Joosep Susi: oluline on idee

Joosep Susi
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratturid tänavu legendaarset Alpe d'Huez etappi mõõtmas.
Ratturid tänavu legendaarset Alpe d'Huez etappi mõõtmas. Foto: James Startt / GodingImages/PA Images

Mulle sattus hiljuti kätte Prantsuse spordilehe l´Equipe ajakirjaniku Jean-Paul Vespini raamat Alpe d´Huezi rollist Prantsusmaa velotuuri ajaloos. Alpide lääneosas paiknev mainekas suusakuurort (rattasõpradele tuntud kui Hollandi mägi) võõrustab Tour de France’i alates 1952. aastast.

Räägitakse, et 1994. aastal muudeti kohalik kirik pressikeskuseks ja et ilmselt on tegu ainsa kirikuga Prantsusmaal, kus aastas korra on õhk paksult täis suitsuhaisu ja kus käärkamber muudetakse baariks. Kunagi visati isegi orelimängija kirikust välja, sest ta olevat hakanud lehemeeste tööd häirima.

Tegemist on vaid ühega paljudest paikadest Prantsusmaal, kus vähemasti nädalaks keset palavat suve argipäev seiskub. Umbes pool tuhat linna. See, mis toimub, on kõikjal sarnane: kauplused muutuvad fännipoodideks, sõiduteed suletakse, jalgpalliplatsidel maanduvad kopterid jne.

Milline on Tour de France'i laiem tähendus prantslastele, head ja vead, arengud ajas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles