Eesti tennisekohtunikud Williamsi skandaalist: kaitsta tuli ka Osakat (7)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Ramose ja Serena Williamsi dialoog US Openi finaalis.
Carlos Ramose ja Serena Williamsi dialoog US Openi finaalis. Foto: MATTHEW STOCKMAN / AFP / Scanpix

Kogenud tennisekohtunikud Allar Hint ja Margus Uba ütlevad mõlemad nagu ühest suust, et US Openi naiste üksimängu finaalis käitus pukikohtunik Carlos Ramos hoolimata Serena Williamsi protestidest täiesti õigesti. Ramos määras Williamsile esmalt keelatud juhendamise eest hoiatuse, karistas teda seejärel reketi lõhkumise eest punkti ja viimaks kohtuniku solvamise eest geimi kaotusega. Williams jäi lõpuks Naomi Osakale alla 2:6, 4:6.

«Ramos tegi kõik reeglite järgi,» sõnas Hint. «Tõsi, et juhendamist tuleb pidevalt ette, aga fakt on, et see toimus. Kindlasti on slämmiturniiri finaalis selle eest karistuse määramine karm hetk nii mängija kui ka kohtuniku poolt vaadates. Vahel jäetakse sellises olukorra ametlik hoiatus ka andmata, aga ebatavaline selline hoiatus ka pole. Pigem ei olnud mängija poolne reaktsioon professionaalne,» leidis ta.

Uba sõnul näeb küll reegel ette, et juhendamise eest vastutab mängija, ent antud juhul oli probleemi algatajaks Williamsi treener Patrick Mouratoglou. «Keelatud juhendamise reegli alla läheb selline tegevus siiski vaid juhul, kui mängija treeneri juhised vastu võtab,» lisas ta samas. «Ning olen kindel, et kui Ramose sugune ülikogenud ja tasakaalukas kohtunik selle hoiatuse andis, pidi ta olema sada protsenti kindel, et Serena sai näpunäiteid ja võttis need ka vastu.»

Williams oli teises setis 3:1 ees, kui kaotas oma servi ja lõi seejärel reketi vihaga vastu maad tükkideks. See tähendas teist rikkumist ehk reeglite järgi punkti loovutamist. «Reketi lõhkumise eest peab igal juhul karistama. Hämmastav oli, et mängijad kas polnud reeglitega kursis või olid nii mängus sees, et ka Osaka läks servima esimesse kasti, nagu ei algakski geim seisult 15:0,» märkis Uba. «Aga vaatasin mitu korda kordusi – Ramos väljendas end väga rahulikult ja selgelt, täpselt nagu peab. Ükski kohtunik ei karista mängijat lihtsalt karistamise pärast.»

Hint pakkus siiski samuti, et Williams ei pruukinud esimese hoiatuse saamisest arugi saada, kuna reketi purustamise järgsele punktikaotusele reageeris ta väga üllatunult. «Jäi mulje, nagu ta poleks adunud, et tal on juba üks rikkumine all. Sealt võiski temas süveneda tunne, et ta pole midagi valesti teinud. Aga tegemist on siiski tipp-proffidega, kellele ei peaks asju üle seletama. Ramos on kindla käega, kuid õiglane kohtunik,» kinnitas ka Hint Uba hinnangut 47-aastasele portugallasele, kes on slämmiturniiride finaalides õigust mõistnud juba üle kümne aasta.

Järgnenut võinuks Uba arvates vältida eeskätt mängija ise. «Serena muutus väga agressiivseks ja Ramos otsustas joone tõmmata. See, mida Serena kohtunikule ütles, läheb reeglite punkti «verbal abuse» ehk otsese solvangu alla. Veel krõbedamate sõnade puhul oodanuks teda juba disklaff,» sõnas Uba. «Kahjuks pole see ka esimene kord, kui Serenal enda käitumise pärast probleemid tekivad.»

Hint lisas, et isegi kui eeldada, et Ramos eksis, ei tohi mängija endale sellist vihapurset lubada. «Milleks vaielda? Neid olukordi pole ju võimalik VARi või Hawkeye'ga uuesti üle vaadata. Kohtunik oma otsust ei muuda.»

Uba sõnul oli juba neljanda ringi mängus Kaia Kanepiga märgata, et Williams oli pinges. «Seal kuuldavale lastud karjatused andsid mõista, et ta tahtis meeletult oma koduturniiril võita. Ja siis võib juhtuda, et mängija ei adu enam sajaprotsendiliselt toimuvat,» pakkus Uba.

Lõpetuseks lisas ta aga väga olulise mõttetera. «Kohtuniku ülesanne on hoolitseda mõlema mängija eest. Antud juhul leiavad paljud, et Ramos oleks pidanud Serenat hoidma, aga samavõrd pidi ta ju kaitsma ka Osakat. Mis siis, kui Mouratoglou juhised oleksidki aidanud Serenal mängu pöörde tuua? See olnuks omakorda Osaka suhtes väga ebaõiglane,» rõhutas Uba.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles