Värske Eesti kodanik Tatjana Kivimägi taastub lõikustest ja valib korterit

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Kivimägi
Tatjana Kivimägi Foto: Margus Ansu

Kui Tatjana Kivimägi kuulis, et Eesti valitsus andis talle kodakondsuse, muutus ta hääl telefonitorus märksa rõõmsamaks. Reaktsioon tundus siiras.


«Tegelikult ei osanud ma täna veel teadet oodata, mulle öeldi, et otsus saabub reedel,» sõnas Kivimägi eile pärastlõunal. «Igatahes on see väga hea uudis!»



Maailma kõrgushüppe eliidi lävel asuv Kivimägi tunnistas, et ootas Eestist tulevaid sõnumeid kerge ärevusega. Koos Eesti kodanikust abikaasa Mihhailiga olid nad interneti kaudu tutvunud Tallinnas pakutavate elamispindadega, ent konkreetset valikut ei olnud veel langetanud. Õigemini ei julgenud.



«Nüüd võtame selle asja tõsisemalt käsile. Plaanime jaanuari alguses Eestisse tulla,» rääkis Kivimägi õhinal. «Ehk saan siis juba uue passi kätte… Kindlasti vaatame üle võimalikud elamispinnad ning kohtume kergejõustikuliidu juhtidega.»



Pärast seda käiku saab selgeks, millal Kivimäed oma Brjanski elamise lõplikult Eesti oma vastu vahetavad. Kõrgharidusega treener Mihhail saab Tallinnas ilmselt erialast tööd, suurvõistlustele pürgiv Tatjana pühendub treeningutele. 



Eile hommikul andis Eesti valitsus Kivimäele ja veel kahele inimesele eriliste teenete eest kodakondsuse. Selgituses märgiti, et Kivimägi on kõrgel rahvusvahelisel tasemel kõrgushüppaja, kelle eeskuju ja kogemused oleksid olulised kogu Eesti kergejõustiku arengule. 



Poliitikute otsust oodates pühendus Venemaal seni 3.–4. numbri staatuses olnud Kivimägi vigastuste ravimisele. Juba sügise hakul käis ta Soomes jalalõikusel, eelmisel nädalal tehti operatsioon ka teisele jalale.



«Tegemist oli ühe vana vigastusega, mis mind veidike vaevas. Tundus mõistlik, et teen mõlemad jalad korraga korda,» selgitas Kivimägi. «Arst naljataski, et lähen uude aastasse uute jalgadega.»



24-aastase Kivimäe jutust kumas läbi tagasihoidlikkus. Enne taastumist ei tahtnud ta oma tuleviku kohta kuigi kõlavaid avaldusi teha, vaid viitas vajadusele esmalt terveneda. Jaanuaris kavatseb ta lisaks Eestisse tulekule külastada ka Soomes viibivat doktorit.



«Praegu tundub, et paranemine kulgeb hästi,» märkis Kivimägi. «Päris selgeks saavad asjad muidugi alles siis, kui proovin joosta ja hüpata. Seni pole ma jalale koormust andnud.»



Kivimägi viitas siiski endas pesitsevale sportlasehingele – päris niisama ei saa ta taastumisperioodil istuda. Venelanna rääkis, et on treeningutega nii harjunud, et spordisaalid ja jooksurajad tõmbavad vägisi enda poole. «Püüan ennast mingiski vormis hoida,» kinnitas ta.



«Tähistan aastavahetust ning ootan ära jõulud, seejärel võin hakata juba tõsisemalt harjutama,» lausus ta lootusrikkalt. 



Talviseks sisehooajaks ei jõua Kivimägi end ilmselt vormi ajada, ent suvel peaks kõrgetasemelise isikliku rekordi 1.98 omanik olema kindel pretendent pääsuks MM-võistlustele.



Ilmselt oleks venelannale tähtis täita võimalikult kiiresti MMi A-norm, see võimaldaks tal saada Eesti Kergejõustikuliidu stipendiumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles