Tiit Sokk: ma ei tea, miks Jõesaar ja Olmre ei soovinud koondisega liituda (1)

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle ühe: Janari Jõesaar (vasakult) ei ole koondises, Jaan Puidet on, Sten-Timmu Sokk ei ole, Kristjan Kitsing on, Janar Talts ei ole...
Üle ühe: Janari Jõesaar (vasakult) ei ole koondises, Jaan Puidet on, Sten-Timmu Sokk ei ole, Kristjan Kitsing on, Janar Talts ei ole... Foto: Mihkel Maripuu

MM-valikmängudeks Saksamaa ja Serbiaga valmistuma kogunenud Eesti korvpallikoondisest jääb eemale terve rida mehi, kes taseme poolest võiks sinna kuuluda. Koondise peatreeneri Tiit Soku sõnul on põhjuseid erinevaid.

Sokk ütles otsekoheselt, et FIBA uus nn. «akende» süsteem ei ole kaugeltki täiuslik. «Kõik on hädas, mitte ainult meie. Ka Leedu näiteks. Reeglid justkui on, aga neid eiratakse. Miks nad siis on?» pahandas Sokk. «Kõiki osapooli täielikult rahuldavat lahedust ilmselt polegi olemas, aga praegune pidev kauplemine ja kompromisside otsimine klubidega ei ole samuti õige asi. Kõik see on väga keeruline teema.»

Juba alates 2004. aastast – tõsi, vahepeal pidas ta paar aastat vahepausi – Eesti koondist juhendav Sokk muigas ja ütles: «Aga ei, tore, et satsi lõpuks kokku saime. Kokkuvõttes pole hullu midagi – tuumik on sisuliselt täpselt sama, millega eelmises «aknas» juba mängisime.»

Peatreeneril oli korvpallisõpradele ka üks rõõmustav uudis: Rauno Nurger siiski liitub meeskonnaga. «Tükk aega oli sellega tegelemist ja segadust, aga eile õhtul saabus kinnitus, et ta tuleb. Rauno peaks kohal olema järgmisel nädalavahetusel. See on kindlasti väga positiivne uudis nii meile kui ka talle endale.»

Samas imestas Sokk, et Janari Jõesaar (24) ja Sten Olmre (23) kutsest loobusid. «Kui vastatakse lihtsalt «ei» ega tooda põhjuseid, eks siis jäävad alati mingid küsimused õhku. Pole ju veel ka nii vanad mehed, kui mõni teine… Ma ei tea… Kui mängija ei taha koondisse tulla, siis pole minu asi hakata veenma või uurima. Siis saavad võimaluse teised,» lahkas Sokk olukorda.

Sten-Timmu Sokk ja Rait-Riivo Laane jäid eemale üsna sarnasel põhjusel. «Mõlemal on Kreekas uus klubi. Olelusvõistlus seal on kõva. Sellest sõltub ka mängijate edasine eksistents. Leidsime, et praegu on targem lasta neil seal end tõestada. Kui klubis kõik korras, eks siis järgmisel korral saab rahulikumalt juba koondisse tulla,» selgitas peatreener.

Mõneti üllatuslikult jäi Soku valikust välja Martin Dorbek. «See oli puhtalt minu otsus. Meil tagamehi on, tahtsin seekord anda pigem teistele meestele võimaluse. Proovime sel positsioonil astuda sammukese edasi,» põhjendas Sokk.

Sokk tõdes, et põgusalt kõneldi koondiseteemal ka Kristjan Kanguri ja Janar Taltsiga. «Jutt oli, aga tegelikult oli ette teada, et nemad ei tule. Pole üllatav, et ses vanuses mehed ei hakka enam juuli alguses ettevalmistust tegema või siis kehvemas vormis olles oma märki täis tegema.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles