Kümnevõistluse olümpiavõitja: sõin dopingutablette, uhkus hinges!

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Saksamaa kümnevõistleja Christian Schenk tunnistas, et tuli olümpiavõitjaks dopingu toel.
Ida-Saksamaa kümnevõistleja Christian Schenk tunnistas, et tuli olümpiavõitjaks dopingu toel. Foto: imago sportfotodienst / imago/Sven Simon / Scanpix

1988. aasta Seouli suveolümpiamängudel kümnevõistluses kommunistlikku Ida-Saksamaa esindades kuldmedali võitnud Christian Schenk tunnistab septembris ilmuvas autobiograafilises raamatus, et tarvitas karjääri jooksul rohkelt dopingut.

Enamgi veel, Schenki sõnul pesitses tema hinges anaboolsete steroidide tablette krõbistades paras annus uhkust. «See tähendas ju, et kuulusin võistkonda, millelt oodati väga häid tulemusi,» selgitab Schenk raamatus teda vallanud tundeid.

Ajalehes Bild avaldatud raamatukatkes kirjutab Schenk: «Esmalt eitasin keelatud ainete kasutamist. Siis hakkasin kasutama juriidiliselt malbemat vormi, öeldes, et pole kunagi teadlikult dopingut tarvitanud. Mõlemal puhul ma valetasin.»

Schenk kirjeldab, et Ida-Saksamaa dopinguprogrammi nö alusmaterjaliks oli suu kaudu manustatav anaboolne steroid turinabool. Neid võeti tablettidena, mis olid laagrite sööklates avalikult toidulaual.

Lisaks Seouli olümpiakullale võitis Schenk juba ühendatud Saksamaad esindades 1990. aasta Euroopa meistrivõistlustel pronks- ja 1991. aasta Tokyo maailmameistrivõistlustel samuti pronksmedali.

Ida-Saksamaa sportlaste dopingutarvitamine on avalik saladus, aga Schenki ülestunnistus siiski ootamatu. Kas teda ohustab ka olümpiakullast ilmajäämine, on lahtine. Näiteks Hollandi kettaheitja Ria Stalman möönis kaks aastat tagasi, et tarvitas karjääri lõpusirgel anaboolseid steroide, ent tema 1984. aasta olümpiakulda pole keegi tikkunud ära võtma.

Christian Schenk (nr 476) Seouli olümpiamängudel kümnevõistluse viimase ala, 1500 meetri jooksu finišis olümpiavõitjana juubeldamas.
Christian Schenk (nr 476) Seouli olümpiamängudel kümnevõistluse viimase ala, 1500 meetri jooksu finišis olümpiavõitjana juubeldamas. Foto: imago sportfotodienst / imago/Sven Simon
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles