Kergejõustiku MMi medalimees otsis keelatud abi veredopingust

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kipyegon Betti ähvardavad häbi ja MM-medalist ilmajäämine.
Kipyegon Betti ähvardavad häbi ja MM-medalist ilmajäämine. Foto: Aly Song / Reuters / Scanpix

Noor keenialane Kipyegon Bett, kes võitis mullu Londonis peetud kergejõustiku MMil 800 meetri jooksus pronksmedali, on jäänud vahele veredopingu EPO tarvitamisega.

20-aastane Bett sai mullu Londonis kolmanda koha prantslase Pierre-Ambroise Bosse'i ja poolaka Adam Kszczoti järel. Nüüd aga leiti temalt võetud A-proovist erütrepoetiini ehk kurikuulsa EPO tarvitamise jälgi, vahendab The Guardian. Kui Bett peaks medalist ilma jääma, saaks selle neljandana lõpetanud britt Kyle Langford.

Seejuures kannab Bett juba praegu tingimisi võistluskeeldu, sest jättis nädalapäevad tagasi andmata kohustusliku proovi. Kui dopingutarvitamist kinnitab ka tema B-proov, liitub Bett rea kaasmaalastega, kes on viimaste aastate jooksul valemänguritena vahele jäänud. Kuu algul andis morfiini sisaldanud positiivse proovi Milano maratoni võitja Lucy Kabuu, juunis põrus dopingukontrollis aga samuti EPOga mulluse Ateena maratoni esikohamees Samuel Kalalei.

Mais said võistluskeelu 1500 meetri olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister Asbel Kiprop ning Keenias sündinud, kuid nüüd Bahreini esindav Ruth Jebet, kes tuli Rios olümpiavõitjaks 3000 meetri takistusjooksus. Dopinguga on vahele jäänud ka Rio maratonivõitja Jemima Sumgong ja Bostoni maratoni esikohanaine Rita Jeptoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles