MM-staadioni valmis ehitanud vihased töölised: kus meie raha on?! (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nižni Novgorodi staadionil peeti muuhulgas Prantsusmaa ja Uruguay vaheline veerandfinaal.
Nižni Novgorodi staadionil peeti muuhulgas Prantsusmaa ja Uruguay vaheline veerandfinaal. Foto: Franck Fife / AFP / Scanpix

Jalgpalli MMi tarbeks Nižni Novgorodi linna Volga ja Okaa jõe suudmesse ehitatud 45 000 kohalise staadioni valmis teinud sadakond töömeest väidavad, et alltöövõtja ei ole neile ikka veel palka välja maksnud.

Ametlike andmete järgi läks staadion maksma 17 miljardit rubla ehk umbes 231 miljonit eurot. Tööliste väitel peaks sellele aga liitma veel umbes 50 miljonit rubla ehk 680 000 eurot. Täpselt nii palju on alltöövõtja ASP neile nende sõnul võlgu.

«ASP rikkus mu elu,» ei hoidnud tööline Stanislav Suhhoparov Raadio Vaba Euroopaga vesteldes end tagasi. «Palgaprobleemide pärast olin lõpuks sunnitud abielu lahutama. Mul ei olnud peret millegagi üleval pidada ja see saigi abielule saatuslikuks. Olen ka paljudele sõpradele endiselt võlgu,» sõnas ta.

Nižni Novgorodi prokuratuur on töölistele tunnistanud, et nemad ei saa midagi teha, sest kõnealune firma pole registreeritud nende linnas. Seetõttu on juhtum edasi antud Moskva võimudele.

«Palga maksmine hakkas viibima juba jaanuaris,» lisas Suhhoparov, kes alustas tööd mullu veebruaris. «Algul kolm nädalat, siis terve kuu... Lõpuks ei maksnud ASP meile neli kuud mitte kopikatki. Ja oma raha pole me tänase päevani näinud.» Suhhoparovi sõnul on ta püüdnud oma palkajale küll helistada, kuid ei saa teda enam kätte.

See mees on Aleksandr Makejev, kes kinnitas Raadio Vaba Euroopale, et ka tema ootab oma töötasu. «Mina ei maksa palka. Minu ülesanne on tegeleda paigaldustöödega ning ka mina istun ja ootan, sest pole samuti aprillist saadik raha saanud.» Makejevi sõnul vastutab palga eest Moskvas asuv ASP kontor. «Aga minu teada on probleem põhitöövõtjas Stroitransgazis. Nad ei täida vajalikke dokumente ega kanna töötasu edasi.»

Makejev avaldas arvamust, et ASP läheb varsti likvideerimisele. Stroitransgaz keeldus RVP-le toimuvat kommenteerimast ja suunas kõik küsimused edasi ASP-le. Selle firma omanik on Aleksandr Afinogenov, kellele kuulub registri põhjal veel kolm firmat. Neljast firmast mitte ühegi kontakttelefonile ei vastanud keegi.

Töölised peavad vastutajaks aga ikkagi Makejevit. «Mina sõlmisin töölepingu temaga,» leidis ASP paigaldustööline Aleksandr Barõškin. «Tema pani brigaadi kokku, leppis meiega kokku palgas ja elamistingimustes. Tema palkas meid ja juhtis brigaadi, aga siis lasti meid tema korraldusel lahti.»

Barõškini väitel jäi tööandja tema seitsmest mehest koosnevale brigaadile võlgu miljoneid rublasid, kuid sajakonna staadionil töötanud inimese võlgu kokku lüües peaks summa kerkima vähemalt 50 miljoni rublani. «Tegime ausat tööd ja kõik olid rahul. Staadioni võtsid ametlikult vastu Nižni Novgorodi oblasti kuberner ja teised ametnikud. Aga mis meil sellest kasu?»

Staadion võõrustas MMil kuute kohtumist. «Hiljuti ütles Vladimir Putin televisioonis, et on tänulik kõigile, kes staadionite ehitamises osalesid. Muidugi oli tore seda kuulda. Aga kuhu jääb rahaline tänu?»

Ametlikel andmetel kulutas Venemaa kogu MMi korraldamisele 9,23 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles