Levadia ja Kalju jalgpallurid said dopinguküttide solvamise eest karistada

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Tkatšuk (vasakul) ja Andrei Markovitš kuuluvad vastavalt FCI Levadia ja Nõmme Kalju ridadesse.
Juri Tkatšuk (vasakul) ja Andrei Markovitš kuuluvad vastavalt FCI Levadia ja Nõmme Kalju ridadesse. Foto: EJL

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) distsiplinaarkomisjon karistas 14. augustil rahatrahviga kahte Ukraina jalgpallurit. Nõmme Kaljusse kuuluv Andrei Markovitš sai karistada 290 ja FCI Levadia mängija Juri Tkatšuk 180 euro ulatuses.

Ametlik põhjendus kõlas «ebaväärikas käitumine dopingukontrollis». Mõlemad kõnealused jalgpallurid kutsuti pärast 28. juulil toimunud ja Kalju 1:0 võiduga lõppenud Premium liiga kohtumist dopingukontrolli, mida läbi viinud ametnikega suheldes ei suutnud jalgpallurid säilitada enesekontrolli.

«Sportlased käitusid ametnike suhtes solvavalt ja Eesti Antidoping leidis, et tahame sellest alaliidule teada anda. See, kas juhtum menetlusse võtta, oli juba alaliidu otsus,» selgitas SA Eesti Antidoping juhatuse liige Elina Kivinukk ja märkis, et tema teada pole Eestis analoogseid juhtumeid, kus dopingukontrollijad esitavad kaebuse kontrollitavate käitumise peale, varem ette tulnud.

Siinkohal on oluline rõhutada, et tegu polnud dopingureeglite rikkumisega. Menetluse algatajaks ja karistuse määrajaks oli EJL. «Kui sportlased annavad dopingukontrollis märku, et pole valmis koostööks või peavad end üleval ebaadekvaatselt, siis on see alaliidu silmis väga tõsine asi. Proovi andmisest keeldumine võrduks dopingureeglite rikkumisega, aga ka sellise käitumise võimalikkusele viitamine pole aktsepteeritav,» rääkis EJLi infojuht Mihkel Uiboleht.

Postimehe andmetel protesteerisid Markovitš ja Tkatšuk selle vastu, et kontrolli kutsuti kaks ukrainlast. Dopingukontrolliruumis lülitati sisse vali muusika. Palvetele see vaiksemaks keerata vastati ebasündsalt ning suhtluses oldi provokatiivsed. Tõsi, lõpuks andsid mõlemad mehed oma proovid ära.

Kivinukk märkis, et Eesti Antidopingu testijad on põhjalikult koolitatud ja suurte kogemustega, sealhulgas rahvusvahelisel tasandil. «Reaktsioon, mille testijad meile edastasid, ei saanud tuleneda isiklikust meelepahast või kogemuste puudumisest,» sõnas Kivinukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles