Leia end megagaleriist: leedukas näppas Austa nina alt Tartu Rattamaratoni võidu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

21. Tartu Rattamaratoni pikima, 89 km distantsi võitis leedulane Eimantas Gudiškis (2:35.48). Tulises finišiheitluses saavutas teise koha Caspar Austa ning kolmandana lõpetas võitja kaasmaalane Arnoldas Valiauga (+0.07).

Legendaarne Otepää-Elva trass oli ratturite sõnul viimaste päevade vihmahoogude tõttu natuke märg, aga võrreldes eelmise aastaga siiski tunduvalt kuivem ja kiirem. Sõit ise kulges vägagi rünnakuterohkelt. Esimesse teeninduspunkti Matule (12,3 km peal) tuli uhkes üksinduses lätlane Dmitrijs Sorokins. Eesti üks paremaid maanteerattureid Mihkel Räim kaotas Sorokinsile viie sekundiga, peagrupp jäi lätlasest 16 sekundi kaugusele.

Kui kümmekond kilomeetrit hiljem oli suur grupp jälle koos, siis Puka teeninduspunktiks 37. kilomeetril olid eest ära saanud Gert Jõeäär ning lõunanaabrite profirattur Maris Bogdanovics. 51. kilomeetriks oli kahe liidri edu juba üle minuti, kuid siis hakkas grupp tööle ning Palu TPks (67. km) oli vahe sulanud 30 sekundile.

Mõni kilomeeter hiljem olidki jooksikud kinni püütud. Õige pea tuli aga uus rünnak ning eest said ära neli meest: leedulased Gudiškis ja Valiauga ning eestlased Austa ja Steven Kalf. Lõpu eel aga Kalf kukkus ning võitja selgitasid kaks leedulast ja Austa. Lõpusirgel näitas kiireimat jalga Gudiškis, kellele järgnesid Austa ja Valiauga.

«Plaan oli püsida ees nii pikalt kui võimalik ja oodata õiget hetke. Umbes 20 km enne lõppu ründasime Arnoldasega ja saimegi koos kahe eestlasega eest ära. Lõpus juba hoidsin end teadlikult finišispurdiks ja õnneks tuli võit ära,» rääkis Gudiškis.

2004. aastal Tartu Rattamaratoni võitnud ja mullu kolmandana lõpetanud Austa ei oodanud enne starti, et täna esikolmikusse jõuab. «Kui ma ausalt ütlen, siis oleksin rahul olnud ka TOP 12ga – siis oleksin ikkagi poodiumile saanud (autasustamisele kutsutakse 12 paremat). Oli õnne, et saime leedukatega väga lihtsasti eest ära. Naljaga öeldes vaatasin eile karikat, mille 14 aastat tagasi võitsin. Natuke juba lootsin enne finišit, et äkki tuleb veel üks. Igal juhul kahju, et see võit täna Eestisse ei jäänud,» sõnas Austa.

Naiste konkurentsis võitis teist aastat järjest lätlanna Katrina Jaunslaviete-Kipure, kes üldarvestuses saavutas 98. koha. Talle järgnesid Janelle Uibokand ja Kelly Kalm.

Otseülekanne:

Tartu Rattamaratoni ülekande näol on seekord tegu veidike teistsuguse lahendusega, mis võimaldab vaatajal ise valida, millisest vaheajapunktist või kaamerast ta soovib videopilti vaadata.

Lisaks kaamerapildile kuvatakse alla ka võistlejate info koos tulemustega. See võimaldab jälgida oma sõprade või lähedaste kulgemist rajal režiilistest valikutest sõltumata.

Erinevaid kaameraid on võimalik vahetada videoakna päises olevate nuppude pealt.

Ülekandekaamerate ajakava

  • 9.55-10.05 - start
  • 10.15-11.00 - Matu TP
  • 10.35-11.40 - Ande TP
  • 11.15-15.00 - Astuvere TP
  • 11.45-16.30 - Palu TP
  • 12.25-18.30 - finiš

Enne võistlust:

Esikoha Eestisse jätmise ülesanne on keeruline. Nimelt on taaskord stardis Tartu Rattamaratoni kahekordne võitja Andzs Flaksis (triumfeeris 2014. ja 2016. aastal). Lätlane pakkus ka mullu kaasmaalase Martins Blumsiga tõelise jõudemonstratsiooni, sest lõunanaabrid edestasid järgnevaid ligi nelja minutiga. Finišiheitluses näitas tookord paremat lõpukiirust Blums, keda tänavu osalejate nimekirjas ei ole.

Eelmise aasta maratoni kolmas mees ja 2004. aasta tšempion Caspar Austa peabki just Flaksist võistluse suurimaks favoriidiks. Eesti meestest tõstis ta esile Gert Jõeääre, 2015. aasta võidumehe Peeter Tarvise ja Sten-Erik Ottenderi nimed. Mõistagi loodab ta ka ise pühapäeval suures mängus kaasa lüüa. «Tipptasemel sporti ei tee ma juba teist aastat, aga võidu peale lähen sõitma ikkagi. Selle kaks ja pool tundi peaksin küll seal eesotsas vastu pidama,» rääkis Austa.

Kaarte on segama tulemas ka meie maanteerattaprofid Mihkel Räim ja Martin Laas. Neist esimene startis Tartu Rattamaratonil viimati 2014. aastal. «Eks väsimus on hooajast sees, mistõttu pole nädal aega ratta seljas istunud. Kindlasti tulen sõitu nautima, aga eks lõpuks läheb adrenaliin ikkagi üles, mis paneb sõitma nii hea koha peale kui võimalik,» ütles Räim. «Esmajärjekorras peame aga töötama selle nimel, et võit ikka Eestisse jääks!» lisas ta.

Naiste konkurentsis on stardis kaks tugevat lätlannat – nii eelmise aasta võitja Katrina Jaunslaviete kui ka tunamullune parim Lelde Ardava. Eesti naistest on parimad väljavaated kõrgele kohale ilmselt 2014. aasta kiireimal Janelle Uibokandil.

Kui veel möödunud pühapäeval toimunud eelüritustel oli rada väga kuiv ja kiire, siis kuidas on Otepää-Elva vahelist trassi mõjutanud sellenädalased vihmahood? «Ega ma sinna Puka metsade vahele ei ole nüüd viimasel ajal jõudnud, aga see mõningane vihm neid kruusateid suures pildis väga ei muuda. Midagi väga hullu ei tohiks rajal küll olla,» kommenteeris Elvast pärit Austa rajaolukorda.

Mullune Tartu Rattamaraton.
Mullune Tartu Rattamaraton. Foto: Ardo Säks
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles