Kuidas maailma teise aja jooksnud Samba tõkkejooksuni jõudis?

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abderrahman Samba
Abderrahman Samba Foto: CHRISTOPHE SAIDI/SIPA / CHRISTOPHE SAIDI/SIPA

Kuigi Katari 400 meetri tõkkejooksja Abderrahman Samba tegeleb alaga alles teist hooaega, on ta tervet tänavust Teemantliiga hooaega domineerinud. Pariisi etapil jooksis ta mäletatavasti kõigi aegade teise tulemuse 46,98.

22-aastase Samba jaoks on tõkked suhteliselt uus nähtus. «Mäletan, et 2011. aastal pandi mind 800 meetrit jooksma. See eksperiment ei läinud hästi. Jooksin aja 2.12 ning olin väga väsinud. Sel hetkel taipasin, et ma ei ole keskmaajooksja, vaid sprinter.»

Aastaid keskendus ta 200 ja 400 meetri distantsidele. «Ma isegi ei mõelnud 400 meetri tõkkejooksust, kuigi olin sellest alast teadlik, sest Saudi Araabia jooksja Hadi Al Somaily võitis 2000. aasta olümpial hõbemedali.»

Oma tänase põhialaga hakkas ta tegelema eelmise aasta märtsis. «Proovisin 400 meetri tõkkejooksu Lõuna-Aafrika laagris. Olin koos treeneriga tulemusest väga üllatunud ning otsustasime järgmisel nädalal klubisisesest võistlusest osa võtta. Sain siis kirja aja 50,53.»

Nädal hiljem oma elu teises 400 meetri tõkkejooksus kärpis ta aega rohkem kui sekundi võrra. «Jooksin alla maailmameistrivõistluste kvalifikatsiooninormi ning sain kirja 49,24. Ma nautisin oma edu ning seetõttu otsustasingi spetsialiseeruda 400 meetri tõkkejooksule.»

Samba sõnul meeldib talle tõkkejooks seetõttu, et see tõstab tema enesekindlust. «Head treeningud teevad mind õnnelikuks ning tõstavad minu enesekindlust. Muidugi meeldib mulle ka rekordeid püstitada ning ajalugu teha. Olen tänulik, et mul on selline talent ning ma saan oma potentsiaali teostada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles