Suusaliidu raske valik – kellega edasi minna, kellest loobuda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusaliidu president Sandor Liive oli eilsel pressikonverentsil lootusrikas ning uskus, et Eesti suusatamine liigub    siiski medalikursil.
Suusaliidu president Sandor Liive oli eilsel pressikonverentsil lootusrikas ning uskus, et Eesti suusatamine liigub siiski medalikursil. Foto: Mihkel Maripuu

Eilne suusaliidu hooajaeelne pressikonverents erines kõikidest varasematest kahe olulise muutuse poolest. Esiteks polnud seal maailma tippu kuuluvaid suusatajaid. Ja teiseks polnud peatreener
Mati Alaveri, kes oma sõnaosavusega kõik koondise liikmed suureks oleks rääkinud.


Murdmaasuusatamise spordidirektori Raul Olle sõnul viibis Alaver samal ajal Põhja-Soomes, kus valmistas ette koondislaste lumelaagrit. Väidetavalt selgus paar päeva enne pressikonverentsi, et laagripaigas ei kulge kõik asjad plaanitult ning seetõttu pidi peatreener varem kohale sõitma. Pressikonverentsi kuupäeva aga ei hakatud seetõttu ümber mängima.

«See polnud nii, et Mati sõitis sellepärast varem Soome, et mitte pressikonverentsil osaleda. Lihtsalt tuli välja, et asjad, mis pidanuks seal korras olema, ei olnud seda. Need olid seotud radade ja majutusega,» selgitas Olle.

Lisaks Alaverile on tavaliselt samasugusel hooajaeelsel üritusel viibinud ka peasekretär Jüri Järv. Seekord aga teda polnud. «Aga kas peasekretär üldse peaks olema hooajaeelsel pressikonverentsil? See on tõlgendamise küsimus. Meie hinnangul pole tema kohalolek ilmtingimata vajalik,» vastas Olle.

Küll aga oli pressikonverentsi oma kohalolekuga austamas suusaliidu president Sandor Liive. Oma kõnes teatas ta kindlameelselt: «Suusatamine on Eesti rahvussport ja olen kindel, et nii see ka jääb! Liigume sellel rajal, et 2014. aasta Sotši olümpial oleksime tagasi medaliriikide seas!»

Samas ei hakanud Liive salgama, et alaliidu praegune olukord on murettekitav: «Sellist mudaloopimist, mis viimasel ajal on toimunud, on lausa piinlik vaadata!»

Möödunud aasta vassimiste ja valetamiste tõttu on kogu suusaliidu usaldusväärsus avalikkuse ees tugeva hoobi saanud. Viimase pitseri vajutas Otepää MK-etapi ümber alanud komejant.

Nii mõnigi on küsinud: miks pole peatreener Mati Alaver tagasi astunud? Miks ei võta peasekretär Jüri Järv valetamise eest vastutust ja ei loobu oma kohast? Ja kas kogu suusaliidu juhatus ei peaks kollektiivselt taanduma?

Kõigepealt Alaverist. Liive sõnul on sama küsimuse talle esitanud ka koondise peatreener ise. Telefonivestlustes olevat viimane pidevalt küsinud, kas ta peaks oma kohast loobuma – ta ise oleks selleks valmis.
«Olen sel teemal suhelnud nii sportlaste, suusaliidu juhatuse kui ka Alaveriga. Kusjuures alati, kui telefonitsi suhtleme, oleme seda teemat puudutanud. Alaver ütleb, et kui mina ütlen, et ta peaks taanduma, siis ta kohe ka teeb seda,» arutles Liive ja lisas: «Mati Alaver on kindlasti Eesti suusatamise nurgakivi. Kui poleks teda, ei oleks ka Andrus Veerpalu kuldmedaleid ja Jaak Mael neid saavutusi, mis tal on. Tõsiasi on see, et praegu pole meil inimest, kes suudaks Alaveri asendada. Sportlased soovivad tema jätkamist. Ta on parim inimene, kes suudaks Eesti suusatajaid treenida. Ja kelle huvides see oleks, kui me sportlastelt treeneri ära võtame?»

Liive sõnul on oluline ära oodata rahvusvahelise spordiarbitraaži otsused. Juhul kui sealt tuleb Eesti jaoks negatiivne otsus, siis vaadatakse edasi. Esialgu ei hakata aga võimalikele alternatiividele mõtlema. Seda enam, et praeguse seisuga alternatiive ka pole. Kes suudaks Mati Alaveri rolli üle võtta?

Mis puutub aga peasekretär Jüri Järve, siis ses küsimuses on olukord teine. Nagu Liive ütles: «Jüri Järve on oluliselt lihtsam asendada kui Mati Alaveri. Suusaliidu presidendina ma avalikkusele valetamist ei tolereeri.»
Liive vihjas, et esmaspäeval võetakse Järve küsimus juhatuse koosolekul teravalt luubi alla. Seal otsustatakse, kas Järv saab oma töökohustusi ka edaspidi täita või mitte. Kui jõutakse arusaamisele, et Järv seda teha ei saa, tuleb mehel uus töökoht leida.

Suusaliidu juhatuse kollektiivsele tagasiastumisele pole alaliidus aga mõeldud. «Kõige lihtsam oleks tagasi astuda, vabaneda igasugusest vastutusest. Aga tee on lõpuni käimata. Samas, igal suusaliidu juhatuse liikmel on võimalik see ettepanek üldkogule teha,» sõnas Liive.

Liive kinnitas korduvalt, et enne spordiarbitraaži otsust ei hakata alaliidus olulisi muudatusi tegema.

Põhiline küsimus olevatki see, kas praegu alaliitu juhtivad inimesed saavad oma tööd teha või mitte. Või kahtleb avalikkus nende usaldusväärsuses? «Inimesed peavad saama oma tööd teha. Kui ei saa, tuleb teha muudatusi. Me ei saa sellega Eesti suusatamise tulevikku maha kanda!» kinnitas Liive ja sõnas lõpetuseks: «Ma ei taha seda uskuda, et üks dopingu­skandaal suudab Eesti suusatamise tappa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles