Sauberi omanik esmakohtumisest Räikköneniga: mõtlesin, et küll on ikka imelik noormees

Aleks Lesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Sauber
Peter Sauber Foto: LaPresse/Photo4 / LaPresse

Seitseteist aastat tagasi tegi Kimi Räikkönen Vormel 1 sarjas debüüdi Sauberi meeskonnas. Pärast pikki aastaid Ferraris ja mujal, 20 võidetud etappi ja maailmameistritiitlit, on Räikkönen oma karjääri lõpetamas taas Sauberi meeskonnas. 

Räikköneni karjäär Vormel 1 sarjas on käinud väga huvitavat rada. Täiesti ootamatult ilmus 21-aastane tundmatu Soome noormees Vormel 1 sarja, olles elus varem võistelnud vaid 23 erineval ringrajavõistlusel. Räikköneni tõi kuninglikku vormelisarja David Robertson, kes märkas soomlase annet ning kutsus ootamatult ta kohe ka Sauberi meeskonna juurde treeningutele.

Sauberi meeskonna omanik Peter Sauber meenutas ESPN-ile Räikköneni saabumist: «Ma polnud varem Robertsoni kohanud, kes Räikköneni avastas. Meil polnud rahaline seis üldse hea, aga Robertson tuli minu juurde ja suutis Räikkönenile kui tundmatule noorele sõitjale kolm treeningpäeva välja kaubelda. Tavaliselt saab kolme päeva jooksul sõita kuus erinevat noort sõitjat. Ma ei mõista tänaseni, miks ma nõus olin!»

Algselt oli meeskonnal Räikköneniga keeruline, kuna soomlane ei rääkinud nendega mitte ühtegi sõna. Siiski oli midagi, mis Sauberile tema juures meeldis: «Üks asi oli tema juures väga eriline – tema kehakeel. Ta oli nii keskendunud, et tema pilgust võis välja lugeda, et ta suudab sinust kasvõi läbi jalutada. Ma mõtlesin sellel hetkel, et küll on ikka imelik noormees.»

«Hiljem panime tema masinale alla uued rehvid ja vähendasime kütusekogust – mõlema asja pealt peaks suutma umbes sekundi kiiremini sõita, aga seda me talle ei öelnud. Esimesel ringil oli ta sekundi kiirem varasemast ajast ja juba teisel ringil kaks sekundit kiirem, nii nagu vaja. Õhul otsustasime meeskonna direktoriga, et sõlmime temaga lepingu,» rääkis Sauber.

Seejärel tekkis tüli Red Bulliga, kes oli Sauberi meeskonna toetaja. Red Bull soovist sõitmas näha teist noorukit, Enique Bernoldit. Pärast suurt tüli suutis Sauber siiski meeskonna sõitjaks kuulutada Räikköneni.

Räikkönen tegi oma debüüdi Vormel 1 sarjas 2001 aastal Austraalia GP-l, kus suutis kvalifikatsioonis välja sõita igati korraliku 13. koha. See polnud aga veel kõik – võistlussõidus suutis noor soomlane üllatada kõiki suurepärase kuuenda kohaga, ise imestades, et miks tema pärast nii palju jama varasemalt oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles