Vaata videost! Nõmme Kalju esiründaja sai vastase pihta sülitamise eest pika mängukeelu

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju ründaja Liliu.
Nõmme Kalju ründaja Liliu. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpalli meistrivõistluste liidermeeskonna Nõmme Kalju esiründaja, brasiillane Liliu ei tohi väljakule tulla enne septembri keskpaika, sest teenis vastase pihta sülitamise eest neljamängulise võistluskeelu.

Intsident juhtus 10. augusti mängus FC Kuressaare vastu. Kohtunikel jäi juhtunu märkamata (kui oleks nähtud, järgnenuks vastavalt jalgpallireeglitele punane kaart), aga Eesti Jalgpalli Liidu distsiplinaarkomisjon karistas Kalju ründajat pärast videomaterjalidega tutvumist neljamängulise võistluskeeluga.

Karistuse tõttu peab 25 tabamusega kõrgliiga väravaküttide pingerida juhtiv Liliu vahele jätma kohtumise Pärnu Vapruse (25. august), Viljandi Tuleviku (28. august), FC Flora (2. september) ja Tartu Tammekaga (14. september). Eriti valus on Kalju jaoks muidugi kohtumine Floraga, kes on tabeliliidri lähim jälitaja ja suurim ohustaja.

Nõmme Kalju abitreener Sergei Terehhov ütles Postimehele, et Liliu lükkas distsiplinaarkomisjonile antud selgituses etteheited tagasi. «Mängija ütles, et ei ole teinud,» sõnas Terehhov.

Liliu eemalejäämine neljast mängust on Kalju jaoks suur hoop, möönis Terehhov. «Viimane mäng Paidega (Kalju võitis 3:0 tänu Liliu kaabutrikile – toim) näitas, mida tema eemalejäämine meeskonnale tähendab. Arvan, et mingil määral just sellepärast selline otsus tehtigi. Selle video põhjal neli mängu! Esiründajale! Muidugi mõjutab.»

Eesti Jalgpalli Liit selgitas pressiteates, et otsuse langetamisel võeti lisaks allpool nähtavale videole arvesse ka teisi tõendeid. Näiteks sülge, mida kannatada saanud mängija kohe pärast intsidenti peakohtunikule näitas ja mille too fikseeris.

Võistluskeelu pikkus on jalgpalliliidu sõnul standardne. Sama pika või ühel juhul mängu võrre pikema keeluga karistati Eesti meistrivõistlustel jalgpallureid sülitamise eest ka 2015. aastal, kui säärased intsidendid viimati süüdimõistva otsusega päädisid.

Vastavalt Eesti Jalgpalli Liidu distsiplinaarmäärusele on kõiki mängukeelde, mille pikkus ületab kaks mängu, võimalik edasi kaevata apellatsioonikomisjoni. Terehhov ei osanud kommenteerida, kas Kalju kaalub seda varianti.

* * *

Eesti Jalgpalli Liidu poolt Postimehele edastatud video, mida distsiplinaarkomisjon otsust langetades kasutas:

* * *

Eesti Jalgpalli Liidu pressiteade

Liliu teenis vastasele pähe sülitamise eest mängukeelu

Nõmme Kalju FC ründaja Liliu teenis neljamängulise keelu vastasele pähe sülitamise eest.

10. augustil Hiiu staadionil toimunud Premium liiga mängu Nõmme Kalju FC - FC Kuressaare 75. minutil sülitas Liliu FC Kuressaare mängijat Mario Pruuli pähe.

Pruul läks koheselt pärast intsidenti mängu peakohtuniku juurde, kuid kuna peakohtunik ja ka teised kohtunikud olukorda ei näinud, siis jäi mängija tol hetkel karistuseta. Et peakohtunik nägi sülge Pruuli peas, fikseeris ta intsidendi minuti ja pöördus asja edasiseks uurimiseks jalgpalliliidu kohtunike osakonna poole.

Jalgpalliliidu kohtunike osakond tegi olukorrast videoanalüüsi ja hankis järgnevate päevade jooksul täiendavat videomaterjali, mida otseülekandes ei kasutatud. Täiendavast materjalist sai kinnitust, et intsident leidis aset, misjärel edastati video jalgpalliliidu distsiplinaarkomisjonile.

Distsiplinaarmenetluse käigus vaadati üle video ja koguti mängu peakohtuniku, abikohtuniku, FC Kuressaare ja Nõmme Kalju FC kirjalikud selgitused. Vastase pihta sülitamine ei ole Eesti jalgpalliliigades tavapärane rikkumine, kuid näiteks 2015. aastal karistati selle eest kolme mängijat, kellest kaks teenisid nelja- ja üks viiemängulise keelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles