Eesti paarissõitjate treener: ma ei tee seda tööd raha pärast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanimir Todorovile (vasakul) on Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš esimesed nii kõrgel tasemel võistlevad õpilased.
Stanimir Todorovile (vasakul) on Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš esimesed nii kõrgel tasemel võistlevad õpilased. Foto: Priit Simson

«Pean enne igat nende võistlust palderjani võtma, olen rohkem närvis kui nemad,» tunnistas Eesti paarissõitjate Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatši üks treeneritest, bulgaarlane Stanimir Todorov, et elab hoolealustele tulihingeliselt kaasa.



Tallinnas peetaval iluuisutamise juunioride GP-etapil tegid alles teist hooaega koos uisutavad 17-aastane Zabijako ja peagi 19-aastaseks saav ukrainlane Kulbatš hea etteaste, tõustes tänu vabakavale seitsmendalt kohalt neljandaks. Nii vabakavas kui üldsummas sündis ka isiklik tippmark – vastavalt 88,95 ja 129,88 punkti.

Vabakava seadis paarile Vangelise laulu «Conquest of Paradise» järgi koreograaf Igor Tšinajev, kes mullu abistas ka MM-hõbeda võitnud Tatjana Volosožari ja Maksim Trankovi kavade koostamisel.

«See on nii raske kava, vastab rohkem täiskasvanute kui juunioride tasemele,» selgitas esimese Bulgaaria paarissõitjana 2006. aasta olümpial võistelnud 29-aastane Todorov. «Ja see on kava, mis kas viib sind tippu või tapab sind. Kahtlemata on see suur väljakutse, aga nad lähevad iga nädalaga üha paremaks.»

Millised on teie arvates Natalja ja Sergei võimalused jõuda tippu?

Minu silmis on neil tohutu potentsiaal. Aga et see võistlustel välja paistaks, läheb veel aega ja tuleb teha kõvasti tööd. Räägin enda ja teise treeneri, Pavel Dimitrovi nimel – nende tehniline pool on juba praegu väga hea, aga kummalisel kombel on nende nõrkuseks lihtsamad elemendid. Tegelikult on see hea – neid on kergem järele aidata.

On nad eelmise hooajaga võrreldes palju arenenud?

Mul on seda raske öelda, sest näen neid iga päev, kuid tean, et nad on kindlasti arenenud. Muutsime koreograafiat, kuna selles vallas olid nad teistest üsna palju maas, nüüd püüdsime seda parandada.

Millised eesmärgid te selleks hooajaks püstitanud olete?

Mõistagi EM ja MM, hooaja esimene pool on pigem nagu ettevalmistus nendeks võistlusteks. Usun, et nad on võimelised EMil kuue-seitsme parema sekka tulema, enamat tahta pole realistlik, nad võistlevad ju alles teist hooaega. Kuna MMil jõudsid nad mullu finaali, ei tohi ka nüüd madalamaid eesmärke seada. Juunioride MM on hetkel lahtine.

Kas vastab tõele, et töötate nendega peamiselt oma vabast tahtest ehk et palka te selle eest väga ei saa?

Jah. Me pole Paveliga sellest koostööst pennigi teeninud, pigem kulutame oma raha. Mõnikord on vaja midagi osta, siis ma ei võta seda raha neilt, vaid enda rahakotist. Nemad peavad nagunii jää eest maksma. Kui keegi arvab, et selliste sportlaste treenimisega teenib kõvasti raha, siis ta eksib. Mul on teised õpilased, kes mulle treeningute eest raha maksavad.

Kas teete seda seetõttu, et usute neisse nii palju?

Jah, muidugi. Kui alustad midagi nullist, on see umbes sama, kui saad lapsevanemaks. Kõigepealt nad sünnivad, siis sa kasvatad neid ja vaatad, kuidas nad arenevad, ja naudid sellest iga sekundit.

Meie jaoks on see umbes samamoodi. Usume, et neil on kõvasti potentsiaali, ja aitame neid nii palju kui saame. Olen õnnelik treener, sest eelmisel hooajal andsid lapsed meile lootust, et võivad tippu jõuda, see motiveerib veel rohkem.

Natalja ja Sergei jaoks on praegu kõik lihtne, neile on see kõik kui kingitus, aga meile on see kohustus. Seetõttu ütleme neile aeg-ajalt, et neil on kõik, mida paljudel uisutajatel pole, aga nad peavad tõestama, et väärivad seda, muidu homme pole neil midagi.

Kas olete nendega ka olümpiast rääkinud?

Muidugi, see on meie peamine eesmärk. See tundub küll kaugel olevat, aga tegelikult läheb aeg väga kiiresti. See on see, mille nimel nad treenivad.

On vaid väike probleem kodakondsusega.

Oleme Sergeiga rääkinud Eesti kodakondsuse võtmisest ja tema jaoks pole see kunagi probleem olnud. Ta saab aru, et kui ta kodakondsust ei vaheta, ei saa ta ka olümpiale.

Paljud inimesed ei mõista, miks paarissõidus ja jäätantsus uisutavad koos erinevate riikide sportlased. Kuidas te seda selgitaksite?

Paarissõit oli välja suremas, paare jäi pidevalt vähemaks, võistlusi oli üha vähem ja tase langes järsult. Äärmiselt raske on leida ühest riigist kaht võrdsel tasemel sportlast ja neist paar kokku panna, see on praktiliselt võimatu, kui tegemist on väikese riigiga. Seetõttu olen väga õnnelik, et Rahvusvaheline Uisuliit otsustas segapaare lubada, sest niimoodi võistlejate arv suureneb ja tase kasvab. Lõppude lõpuks pole vahet, mis värvi su pass on.

Olete ise uisutajana võistelnud nii EMil, MMil kui ka olümpial, milline tunne oli minna võistlustele treenerina?

Alguses oli mul tunne, et lähen ise uisutama. Treenerina poordi ääres seistes tunnen end täiesti kasutuna. Tahaksin neid aidata ja midagi öelda, kuigi tegelikult poleks seda vaja, aga lihtsalt tuleb selline tunne. Minu jaoks on tähtis sel tasemel tagasi olla, ma ei tee seda raha pärast, vaid selle tunde pärast, mis neid vaadates saan, see hoiab mind elus.

Uisutamine

Juunioride GP-etapp Tallinnas

Meeste üksiksõit: 1. Joshua Farris (USA) 207,67 punkti ... 6. Viktor Romanenkov 162,19.

Paarissõit: Katherine Bobak – Ian Beharry (Kanada) 147,72 punkti … 4. Natalja Zabijako – Sergei Kulbatš 129,8.

Jäätantsu lühitants: 1. Anna Janovskaja – Sergei Mozgov (Venemaa) 59,48, 2. Irina Štork – Taavi Rand 52,16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles