Djokovicist sai USA lahtiste võiduga maailma enimteeninud meestennisist

Aleks Lesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novak Djokovic
Novak Djokovic Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago/PanoramiC

Novak Djokovic alistas möödunud ööl peetud USA lahtiste tennisemeistrivõistluste finaalis Juan Martin del Potro, mis tegi temast maailma enimteeninud tennisisti vaatamata sellele, et tal on Roger Federerist Suure Slämmi turniirivõite kuus tükki vähem. 

Federer maailma edukaima meestennisistina on teeninud karjääri jooksul 20 Suure Slämmi turniirivõitu. Eile USA lahtised võitnud Djokovici jaoks oli tegu 14. Suure Slämmi esikohaga. Kuigi Federer on võitnud rohkem turniire, on kokkuvõttes väljakul rohkem raha teeninud siiski Djokovic.

Nimelt on Djokovici saldo 103 ja Federeril 102 miljonit eurot vaatamata sellele, et turniirivõite on serblasel kõigest 71 šveitslase 98 vastu.

Vahe tuleb sisse tõigast, et viimase paarikümne aasta jooksul on tennis kogunud hulgaliselt populaarsust, mis on endaga omakorda kaasa toonud auhinnarahade kasvu. Need on praegu oluliselt suuremad, kui näiteks aastal 2004, kui Federer võitis Austraalias oma esimese Suure slämmi turniiri.

«Mängijatel on rahasummade kasvus suur roll mängida. Meie spordialal on auhinnarahade kasv viimase kümne aastaga olnud päris märgatav. Tänu meie mängijatele oleme suuresti inimeste huviorbiidis turniiride ajal, mis tähendab, et ka paljud firmad soovivad omale reklaami teha. Sealt tulenebki peamine vahe võrreldes varasemaga,» rääkis ATP pressiesindaja Simon Higson BBC-le.

Kui võrrelda Djokovici ja Federeri suuri võite, siis esimesena paistabki silma see, et Djokovic on oma 14-st Suure Slämmi turniirivõidust 13 võtnud pärast aastat 2010, kui võitja preemia ületas esimest korda kõigil neljal suurturniiril miljoni piiri. Djokovici põhiline edu on saavutatud aastatel 2011-2016, kui ta võitis 11 Suure Slämmi turniiri, Federer pälvis samas vahemikus vaid ühe esikoha.

Enim teeninud meestennisistide loetelus on pärast Djokovici ja Federeri kolmandal kohal Rafael Nadal umbes 80 miljoni euroga. Talle järgnevad juba tunduvalt väiksemate auhinnarahadega Andy Murray, Pete Sampras ning Stanislas Wawrinka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles