Ülevaade: kuidas sujub Liverpooli ettevalmistus algavaks hooajaks?

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liverpooli jalgpalliklubi on seitsmest hooajaeelsest kontrollmängust võitnud viis.
Liverpooli jalgpalliklubi on seitsmest hooajaeelsest kontrollmängust võitnud viis. Foto: Nigel French / PA Wire/PA Images

Inglismaa jalgpalliklubi ja Ragnar Klavani tööandja Liverpooli hooaja esimese liigamänguni on jäänud vähem kui kaks nädalat. Seni peetud hooajaeelsete kontrollmängude põhjal ei saa põhjapanevaid järeldusi teha, kuid mingi pildi saab esindusmeeskonna hetkeseisust ette manada küll.

Liverpool pidas esimese kontrollmängu juba 7. juulil ehk samal päeval, kui Horvaatia sai jalgpalli maailmameistrivõistluste veerandfinaalis penaltiseerias jagu Venemaast. Ilmselgelt polnud Liverpooli peatreeneril Jürgen Klopil võimalus (ega ka tahtmist) Inglismaa tugevuselt kuuendas liigas mängiva Chester City vastu proovida oma põhimängijaid, sest nemad olid veel finaalturniiril või suvepuhkusel.

Esimesed kontrollmängus said liverpoollased harjutada väravate löömist, sest avapoolajal löödi kaks ja teisel kolmveerandtunnil koguni viis väravat. Liverpooli eest tegid mitteametliku debüüdi suvised täiendused, keskpoolkaitsjad Fabinho ja Naby Keita. «Fabinho vajab kohanemiseks aega, kuid Naby mängis palju paremini. See polnud nende jaoks test, sest teame nende taset,» kommenteeris Klopp debütante.

Naby Keita.
Naby Keita. Foto: Matt McNulty / Sportimage/PA Images

Kolm päeva hiljem pandi end proovile Inglismaa tugevuselt neljandas liigas palliva Tranmere Roversi vastu. See mäng nii sujuvalt ei kulgenud ja raskustega saadi kätte 3:2 võit. Napi võidu järel pakkus rohkelt kõneainet Liverpooli väravavahi Loris Kariuse apsakas. Kevadel Meistrite liiga finaalis patuoinaks tembeldatud sakslane hooaja eel enesekindlusest ei pakata. Klopp kaasmaalase järjekordsest eksimusest aga suurt numbrit ei teinud ning sõnas, et selliseid asju juhtub ja nendest peab õppima.

Enne järgmist kontrollmängu hankis Liverpool šveitslase Xherdan Shaqiri. Liverpool käis ääreründaja eest Stoke Cityle välja 15 miljonit eurot ja sõlmis ääreründajaga viieaastase lepingu. Vähem kui nädal hiljem maksis Liverpool AS Romale 72,5 miljonit eurot ja tegi brasiillasest Alisson Beckerist kõigi aegade kalleima väravavahi. Üleminekute virr-varri ajal mängis Liverpool väravateta viiki neljandas liigas mängiva Buryga ja alistas 2:0 esiliigaklubi Blackburn Roversi.

Alisson Becker.
Alisson Becker. Foto: liverpoolfc.com

Seejärel lendas Liverpool USA-turneele, kus ootasid juba hoopis teisest puust vastased. Turneed alustas Liverpool 1:3 kaotusega Dortmundi Borussiale, kuid kaotusest valusam hoop oli keskkaitsja Joel Matipi vigastus. Kamerunlane lendas tagasi Inglismaale ravile ning praegu pole teada, millal Matip uuesti võistlustulle astub. Lisaks ei osalenud kahes järgmises mängus enam Keita, kellel olid kaelaprobleemid.

Järgmises mängus, mis toimus 26. juulil Manchester City vastu ja kus jooksid väljakule ka puhkuselt naasnud Mohamed Salah ja Sadio Mane, sai Liverpool oma masinavärgi palju paremini käima ja valitsev Inglismaa meister pandi 2:1 paika. Kui Klopp kasutas palju põhimängijaid, siis City juhendaja Pep Guardiola mängitas pigem noorpallureid.

Liverpooli USA-turnee kolmandat kontrollmängu ootasid klubi poolehoidjad pikisilmi. Seda kahel põhjusel: vastamisi mindi igipõlise rivaali Manchester Unitediga ja esmakordselt jooksis Liverpooli särgis väljakule Shaqiri. Fännid ei pidanud pettuma, sest Liverpool nüpeldas Unitedit koguni 4:1 ja Shaqiri virutas käärlöögist suurepärase värava.

Kusjuures lahing Manchester Unitediga toimus enam kui 100 000 silmapaari ees. See vaimustas isegi Liverpooli peatreenerit. «See on küll ettevalmistus uueks hooajaks, aga Unitedi ja Liverpooli vastasseisud on alati olulised. Inimesed ootasid seda mängu väga. Vähemalt need 100 000 inimest. Väga lahe!» rääkis Klopp.

Seega on Liverpool võitnud seitsmest hoojaeelsest kontrollmängust koguni viis, viigistanud ühe ja kaotanud samuti ühe. Kuid ees seisab veel kaks kohtumist enne liigahooaja algust, kus Klopp mängijaid katsetada saab. Ettevalmistus uueks hooajaks lõppeb Euroopas, kui Liverpool kohtub neutraalsel väljakul Napoliga ja koduväljakul Torinoga.

Liverpooli edukas kvartett ehk maailmameistrivõistlustel Horvaatiaga hõbemedali teeninud keskkaitsja Dejan Lovren, Belgiaga pronksmedali saanud väravavaht Simon Mignolet ning Inglismaaga neljanda kohaga leppima pidanud äärekaitsja Trent Alexander-Arnold ja poolkaitsja Jordan Henderson naaseb klubi juurde alles 5. augustil. See tähendab aga, et nemad saavad oma võimaluse ilmselt mängus Torinoga.

Kolm mõtet Liverpooli hooajaeelsest perioodist

Klavani mänguaeg ja vaated uueks hooajaks

Eesti koondise kapten Klavan osales kõigis seni peetud seitsmes kontrollmängus ja sai iga meeskonna vastu mängida ühe poolaja. Kui möödunud hooaja teisel poolel olid eestlasel tervisemured, siis ettevalmistusperiood on pealtnäha kulgenud hästi ning kohalik meedia pole tema kiitmise ega laitmisega hoogu sattunud.

Ragnar Klavan.
Ragnar Klavan. Foto: Jason Miller / AFP

Ilmselt peab Klavan uuel hooajal algkoosseisu koha pärast heitlema rohkem kui kunagi varem, sest Virgil van Dijki eestlane sealt minema ei lükka ja Lovreni esitused maailmameistrivõistlustel olid pigem head kui halvad. Lisaks sõltub palju Matipi (ja ka teiste keskkaitsjate) tervisest ja millisel positsioonil plaanib Klopp kasutada Joe Gomezt. Klopp vihjas möödunud nädalal, et uusi keskkaitsjaid ei ole meeskonda lisandumas.

Mane hakkabki penalteid lööma?

Liverpool teenis USA-turneel kolm 11 meetri karistuslööki (Manchester City ja Manchester Unitedi vastu) ja neist kaks realiseeris Mane. Ühe sai lüüa Sheyi Ojo, kuid siis polnud Manet väljakul. Kogu eelmise hooaja peale kokku said Liverpooli mängijad penaltit proovida kaheksa korda (3 Roberto Firmino, 2 Salah ja James Milner, 1 Philippe Coutinho), neist sisse löödi vaid pooled (igaüks ühe).

Tõsi, potentsiaalsed penaltilööjad Firmino ja meeskonna kapten Henderson pole suvepuhkuselt veel naasnud. Kuid Klopil seisab ees mõttekoht: äkki peakski Mane penalteid lööma? Senegallane oskab seisvat palli väravasse lüüa!

Sturridge kuulub Klopi plaanidesse?

Ründaja Daniel Sturridge, kes viimased pool aastat mängis laenulepingu alusel West Bromwich Albionis, on hooaja eel Liverpooli särgis püssi paukuma saanud. Suure osa karjäärist vigastustega kimpus olnud inglane säras Chesteri vastu kahe ning Blackburn Roversi ja Manchester Unitedi vastu ühe tabamusega. Mängus Unitediga kandis Sturridge teisel poolajal suisa kaptenipaela.

USA-turnee järel uurisid ajakirjanikud Klopilt Sturridge’i tuleviku kohta. «Seda otsustab suurel määral mängija ise. Praegu ta naudib mängimist. Ja mis kõige tähtsam: Daniel püsib terve!» sõnas Klopp. «Eks tulevik näitab. Loodetavasti on ta meile oluliseks lüliks.»

Jürgen Klopp.
Jürgen Klopp. Foto: ED SYKES / REUTERS

Liverpooli liigarivaalide kontrollmängud

Manchester City – Dortmundi Borussia (Saksamaa) 0:1
Manchester City – Liverpool 1:2
Manchester City – Müncheni Bayern (Saksamaa) 3:2

Manchester United – Club America (Mehhiko) 1:1
Manchester United – San Jose Earthquakes (USA) 0:0
Manchester United – AC Milan (Itaalia) 1:1 (pen 9:8
Manchester United – Liverpool 1:4

Tottenham Hotspur – AS Roma (Itaalia) 1:4
Tottenham Hotspur – Barcelona (Hispaania) 2:2 (pen 3:5)

Londoni Chelsea – Perth Glory (Austraalia) 1:0
Londoni Chelsea – Milano Inter (Itaalia) 1:1 (pen 5:4)

Londoni Arsenal – Boreham Wood (Inglismaa) 8:0
Londoni Arsenal – Madridi Atletico (Hispaania) 1:1 (pen 3:1)
Londoni Arsenal – Pariisi Saint-Germain (Prantsusmaa) 5:1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles