Tartu Ülikooli staadionil selguvad Eesti meistrid olümpiaragbis

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragbivõistlus Tallinnas, Kalevi staadionil.
Ragbivõistlus Tallinnas, Kalevi staadionil. Foto: Andres Raudjalg

Olümpiaragbi jõuab tänavu Tartusse juba teist korda, kui laupäeval asuvad Eesti meistritiitli eest võistlustulle Tallinna Kalev RFC, Märjamaa Vikat, Tapa meeskond ning Tartu Ülikooli Ragbiklubi, kes on ühtlasi ka turniiri korraldaja.

«Alles juulis tõime Tartu publiku ette rahvusvahelise olümpiaragbi turniiri, kus osalesid kokku viie riigi koondised, lisaks külalismeeskond Peterburist. Kuna publiku seas osutus turniir ootamatult edukaks siis tundus igati loogiline mõte usaldada Eesti meistrite turniiri korraldamine samuti Tartu Ülikooli ragbiklubile,» ütles Eesti Ragbi Liidu president Ragnar Toompere.

«Ragbi on viimastel aastatel jäänud Tartus pisut varjusurma ning piirdunud käputäie andunud harrastajatega. Aeg-ajalt liitus meiega Erasmuse vahetusüliõpilasi, kuid kuna nemad on siin vaid ajutiselt, siis toimivat meeskonda nõnda ehitada ei saa. Sellel suvel korraldasime lõpuks algajate kursuse, mille käigus kogunes juba arvestatav hulk kohalikke andekaid mängijaid,» ütles Tartu Ülikooli Ragbiklubi juhatuse liige Raimo Armus.

«Eestlastel, eriti Lõuna-Eesti meestel, on kahtlemata head eeldused mänguks ning areng on olnud kiire. Küll aga on keeruline inimesi spordialaga siduda, kui sa ei saa neile pakkuda reaalset väljundit - võistlusi, kus mängukogemust omandada. Tallinna Kalevile annab selleks head võimalused Soome meistriliigas mängimine, kuid meil see võimalus puudub. Seetõttu otsustasimegi haarata härjal sarvist ning ise üks korralik turniir maha pidada,» ütles Armus.

Olümpiaragbi näol on tegu golfi kõrval uusima olümpiaalaga, mida tutvustati esmakordselt 2016. aasta Rio de Janeiro suveolümpia raames. «Traditsiooniline ragbi oli olümpiaala ka möödunud sajandi alguses, kuid nüüd otsustati olümpiale viia ragbi seitsmete versioon - kiirem ja vaatemängulisem ning seetõttu ka pealtvaatajale haaravam ja arusaadavam,» selgitas Toompere.

Kui tavapäraselt on ragbimeeskonnas 15 mängijat siis olümpiaragbis kõigest seitse ning 40+40 minuti asemel kestab mäng kiired kaks seitsmeminutilist poolaega – mänguväljak on aga sama suur. „«okkuvõttes tähendab see erakordselt kiiret mängutempot, mistõttu peetakse «seitsmeid» üheks füüsiliselt nõudlikumaks spordialaks maailmas,» lisas Toompere.

Eesti meistrivõistlused olümpiaragbis toimuvad laupäeval, 1. septembril Tartu Ülikooli Staadionil. Turniir algab kell 12 päeval ning sissepääs turniirile on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles