Katari MM-staadion nõudis järjekordse inimelu

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al Wakrah staadioni ehitusel hukkus tööline
Al Wakrah staadioni ehitusel hukkus tööline Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Juba aastaid on räägitud, et Katari jalgpalli MMi areenide ehitustel on hukkunud palju võõrtöölisi. Võistluste korraldajad on kriitika järel lubanud tööliste olukorda parandada, kuid kõik sellised juhtumid ei ole siiski minevikku jäänud.

Ka nüüd nõudis ühe staadioni, täpsemalt Al Wakrah staadioni ehitamine ühe inimelu, kui hukkus 23-aastane Nepalist pärit tööline. Juhtunut hakati uurima. 

Pole saladus, et Kataris 2022. aastal toimuvaks jalgpalli MMiks staadioneid ehitavad töölised on sunnitud tegutsema orjastavates tingimustes. Briti väljaanne The Guardian tegi juba viis aastat tagasi põhjaliku uurimuse, kus selgus, et keskmiselt sureb suvel peaaegu üks tööline päevas – enamik neist on noored mehed, kes said infarkti. Kuigi nüüd tuli päevavalgele vaid üks surmajuhtum, väidab Inside the Games, et taaskord üritavad kohalikud võimud õnnetusi varjata. 

Selline peaks Al Wakrah staadion peagi välja nägema
Selline peaks Al Wakrah staadion peagi välja nägema Foto: Iliya Pitalev / Sputnik

Probleem on aga suur. Enam kui 90 protsenti Katari töölistest on immigrandid ning MMiks vajalike staadionite, teede, sadamate ja hotellide rajamiseks on riik palganud hinnanguliselt veel kuni poolteist miljonit töölist. 

Peaaegu kõigil immigrantidest töölistel on suured võlad, kuna nad peavad näiteks Nepaalist Katari tuleku eest tasuma värbajatele suuri summasid, mida tuleb tagasi maksta kuni 36-protsendilise intressiga.

Nende võlgade tasumise kohustus ühes maksmata palkadega, dokumentide konfiskeerimisega ja võimetusega töökohalt lahkuda tähendabki, et Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni määratluse järgi liigituvad Kataris töötavad nepaallased sisuliselt sunnitöölisteks. 

ÜRO ja Amnesty International on juba pikemat aega süüdistanud FIFA-d, et nad lubavad sellisel asjal jätkuda, kuid nende hääl on jäänud ilmselgelt aastateks hüüdjaks kõrbes. Inside the Gamesi väitel asub FIFA aga ka nüüd nepaallase surmajuhtumit uurima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles