Suusaüldsus jätab Skofterudiga hüvasti: «Osa minust suri ühes sinuga!»

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skuutrisõit, mida Vibeke Skofterud nii väga armastas, sai talle saatuslikuks
Skuutrisõit, mida Vibeke Skofterud nii väga armastas, sai talle saatuslikuks Foto: INSTAGRAM / VIBEKESKOFTERUD / NTB

«Tahan elada nii, et ma ei kahetseks oma viimasel hingetõmbel mitte midagi,» rääkis Norra murdmaasuusataja Vibeke Skofterud Aftenpostenile 2015. aastal karjääri lõpetades. «Tahan olla õnnelik teades, et andsin endast parima.» Kolm aastat hiljem, 29. juulil kustus tema eluküünal.

Mis 38-aastase Skofterudiga saatuslikul pühapäeva varahommikul juhtus, selgub ehk kuu aja jooksul. Norra politsei kinnitusel oli Skofterud tulnud Arendalist kontserdilt ning istus kesköö paiku oma skuutrile, et sõita Püha Helena saarele. 

Saarekesel asus tema suvekodu ning seal ootas Skofterudi tüdruksõber Marit Stenshorne. Kui Norras on sarnaselt Eestiga valitsenud uskumatu suvesoojus, siis tol ööl oli tuul märgatavalt tugevam ja sadas ka vihma. Väljas oli ka pimedam kui varasematel päevadel, kuid et Skofterud oli kogenud skuutrisõitja – ustava sõiduvahendi Kawasaki Ultra 300 omanik oli ta juba aastaid –, ei osanud ta ohtu eeldatavasti karta.

«Ta oli ekstreemspordifanaatik, mida muud oodata endiselt tippsportlaselt. Ta pidas motivatsioonikoolitusi, kuid vajas siiski adrenaliini. Ta armastas skuutriga sõitmist ning see on hirmus paradoks, et just seetõttu ta surigi,» rääkis NRK-le Skofterudi perekonnatuttav Pål Tømmerhoel.

Mis Skofterudiga juhtus? Kuidas mälestavad teda endised võimsad konkurendid ning võistkonnakaaslased? Kuigi individuaalseid medaleid tal polnud, miks peetakse teda tänini parimaks Norra suusatajaks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles