Soo- ja rassidebati vallandanud Serena Williamsit trahviti viiekohalise summaga (9)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serena Williams vaidleb US Openi peakohtuniku Brian Earley ja WTA esindaja Donna Kelsoga.
Serena Williams vaidleb US Openi peakohtuniku Brian Earley ja WTA esindaja Donna Kelsoga. Foto: Andrew Schwartz / SIPA / Scanpix

USA lahtiste tennisemeistrivõistluste naisüksikmängus kohtunikuga vaidlema asunud ning lõpuks Naomi Osakale kaotanud Serena Williamsit trahviti viiekohalise summaga.

Williams, kes sai esmalt treeneri juhendamisliigutuste eest hoiatuse, kaotas seejärel reketi lõhkumise tõttu punkti ning kohtuniku valetajaks ja vargaks nimetamise eest lõpuks ka geimi, peab maksma 17 000 dollarit trahvi.

Samal ajal on Williamsi ümber puhkenud skandaal käivitanud USAs nii rassismi kui ka seksismi teemalise vaidluse. Ameeriklanna pooldajad on kinni haaranud tema sõnadest kohtumise ajal ja sellele järgnenud pressikonverentsil ning avaldavad arvamust, et pukikohtunik Carlos Ramos käitus seetõttu vaid nii, et tegemist oli naismängijaga. Meestennisistile oleks nende arvates olnud lubatud palju rohkem.

Williamsi käitumist peab teedrajavaks näiteks ka Billie Jean King, pikaaegne naissportlaste õiguste eest võitleja. «Kui naine on emotsionaalne, on ta «hüsteeriline» ja saab karistada. Kui aga mees sama teeb, on ta «sõnakas» ja mingit karistust ei järgne. Aitäh, Serena Williams, et sellistele topeltstandarditele tähelepanu juhtisid. Vajame rohkem hääli, kes sama teeksid,» kirjutas King Twitteris.

Vastasleeri esindajad on aga märkinud, et tänavusel US Openil on meesmängijaid karistatud üle kolme korra rohkem kui naisi. Samuti viidatakse hiljutistele juhtumitele, kus meeste tennise «pahadele poistele», näiteks Nick Kyrgiosele, on määratud rahatrahve ja koguni mängukeelde.

Lisaks rõhutatakse, et sarnaselt Williamsile, kes tituleeris kohtuniku otsesõnu vargaks ja valetajaks, karistatakse samasuguste juhtumite korral ka meesmängijaid. Mullu visati US Openilt päevapealt välja itaallane Fabio Fognini, sest ta kostitas naissoost pukikohtunikku solvangutega, lisaks määrati talle kaheks slämmiturniiriks tingimisi karistus ja ta pidi tasuma 96 000 dollari suuruse rahatrahvi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles