Vihatud valgevenelane heitis end Berliini EMil taas lõppvõistlusele (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Tihhon, ikka heiteringis.
Ivan Tihhon, ikka heiteringis. Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / SCANPIX

Kergejõustiku EMil näeb lisaks kangelastele ka sportlasi, keda spordisõbrad ja konkurendid ei sooviks seal iial kohata. Üks selline mees on valgevenelasest vasaraheitja Ivan Tihhon, kes on dopingutarvitamise tõttu ilma jäänud kolmandikust karjääri jooksul võidetud medalitest ja peaks paljude meelest kandma ammu eluaegset võistluskeeldu.

2004. aastal võitis Tihhon Ateena olümpiamängudel hõbemedali, kuid jäi sellest kaheksa aastat hiljem proovide kordustestimise tulemusena ilma. Ühtlasi tühistati kõik tema tulemused aastatel 2004-2006.

2008. aasta mängudel leiti nii pronksi võitnud Tihhoni kui ka hõbemedali saanud kaasmaalase Vadim Devjatovski proovist ülemäära suures koguses testosterooni. ROK võttis valgevenelastelt esialgu medalid ära, kuid mehed kaebasid otsuse CASi ja saidki õiguse. Tõsi, nende Pekingi-tulemused ennistati klausliga, et proovide võtmise juures tehti vigu, kuid heitjaid pole dopingusüüst vabastatud.

2012. aastal peetud Londoni olümpiamängudest jäi Tihhon siiski ikkagi eemale, sest samal aastal leiti keelatud aineid tema 2004. aasta proovidest, kuid Rios oli mees kaheaastase võistluskeelu kandmise järel vasaraheiteringis tagasi ja võitis jälle hõbemedali. Omamoodi märgina sellest, mida tema dopingupattudest kodumaal arvatakse, kandis ta olümpia lõputseremoonial Valgevene lippu.

2008. aastal isiklikuks rekordiks 84.51 põrutanud Tihhon on 42-aastasena jätkuvalt rivis ka Berliini EMil. Kõige kõrgemaid kohti ta siiski enam ei püüa, sest kvalifikatsioonis oli tema parim tulemus 74.67 ning see viis valgevenelase üheksandana lõppvõistlusele. Kvalifikatsiooni parim mees Pawel Fajdek heitis 77.86. Tihhoni tänavuse hooaja tipptulemus on 75.77.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles