Räige kriitika: Jokerit KHL-is on sportlik, majanduslik ja poliitiline fiasko!

Toimetas Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi Jokerite mängijad tähistamas väravat KHLi hooaega avakohtumises Hiina klubi Kunlun Red Stariga.
Helsingi Jokerite mängijad tähistamas väravat KHLi hooaega avakohtumises Hiina klubi Kunlun Red Stariga. Foto: Parkkinen/Newspix24/SIPA / Parkkinen/Newspix24/SIPA

Oktoobri lõpus paariks mänguks ka Eestisse põikava Helsingi Jokerite hokimeeskonna KHL-projekt pole täitnud ainsatki lubadust või lootust, kirjutab ajalehe Ilta-Sanomat spordiuudiste juht Juha Hiitelä.

Soome esindusklubi alustas esmaspäeval rublaliigas kolmanda peatreeneri Lauri Marjamäki juhendamisel viiendat hooaega. Kuid põhjanaabrite juures arutletakse aina elavamalt, kas Euroopa tugevaimasse liigasse minek oli ja on Jokeritele ikka kõige targem otsus?

«Kui Harry Harkimo müüs suvel 2013 Hartwall Arena ja napp aasta hiljem ka osa Jokeritest Vene-Soome investoritele, kinnitas ta, et ei soovinud kahjumis areeni jätta lastele pärimiseks. Ta kuulutas samas, et narrilaeva (Jokerite hellitusnimi – toim) KHLi siirdumine on Soome hokile üksnes hea uudis. Neli aastat hiljem tuleb tunnistada, et läinud on sootuks teisiti,» kirjutab Hiitelä.

Ta toob välja taolise hinnangu põhjused.

Sportlik fiasko. «Meeskonna Venemaa seiklustest ei ole Soome hokile vähimatki kasu. Mitu soomlasest mängijat on Jokerites otsustavalt arenenud? Eeli Tolvanen oli juba enne Jokeritega liitumist NHL-i esimeses ringis valitud. Kui teatud mängijate majandusliku heaolu paranemine välja arvata, on tähendus Soome hokile olnud pigem negatiivne. Kui poolkogemata sülle kukkunud Tolvanen välja arvata, on klubi sportliku poole eest vastutavad Jari Kurri ja Janne Vuorinen teinud soomlastest mängijate kaasamisel kohutavat tööd.»

Majanduslik fiasko. «Kogunenud on üle 42 miljoni kahjumit, kusjuures viimast finantsaruannet pole veel avaldatud. Harkimo ja tegevjuhi Jukka Kohonen ütlustest saab teha selge järelduse, et kapten ega soodimees ei tea, kus nende laev parasjagu seilab. Jokerite viimane avaldatud aastakäive ulatus vaid veidi üle 7 miljoni euro. See on väiksem mitme SM-liiga klubi ja ka jalgpalli HJK käibest. Aga Soome mõistes hiiglaslikus hallis mängiv Jokerit peaks ju olema Euroopa tippmeeskond.

Publik jääb koju, kui pileteid poolmuidu ära ei anta. Kasuks ei tule ka tõsiasi, et mitu Jokerite endist ja ka praegust toetajat peavad Kohoneni ja tema müügitiimi ebapädevaks, ülemeelikuks ja laisaks. Jokerite raha tuleb venelastest omanike maksuparadiisides arvel olevatelt firmadelt.»

Poliitiline fiasko. «Pole kellegi saladus, et KHL on Venemaa riigiisade propagandatoode. President Vladimir Putin tunnistas seda ise juba siis, kui liiga kümne aasta eest käivitati. Kuid KHL-ist ei ole saanud Kremli loodetud määral pehme mõju tööriista. Numbrid näitavad lohutamatult, et Soome ettevõtjat Jokerite seiklused rublaliigas ei huvita. Isegi Harkimo kaudu president Sauli Niinistö külje alla pole venelased suutnud ujuda, mis oli üks selge eesmärk. See projekt on ebaõnnestunud kõigi osapoolte vaatenurgast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles