Sarivägistajast olümpiavõitja võikad teod tulid päevavalgele

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Lopez
Steven Lopez Foto: ISSEI KATO / REUTERS

2000. aastal Sydneys ja 2004. aastal Ateenas olümpiakulla võitnud ning 2008. aastal Pekingis pronksmedali saanud Steven Lopez on taekwondo üks suurimaid tähti. Nüüd on see täht aga kustunud, sest ameeriklane sai igavese võistluskeelu. Põhjuseks kordumatud ahistamised ja vägistamised.

Lopezi vastu esitas esmalt kaebuse endine juunioridekoondislane Amber Means, kelle väitel andis Lopez talle enne seksi narkootikume ning vägistas ta. Seejärel selgus, et Lopez olnud väga karm ka oma endise tüdruksõbra, kahekordse MMi pronksmedalisti Mandy Melooniga. Meloon rääkis kohtus, et kuueaastase suhte jooksul leidis ta end korduvalt taas Lopezi jõhkrate käte vahelt. Kord oli Lopez Melooni suisa tütarlapse koju jälitanud, akna kaudu sisse murdnud ning teda vägistanud.

Ent kõige karmim süüdistus on pärit kõigest Nina Zampettilt, kelle sõnul oli ta 14-aastane, kui Lopez teda vägistas. Et Zampetti ja Lopez olid perekonnatuttavad, läks Zampetti endast kaheksa aastat vanema Lopeze juurde treeningutele. Pärast paariaastast suhtlust said neist head sõbrad, kuid ühel õhtul muutus nendevaheline õhkkond eriti intiimseks ning Lopez käskis tüdrukul oraalseksi teha.

SafeSpordi raportis oli Zampetti väga detailselt kirjeldanud, kuidas Lopez teda väntsutas ning teda ähvardas. Hirmunud tüdruk ei julgenudki noormehele vastu hakata ning lasi suguaktil sündida. Juhtunust rääkis tütarlaps küll koheselt Lopeze õele Dianale, kuid too asus venda kaitsma. Küll aga oli abi aastaid hiljem Zampetti enda õest Conniest, kes julgustas õel Lopeze tegelikku palet paljastada. 

Steven Lopez oma õe Dianaga
Steven Lopez oma õe Dianaga Foto: CAL SPORT MEDIA/SIPA / CAL SPORT MEDIA/SIPA

«Arvan, et mu elu oleks teistsugune, kui seda poleks kunagi juhtunud. Tahtsin, et ta vastutaks oma tegude eest,» rääkis Zampetti nüüd USA Todayle.

Kuigi Zampetti kartis pikalt perekonna halvakspanu, otsustas ta Lopeze vastu siiski tunnistada. 

«Mul on hea meel, et mind võeti lõpuks kuulda. Mul on hea meel, et keegi usub mind pärast neid aastaid kestnud püüdlusi, saades aru, et ta pole see, kes arvati. Tõde on lõpuks päevavalgel.»

Kuigi Lopez soovis Tokyo olümpial võistelda, on tema võistlustel nüüd SafeSpordi kinnitusel igaveseks kriips peal. Samas peab võistluskeelu ennistama ka ülemaailmne taekwondo föderatsioon (WTF).  

Puhas pole ka Steveni vend Jean Lopez. Neljal olümpial käinud treenerit süüdistatakse 1997. aastal aset leidnud vägivallajuhtumites, ühtlasi on ta uurimisel all Saksamaal peetud võistlustel seoses vahejuhtumiga Heidi Gilberti nimelise neiuga.

WTF andis aprilli alguses teada, et seoses kohtuasjaga ei tohi Jean Lopez ühelgi WTFi võistlusel õpilasi juhendada ega osaleda. 44-aastane Lopez kinnitas seejärel Houstoni telejaamale KPRC, et ta kavatseb oma õiguste eest võidelda, sest «on kindel fakt, et need süüdistused pole tõesed.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles