse,» vihjas Sepp.

Ühtekokku jagati välja 28 stipendiumi suurusjärgus 600–1000 eurot. Suurima toetuse järgmiseks poolaastaks said ujujad Martti Aljand, Jane Trepp ja Martin Liivamägi, kolmikhüppaja Veera Baranova, endised laskesuusatajad Martten Kaldvee ja Priit Narusk, vehkleja Nelli Paju ja jalgpallitreener Marko Pärnpuu.

Haridusstipendiumi kriteeriumid

•    Stipendiaat on tegevsportlane, kes kuulunud Eesti koondvõistkonda vähemalt kolme aasta jooksul, või tippspordist loobunud isik, kes kuulunud Eesti koondvõistkonda vähemalt kolme aasta jooksul ning lõpetanud tegevsportlase karjääri viimase viie aasta jooksul;

•    Ta järgib oma elus ja sporditegevuses ausa mängu põhimõtteid, on eeskujuks noorematele.

•    Stipendium eraldatakse koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga sportlastele kõrg- või kutsehariduse omandamisel tasulises õppes õppemaksu tasumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles