Ajaleht viskus Williamsist karikatuuri joonistanud ja rassistiks tembeldatud kunstniku kaitsele (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Knighti karikatuur, mis ilmus väljaandes Herald Sun ja põhjustas palju vaidlusi.
Mark Knighti karikatuur, mis ilmus väljaandes Herald Sun ja põhjustas palju vaidlusi. Foto: AP / Scanpix

Austraalia kunstnik Mark Knight joonistas US Openi tenniseturniiri finaalis skandaali sattunud Serena Williamsist karikatuuri ja langes seepeale ise süüdistuste ohvriks, justkui kujutanuks ta Williamsit naljapildil rassistlikul ja seksistlikul moel. Knighti karikatuuri avaldanud väljaanne The Herald Sun otsustas tema kaitseks välja astuda, pühendades vaidlusele terve esikülje.

«Tere tulemast poliitkorrektsuse maailma» laius üle ajalehe tänase esikülje, selle all öeldi aga lisapealkirjas: «Kui Mark Knighti isehakanud tsensorid saavad Serena Williamsi karikatuuri osas oma tahtmise, muutub meie uus poliitkorrektne elu väga nüriks.» Ühtlasi trükiti vaidlusalune karikatuur esiküljel uuesti ära, vahendab BBC.

Esmaspäeval esimest korda avaldatud naljapilt pilkas jonnihoogu sattunud Williamsit, kelle taustal küsib kohtunik teiselt tennisistilt: «Kas sa ei saaks lihtsalt lasta temal võita?» Knighti süüdistati muuhulgas ka selles, et tumedanahalise jaapanlanna Naomi Osaka asemel oli ta teise mängijana kujutanud ilma äratuntava näota, blondi patsi ja liialt heleda nahavärviga naist.

Teiste seas pidas karikatuuri solvavaks Harry Potteri raamatute autor J. K. Rowling. «Palju õnne, et suutsite madaldada ühe kõigi aegade suurema naissportlase seksistlike ja rassistlike klišeede tasandile ning muutsite teise suurepärase naissportlase ilma näota dekoratsiooniks,» kirjutas Rowling Twitteris.

Knight eitas rassistlikku tagamõtet, kinnitades, et tema eesmärk oli vaid kujutada sportlase «sobimatut käitumist». Tema kaitseks astus välja ka Herald Suni peatoimetaja Damon Johnston, märkides, et karikatuur «pilkab õigustatult tenniselegendi kohatut tegutsemist... Me kõik toetame Marki täielikult.» Hiljem avalikustas Johnston pildi järgmise päeva lehe avaküljest, kus oli paljudele naljapiltidele lisatud «isehakanud tsensori» kommentaar.

Herald Suni esikülg astus poliitkorrektsuse vastu välja.
Herald Suni esikülg astus poliitkorrektsuse vastu välja. Foto: Twitter / Damon Johnston

Mõistagi tõi seegi samm sotsiaalmeedias kaasa hulga vastandlikke reaktsioone. Paljud märkisid, et omamoodi iroonilisel moel jonnib nüüd Herald Sun. «Vaene väike ajaleht tahab kallistust saada,» muigas üks kasutaja, teine ütles aga lihtsalt: «Mul on teie pärast siiralt häbi.» Ent oli ka neid, kes kiitsid väljaande hoiaku heaks. «Sellele reageerivad vaid need, kes solvuvad kõigi ja kõige peale,» arvas üks Twitteri-kasutaja, teine lisas aga: «Solvume, et saaks solvuda! Jätka samas vaimus, @Knightcartoons. Mõni meist suudab veel naljast lugu pidada.»

Kriitika on Knighti siiski nii palju mõjutanud, et tema kontod sotsiaalmeedias on tänaseks otsekui õhku haihtunud. Teisipäeval kommenteeris karikaturist ABC-le antud intervjuus, et joonistas tõepoolest kõigest jonnivat Serenat, lisades: «Maailm on hulluks läinud.» Samuti lükkas ta ümber väite, nagu ei joonistaks ta iial samal moel meestennisisti. Knighti argument oli lihtne ja vettpidav – ta näitas äsjast karikatuuri austraallasest Nick Kyrgiosest, keda kohtunik pidi US Openil veenma, et too mängu jätkaks. Knighti pilapilt annab mõista, et poputamise asemel oleks tujutsevat Kyrgiost pidanud hoopis karistama.

Mark Knighti karikatuur jonnivast Nick Kyrgiosest.
Mark Knighti karikatuur jonnivast Nick Kyrgiosest. Foto: Twitter / Mark Knight
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles