ROKi poliitika: dopingumedalid rändavad Venemaa dopingupatuste kaela

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aastal oli Venemaa kergejõustiklastel tähistamist kuhjaga.
2012. aastal oli Venemaa kergejõustiklastel tähistamist kuhjaga. Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) jätkab dopinguvastast võitlust sellega, et jagab ümber 2012. aasta Londoni olümpiamängude medaleid. Dopinguga patustanud sportlaste asemel saavad medalid kaela venelannad Venemaa jooksjad Jekaterina Poistogova ja Tatjana Tomašova, kes aga ka ise keelatud ainetega patustanud.

Tomašova kandis dopingukaristust 2008. aastast 2010. aasta suveni ning osales Londoni olümpiamängudel 2012. aastal 1500 meetri jooksus. Seal sai ta neljanda koha, ent kuna kaksikvõidu teeninud türklannad Asli Cakir Alptekin ja Gamze Bulut andsid positiivse dopinguproovi, tõusis venelanna hõbemedalile. 

Poistogova oli enne Londoni olümpiamänge puhas sportlane ning sai seal 800 meetri jooksus pronksmedali. Seejärel tõusis ta aga hõbemedalile, sest tema koondisekaaslane Maria Savinova verepassi näitajad viitasid dopingu tarvitamisele.

Poistogova ise sai võistluskeelu aga 2017. aastal, kui IAAFi laiapõhjalise uurimise käigus selgus, et Poistogova manipuleeris oma dopingutestide tulemustega. 

Venemaa on rahvusvahelisest kergejõustikuelust seoses dopinguskandaalidega eemaldatud alates 2015. aasta novembrist. Riigi sportlased ei pääsenud koondisena ka Rio de Janeiro olümpiamängudele, Londoni MMile ega Berliini EMile. 

Miks aga ROK lubab endistele dopingupatustele aga medalid anda? Sest aastal 2012 olid nad puhtad sportlased - nende toona antud dopinguanalüüsid osutusid kordustestimisel puhtaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles