Hispaania treeneriskandaali räpased telgitagused: alaliidu president valetas avalikkusele

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julen Lopetegui asumine Madridi Reali tüüri juurde tuli paljudele ootamatult.
Julen Lopetegui asumine Madridi Reali tüüri juurde tuli paljudele ootamatult. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Scanpix

Hispaania jalgpallikoondise MM läks aia taha, sest alagrupis esineti kahvatult ja kaheksandikfinaalis jäädi alla Venemaale. Vaid paar päeva enne turniiri lahvatas skandaal, kui alaliit vallandas koondise peatreeneri Julen Lopetegui. Põhjuseks toodi usalduse kaotus, sest Lopetegui oli sõlminud lepingu, mille kohaselt ta oleks siirdunud pärast finaalturniiri Madridi Reali tüüri juurde. Nüüd avalikustas nimekas jalgpalliajakirjanik Guillem Balague BBC kolumnis pisut toimunu telgitaguseid ning selgub, et avalikkusele maaliti toimunust väär pilt.

Hispaania peab täna õhtul pärast MMi esimese mängu, kohtudes Rahvuste liiga raames Wembleyl Inglismaaga. Koondist juhendab esmakordselt uus peatreener Luis Enrique, kes võttis ameti üle finaalturniiri ajal ajutiselt seda tööd teinud Fernando Hierrolt.

Kulisside taga toimuvaga hästi kursis oleva Balague'i sõnul püüdis alaliit eesotsas presidendi Luis Rubialesiga jätta muljet, et kõiges olid süüdi reeturlik Lopetegui ja omakasu peal väljas olnud Real. Rubialesi väitel sai ta Reali ja Lopetegui läbirääkimistest teada vaid paar tundi enne seda, kui uudis treeneri lepingust avalikuks tehti. Lõplik kinnitus olevat tulnud aga vaid viis minutit enne pressiteate avaldamist.

Balague kinnitab, et see pole tõsi ja Rubiales vassib. Tõestus on lihtne: nimelt nõustus alaliit juba varem sellega, et Real maksab neile kompensatsiooniks kaks miljonit eurot. Lepe oli uudise avaldamise hetkeks ammu läbi arutatud ja allkirjastatud. «On mõeldamatu, et kompensatsiooni osas käisid läbirääkimised, aga alaliidu president polnud neist teadlik,» kirjutab Balague.

Surve mõjutas presidenti?

Real jahtis Lopeteguid, kuna nende kaks esimest kandidaati ootamatult lahkunud Zinedine Zidane'i asendamiseks ei võtnud pakkumist vastu. Ära ütlesid nii Tottenhami loots Mauricio Pochettino kui ka Juventuse peatreener Massimiliano Allegri. Seejärel astus aga mängu superagent Jorge Mendes, kes soovitas rääkida Lopeteguiga.

«Rubiales läks ähmi täis, kui teda hakati igalt poolt kritiseerima. See muutis alaliidu ja ennekõike presidendi meelt täielikult,» väidab Balague. 

Paremini oleks võinud mõistagi käituda ka Lopetegui, kes saanuks näiteks Realile soovitada, et nood ootaksid tema poole pöördumisega finaalturniiri lõpuni. Viisakamalt võinuks tegutseda Realgi, kuid teisalt pididki nemad vaid oma huvidest lähtuma. Florentino Perez ei tahtnud riskida sellega, et nimetab ametisse peatreeneri, kes on MMil põrunud.

«Kas see kõlab nagu «Kaardimaja» jalgpalliversioon? Jah. Aga seda see ongi,» võrdleb Balague juhtunut poliitilise menusarjaga. «Suured isiksused, salajased kõnelused, salakaval käitumine ja nii edasi. Alles mais alaliidu presidendiks valitud Rubiales ongi poliitik. Hulk inimesi küsis, kas ta kavatseb lasta Lopeteguil sellise lugupidamatu käitumisega pääseda. Ja ta otsustas kõigile näidata, et on tugev, juhib kõike. Tema arvates on tugev juht see, kes suudab teha tähtsaid otsuseid. Mina leian aga, et väga hea juht oskab vahel jätta mõne otsuse ka tegemata,» arutles Balague.

Kas Hispaania jalgpalliliidu president Luis Rubiales on tõesti valevorst?
Kas Hispaania jalgpalliliidu president Luis Rubiales on tõesti valevorst? Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles