Jäätantsija Rand: meil on komme, et konkureerime ainult iseendaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rand ja Irina Štork rõõmustavad koos treenerite Jelena Kustarova (vasakul) ja Lea Rannaga (paremal) karjääri parima tulemuse üle.
Taavi Rand ja Irina Štork rõõmustavad koos treenerite Jelena Kustarova (vasakul) ja Lea Rannaga (paremal) karjääri parima tulemuse üle. Foto: Raigo Pajula

Taavi Rand tõstab rõõmust käed taeva poole ja ta suunurgad venivad kõrvuni, Irina Štorki silmad aga täituvad pisaratega. Äsja said nad teada, et on elus esimest korda jõudnud iluuisutamise juunioride
GP-etapil poodiumile.
 



Štork ja Rand said nelja-aastase vaheaja järel taas Tallinnas peetud juunioride GP-etapil jäätantsus teise koha, seejuures parandasid nad nii lühi- kui vabatantsus ning seega ka kogusummas oma seniseid tippmarke. Seni oli nende parim saavutus GP-sarjas mullu Inglismaal saadud kuues koht.

«Muidugi jäime väga rahule!» õhkas Rand laia naeratuse saatel. «Tegime oma karjääri kõige paremad tulemused, sellega peabki ju rahul olema.»

Tallinna GP-etapp oli Štorki ja Ranna selle hooaja teine võistlus; kui septembri lõpus Rumeenias Brasovis peetud juunioride GP-etapil said nad 107,23 punktiga seitsmenda koha, siis kodupubliku ees teeniti ligi 20 punkti rohkem – kohtunikud hindasid Eesti paari kaht kava kokku 126,51 punktiga.

Mõni päev enne võistluse algust teatas Rand pressikonverentsil, et nad ei pretendeeri mitte millelegi. Tagasihoidlikkus? «Meil on selline komme, et konkureerime ainult iseendaga ja isegi kui oleme pärast esimest kava poodiumikohal, püüame selle ära unustada,» selgitas 19-aastane Rand.

«Ja keskendume vabakavale, mitte ei pane endale liigseid pingeid peale,» lisas 18-aastane Štork.

Mõlema sõnul aitasid seekordsele heale sooritusele kaasa ka võistlust vaatama kogunenud pealtvaatajad. «Kodupublik toetab väga palju, nad plaksuvad ja karjuvad ning annavad meile niimoodi kõvasti energiat,» oli Štork tänulik.

Üle seitsme aasta koos uisutanud Štorki ja Ranna karjäär pole alati just lust ja lillepidu olnud, vahepeal läks paar suisa lahku ja aasta jäi vahele. Siiski saadi lahkhelidest üle ja ootamatult tuli neil sukelduda, pea ees, tundmatutesse vetesse – kuna Ranna vanem vend Kristjan uisutas koos ameeriklanna Caitlin Malloryga, kes aga ei soovinud Eesti kodakondsust võtta, anti kättevõideldud olümpiakoht Štorkile ja Rannale. Vancouveri olümpial pidid noored leppima viimase ehk 23. kohaga.

Nüüd treenivad Štork ja Rand peamiselt Venemaal Jelena Kustarova ja Olga Rjabinina juhendamisel, samade treenerite hoolealused on veel näiteks mullu EMil hõbeda võitnud Jekaterina Bobrova – Dmit­ri Solovjov. Eestis abistab neid Ranna treenerist ema Lea Rand.

Augusti lõpuni treenis paar Novogorskis, septembrist koliti Moskvasse. «Oleme väga kõvasti harjutanud, teinud läbi äärmiselt rasked trennid ja seetõttu ka enesekindlust juurde saanud,» tunnistas Rand. «Treenisime umbes viis-kuus tundi päevas.»

Ka hooaja vältel kavatsevad nad suurema osa ajast Venemaal veeta. «Kui tahad kuskile jõuda, peab harjutamiseks olema koht, kus on palju jääd ja saab normaalselt treenida, siis tulevad ka tulemused,» nentis Rand.

Tallinnas sai kindla esikoha Venemaa paar Anna Janovskaja – Sergei Mozgov 142,72 punktiga. Naiste üksiksõidus tegi hea võistluse 16-aastane Gerli Liinamäe, kes tõusis vabakavaga hoolimata ühest kukkumisest kuuendalt kohalt neljandaks, kogudes kahe kavaga 140,30 punkti.

«Jäin väga rahule,» kinnitas Liinamäe. «See polnud päris maksimum, olen sõitnud ka paremini, aga koht on väga hea.»

Ka Liinamäe treenerile Tiiu Valgemäele valmistas hoolealuse võistlus heameelt. «Gerli parandab iga võistlusega oma tulemusi, mina olen temaga väga rahul ja kripeldama ei jää küll midagi,» lausus Valgemäe.
Teistest võistlustules olnud Eesti tüdrukutest sai Svetlana Issakova 14. ja Sindra Kriisa 16. koha. Täiesti omaette klassist oli 172,69 punktiga võidutsenud ameeriklanna Gracie Gold, kelle jaoks oli Tallinna GP esimene rahvusvaheline võistlus.

Uisutamine
Iluuisutamise juunioride GP-etapp Tallinnas
Naiste üksiksõit

Vabakava: 1. Gracie Gold (USA) 112,51 punkti, 2. Risa Shoji (Jaapan) 102,64, 3. Samantha Cesario (USA) 91,22 … 5. Gerli Liinamäe 90,47, 14. Svetlana Issakova 66,05, 16. Sindra Kriisa 60,68.
Kokku: 1. Gracie Gold (USA) 172,69, 2. Risa Shoji (Jaapan) 157,83, 3. Samantha Cesario (USA) 145,96, 4. Gerli Liinamäe 140,30 … 14. Svetlana Issakova 130,19, 16. Sindra Kriisa 98,21.

Jäätants
Vabatants: 1. Anna Janovskaja – Sergei Mozgov (Venemaa) 83,24, 2. Irina Štork – Taavi Rand 74,35, 3. Gabriella Papadakis – Guillaume Cizeron (Prantsusmaa) 72,90 … 19. Viktoria-Laura Lõhmus – Andrei Davodov 36,01, 21. Hanna-Maria Tammo – Geido Kapp 28,44.
Kokku: 1. Anna Janovskaja – Sergei Mozgov (Venemaa) 142,72, 2. Irina Štork –Taavi Rand 126,51, 3. Jevgenia Kosigina – Nikolai Moroškin (Venemaa) 123,48 … 20. Viktoria-Laura Lõhmus – Andrei Davodov 57,45, 21. Hanna-Maria Tammo – Geido Kapp 51,42.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles