Venemaa asub dopingupatuseid püüdma sambo maailmameistrist sõjaväepolitseiniku juhtimisel

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelased leidsid dopinguvastasele võitlusele uue juhi.
Venelased leidsid dopinguvastasele võitlusele uue juhi. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS / SCANPIX

Venemaa on hakanud vist lõpuks ometi dopinguvastast võitlust tõsiselt võtma. Vähemalt võib nii aimata, kui vaadata, kes nimetati uueks asespordiministriks ja riikliku dopinguvastase liikumise eest vastutajaks.

Selles ametis hakkab tööle 55-aastane Igor Sidorkevitš, kes juhtis varem Venemaa sõjaväepolitseid ja on ühtlasi kahekorde sambo maailmameister, vahendab Insidethegames.biz. Venelastel on vaja hädasti taastada oma reputatsioon, mis langes mutta seoses 2014. aastal Sotši mängudel aset leidnud dopingumanipulatsioonide ja järgnenud riikliku dopinguprogrammi paljastamisega.

Pyeongchangi olümpiamängudel pidid venelased võistlema neutraalse lipu all ning Rahvusvaheline Kergejõustikuliit ja Rahvusvaheline Paralümpialiit pole tänaseni venelaste õigusi taastanud. Samuti ei tee Venemaa Antidopingu Agentuur (RUSADA) koostööd maailma ametivendadega, sest riigi ennetuse tase ei vasta ikka veel WADA kriteeriumitele. Kahe olulise punktina ei tunnusta Venemaa jätkuvalt McLareni raportit ega ole andnud täit ligipääsu Moskva laboratooriumile.

«Igor Sidorkevitši ülesandeks on muuhulgas Venemaa spordis Rahvusliku Dopinguvastase Plaani juurutamine ja elluviimine,» teatas ministeerium. Sidorkevitš hakkab alluma spordiminister Pavel Kolobkovile. «Tal on suur vastutus, kuid ta tunneb spordiilma hästi ning olen kindel, et tema abiga saame probleemidest üle,» sõnas Kolobkov.

Lisaks on endise sõjaväelase, sambos peale maailmameistritiitlite ka Euroopa meistrikulla kaela saanud ja vahepeal ka Venemaa Judoliitu juhtinud Sidorkevitši ülesandeks venelasi dopinguvastase võitluse vallas harida ja välja õpetada.

Venemaa spordiministrina tegutseb 2016. aastal kurikuulsalt Vitali Mutkolt ohjad üle võtnud endine epeevehkleja, olümpiavõitja ja viiekordne maailmameister Pavel Kolobkov.
Venemaa spordiministrina tegutseb 2016. aastal kurikuulsalt Vitali Mutkolt ohjad üle võtnud endine epeevehkleja, olümpiavõitja ja viiekordne maailmameister Pavel Kolobkov. Foto: Vladimir Gerdo / TASS / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles