Joonas Tamm – seitsme kuuga Eesti kõrgliigast eurosarja alagrupiturniirile!

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarpsborgi keskkaitsja Joonas Tamm (sinises särgis) võitlemas Šveitsi klubi St. Galleni jalgpalluri Derek Kutesaga. St. Gallenis sai Sarpsborg jagu Euroopa liiga teises eelringis.
Sarpsborgi keskkaitsja Joonas Tamm (sinises särgis) võitlemas Šveitsi klubi St. Galleni jalgpalluri Derek Kutesaga. St. Gallenis sai Sarpsborg jagu Euroopa liiga teises eelringis. Foto: Melanie Duchene / AP

Keskkaitsja Joonas Tamme näitel pole Eesti jalgpalli kõrgliiga läbinisti nõrk ühtegi, vaid siit on võimalik teha korralik samm edasi. Enamgi veel, jaanuaris Florast Norra kõrgliigaklubisse Sarpsborg siirdunud Tamme ootab sügisel ees Euroopa liiga alagrupiturniir.

Varem on eurosarjas sel tasemel mänginud vaid neli Eesti jalgpallurit – Ragnar Klavan, Sergei Pareiko, Sergei Zenjov ja Henrik Ojamaa. «Olen meeskonna üle väga uhke ja enda esitustega jään ka rahule. Kõik kuidagi sujus ja tuli tähtsates mängudes hästi välja,» sõnas Tamm.

Kaheksast Euroopa liiga eelringides peetud mängust tegi Tamm kaasa kuus. Vahele jäi avaringi kordusmäng, kus nappis sportlikku pinget, sest Islandi klubist IBV oli võõrsil juba 4:0 jagu saadud, ning samuti play-off’i korduskohtumine Tel Avivi Maccabi (Iisrael) vastu. Põhjuseks kuhjunud kollased kaardid. Ülejäänud mängud rassis Tamm keskkaitses algusest lõpuni.

Norra kõrgliigaklubi Sarpsborgi keskkaitsja Joonas Tamm.
Norra kõrgliigaklubi Sarpsborgi keskkaitsja Joonas Tamm. Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/PA Images/Scanpix

Teises ringis sai Sarpsborg võõrsil löödud väravate reegli alusel jagu St. Gallenist (Šveits) ja kolmandas alistati 2:1 Rijeka tänu võõrsil peetud korduskohtumises 83. minutil löödud väravale. Play-off’is alistati Maccab kodus 3:1, aga jäädi võõrsil 0:2 kaotusseisu. Alagruppi lunastati pääse 81. minuti penaltiga.

Seega näitas Sarpsborgi meeskond väga tugevat võitlejanärvi, et suutis pingelistest olukordadest võidukalt väljuda. «Suuremate meeskondade vastu oli meil väga tugev koduväljakueelis. Pean silmas nii kunstmurukatet kui ka natuke väiksemate mõõtudega väljakut. Aga kindlasti olid eelkõige suurepärased ikka meeskonna esitused. Meil on tiimis palju mehi, kes tahavad kõvasti musta tööd rabada. Nende toel ei luba palli hoida armastavatel meeskondadel seda teha. See õnnestus sisuliselt igas mängus,» rääkis Tamm.

Euroopa liigat esimesest eelringist alustanud klubisid jõudis 48 alagrupiturniirile kvalifitseerunu sekka ainult neli. Lisaks Sarpsborgile veel FC Kopenhagen (Taani), Glasgow Rangers (Šotimaa) ja Limassoli Apollon (Küpros). Sarpsborgi saavutus oli seega kahtlemata väärtuslik. «Võtsime mäng mängult, aga St. Galleni alistamise järel hakkasime vaikselt edasipääsule mõtlema,» meenutab Tamm.

Reedesel loosimisel sattus Sarpsborg I-alagruppi, kus vastasteks on Malmö (Rootsi), Istanbuli Besiktas (Türgi) ja Genk (Belgia). Seega välditi Euroopa seitsme tugevama riikliku liiga (Inglismaa, Hispaania, Itaalia, Saksamaa, Prantsusmaa, Venemaa, Portugal) esindajaid. «Ise oleks lootnud, et oleksime vastu saanud mõne Inglismaa kõrgliiga klubi (variantideks olid Arsenal ja Chelsea – toim), aga üldpildis oli loos meie jaoks soodne. Arvan, et võib veel täitsa plaani pidada.»

Joonas Tamm aktsioonis mängus St. Galleni vastu.
Joonas Tamm aktsioonis mängus St. Galleni vastu. Foto: Melanie Duchene / AP

Norra kõrgliigas hoiab mullune pronksimeeskond Sarpsborg hetkel seitsmendat kohta. Mullu Flora ridades Eesti meistriks tulnud ja toonase peatreeneri Arno Pijpersi poolt liiga parimaks mängijaks tituleeritud Tamm on olnud Norras kindel põhimees – 21-st meistrivõistluste kohtumisest on ta 18-l puhul kuulunud meeskonna põhikoosseisu.

Keskkaitsja on näide, mis viitab, et kuigi Eesti Premium liiga koht Euroopa riiklike kõrgliigade edetabelis on kehv (hetkel 55 Euroopa jalgpalliriigi seas 46.), on siit võimalik teha samm korraliku liiga (Norra on samas tabelis 24.) korraliku tiimi põhikoosseisu. Tuleb vaid ise mees olla. «Aasta enne mind läks Florast Norra kõrgliigasse Nikita Baranov ja oli samuti kohe põhikoosseisumees. See on samm edasi, aga tempovahega harjub suhteliselt kiiresti. Ka mul on sisse tulnud vastaste väravatega lõppenud eksimusi, aga neid juhtub kõigil. Üldpildis on hooaeg läinud väga hästi,» ütleb Tamm.

Enamiku Sarpsborgi euroteekonnast tegi Eesti koondislane kaasa vigastust trotsides, sest teise eelringi avamängus Šveitsi klubi St. Galleni vastu venitas Tamm säärelihast. «Ülejäänud mängud tegin kaasa valuvaigistite abil. Kuna play-off’i teisest mängust olin kaartidega väljas, siis lasin teha uuringud, mis näitasid suuremat põletikku. Nädal on nüüd möödas, lähen arstide juurde ja vaatame üle. Ei oska öelda, kas olen laupäevaks mänguvalmis,» sõnas Tamm eile.

Peatreener Martin Reim märkis, et pigem loodab ta Tamme kasutada teises mängus, teisipäeval võõrsil Soome vastu. Euroopa liiga mängudega alustab Sarpsborg 20. septembril, kui Istanbulis minnakse vastamisi Besiktasega.

Sarpsborgi meeskond enne kolmanda eelringi kohtumist Horvaatia klubi Rijekaga. Keskkaitsja Joonas Tamm tagumises rivis vasakult teine.
Sarpsborgi meeskond enne kolmanda eelringi kohtumist Horvaatia klubi Rijekaga. Keskkaitsja Joonas Tamm tagumises rivis vasakult teine. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL / PA Images

Eesti koondist on Tamm esindanud 21-s kohtumises, kus löönud kokku kolm väravat. 16-aastasena Viljandi Tuleviku ridades Eesti meistriliigas debüteerinud Tamm siirdus seejärel Florasse, kust liikus 2011. aastal omakorda Rootsi klubisse IFK Norrköping.

2014 mängis ta Rootsi tugevuselt kolmandas liigas Trelleborgsi tiimis, kust naasis kodumaale ja liitus Tulevikuga. Sealt siirdus ta 2015. aasta hooaja keskel Florasse, kellega võitis kaks Eesti meistritiitlit (2015 ja 2017). Sarpsborgiga liitus Tamm ühe-aastase laenulepingu alusel.

Tagasi üles