Põlva Serviti asub 35-aastast valgevenelast raamidesse suruma

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva Serviti värske leegionär, 35-aastane Valgevene tagamängija Ivan Telepnev. FOTO: Arvo Meeks
Põlva Serviti värske leegionär, 35-aastane Valgevene tagamängija Ivan Telepnev. FOTO: Arvo Meeks Foto: Arvo Meeks

Laupäeva õhtul alustab neli aastat järjest Eesti meistriks kroonitud Põlva Serviti käsipallimeeskond koduses Mesikäpa spordihoones võistlushooaega, kui EHF-karikasarja (tugevuselt teine eurosari) avaringis minnakse vastamisi Šveitsi kõrgliiga neljanda koha omaniku Berni BSV Muriga.

Tõsise katsumuse – Berni meeskond peaks olema kraadi võrra tugevam vastane kui Horvaatia klubi HRK Gorica, kellest Serviti mullu samas faasis jagu sai – peaprooviks oli möödunud nädalavahetusel võõrustatud rahvusvaheline turniir Põlva Cup, mille raames kogus Serviti kolm võitu ja ühe kaotuse.

Alagrupis oldi 31:27 paremad Siuntio IFist (Soome), alistati 43:25 Minski SKA duubelrivistus (Valgevene) ja 40:22 Riia Celtineks. Eilses finaalis tunnistati Venemaa pronksimeeskonna Peterburi HC Neva 18:26 (11:17) paremust.

«Kõige õnnestunum aspekt oli päris hea kaitsetegevus. Suutsime ka finaalis vastase normaalse skoori peal hoida, kasutades nii 4-2, 5-1 kui ka 6-0 formatsioone. Meeste võimekus ja koostöö kaitses oli päris hea. Samuti oli positiivne, et Eston Varusk seisis kõik neli mängu 60 minutit väravas kõrge kvaliteediga, mis annab euromängude eel julgust,» rääkis Serviti peatreener Kalmer Musting.

Negatiivse poole peale kandis ta meeskonna ründetegevuse, kus oli liiga palju kõikumist. «Kohati jookseb juhe kokku – tehakse jutti vigu. Käskisin tempot alla võtta, aga ikka läks rünnak käest ära. Seda on võimalik parandada ja peamegi seda enne eurosarjamänge tegema,» sõnas Musting.

Peatreener sai Põlva Cupi raames esimest korda näha võistlusolukorras suvel meeskonda värvatud 35-aastast valgevenelast Ivan Telepnevi. Paremakäeline tagamängija tegutses reedel ja laupäeval kenasti, pühapäevaseks finaaliks oli jalg tönts, ent see tõik Mustingut ei morjendanud, sest ligi kahemeetrise suure mehemüraka väsimus pärast kahe päeva jooksul peetud kolme kohtumist oli loogiline.

Telepnevi puhul saab Mustingu sõnul peamine ülesanne olema tema raamidesse surumine: «Mõnedes eelmistes klubides on tal vist lastud olla ja mängida nii, nagu ta on tahtnud. Aga mul on vaja ta Serviti jaoks sobival moel mängima panna. Õpime teda tundma ja katsume raamidesse asetada. Kohanemisel on tal suur abi Roman Aizatullovist (seitsmendat hooaega Servitis mängiv leegionär – toim).»

Kui kaitses on Telepnevi kasutegur ilmne ja koht kindel, siis rünnakul sõltub mänguaeg Mustingu sõnul natuke ka päevast – kas vise läheb või ei lähe. Rünnakul on Servitil tagaliinis küll Carl-Eric Uibo vigastuse tõttu loodetust vähem manööverdamisruumi, aga 60 minutit Telepnev rügama ei pea, mõned vahetused on ikka olemas.

Serviti korraldas augusti lõpus rahvusvahelise turniiri kümnendat korda. Mustingu sõnul on aastate jooksul tekkinud rutiin muutnud korraldustöö veidi hõlpsamaks. Osa asju – näiteks turniiri teenindavad rahvusvahelise kategooriaga Läti kohtunikud – on aastate jooksul kenasti paika loksunud. Parandamisruumi siiski veidi leidub.

«Turniiri tase võiks olla kõrgem. Laupäeval peab iga meeskond kaks mängu ning seal juhtub, et mõni annab alla ja vahed kärisevad sel juhul suureks. Samas olid meil ju kohal medaliomanikud kuuest riigist,» ütles Musting.

Reaalseim variant turniirile rahvusvahelise koloriidi lisamiseks on meelitada kohale mõni Rootsi klubi. Eelmisel aastal uuriti maad hollandlaste käest, aga neid huvitaks Põlva Cup vaid juhul, kui see toimuks paar nädalat varem, mis oleks Serviti tavapärast võistluskalendrit arvestades liiga vara.

Käsipalli Põlva Cup

Finaal:

Peterburi HC Neva – Põlva Serviti 26:18 (17:11)


Paremusjärjestus:

1. Neva (Venemaa), 2. Serviti, 3. Minski SKA (Valgevene), 4. Karjaa BK-46 (Soome), 5. Klaipeda Dragunas (Leedu), 6. Riia Celtineks (Läti), 7. Siuntio IF (Soome), 8. Põlva Coop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles