Kui kuidagi ei saa, siis kuidas saab?

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlane – sel pildil Paulus Arajuuri – järjekordset Eesti standardolukorda klaarimas. Saime palju võimalusi, aga ei jõudnud kordagi löögile.
Soomlane – sel pildil Paulus Arajuuri – järjekordset Eesti standardolukorda klaarimas. Saime palju võimalusi, aga ei jõudnud kordagi löögile. Foto: Tairo Lutter

Kaks mängu, null punkti, null väravat. Palli valdamine keskmiselt 45 protsenti, pealelööke 24, neist väravaraamistikku vaid kolm.

Nende arvudega ongi Eesti jalgpallikoondise Rahvuste liiga algus ning 0:1 kaotused Kreekale ja Soomele sisuliselt kokku võetud.

«Meie realiseerimine on allapoole igasugust arvestust,» pakkus Konstantin Vassiljev haigusele otsekohese diagnoosi. «Kahjuks ei saa meie ründajad klubides palju mänguaega või ei löö piisavalt väravaid. Enesekindlusest jääb seetõttu puudu. Üritasime ja üritasime, aga peame väga palju pingutama, et saaksime üldse löögi raami. Paremas seisus tulevad need iseenesest.»

Soome edurivi veab Teemu Pukki – endine lapstäht, kes nüüd, 28-aastasena ütles ära Kopenhaageni Bröndby topeltpalka sisaldanud pakkumisele ja siirdus Inglismaa esiliigasse Norwichi klubisse. Laupäeval saatis ta palli Ungari võrku 7. ja üleeile Mihkel Aksalu selja taha 12. minutil. Soome võitis mõlemad mängud 1:0 ja mõtleb julgelt EMist. Meie võime ligilähedaltki sama kaliibriga ründajast vaid und näha ja lakume haavu.

Nurga- ja karistuslöögid ei toimi

«Ausalt, ma vihkan kaotusi. Tahtmise taha ei jäänud täna midagi, küll aga nappis kvaliteeti. Soomlased olid meie löökidel kas ees või virutasime ise üle. Nii on raske,» pidi peatreener Martin Reim kordama Kreeka mängu järgset mantrat.

Tõsi, kõik asjaosalised rõhutasid: Turus näidatu oli kodus Kreeka vastu pakutust märksa lootusrikkam. Eesti liigutas avapoolaja lõpus ja teise alguses palli märksa kiiremini, ent just otsustava teravuse eel joosti ummikusse. Ohtlikem võimalus tekkis vasturünnakul, mis lõppes paraku Vassiljevi löögiga taevasse. Tegime pallita kõrgemat survet, kuid lendasime omast võttest selili: Soome murdis kolme lihtsa sööduga Eesti pressingu ja skooris.

«Meie endi apsakas, mida ei oleks pidanud juhtuma. Aga Soome oli ka rünnakul konkreetsem – sealt tuli ka see värav,» sõnas Vassiljev.

Eesti teenis suurel hulgal standardolukordi – üheksa nurga-, enamgi veel karistuslööke –, kuid soomlased ei pidanud neid kaitstes hirmuhigi tundma. «Kui juba mitu mängu järjest nii läheb, pole küsimus õnnes, vaid oskustes. See on kindlasti koht, kus peame juurde panema,» lausus kapten Ragnar Klavan.

Reim: «Kreeka ja Soome on standardites väga tugeval tasemel. Meie pallid olid head, aga nad klaarisid kõik ära. End seal vabaks võitlemine on kui maadlus. Me ei pääsenud löögilegi.»

Leppida ei tohi ja tuleb uskuda

«Soome on meist praegu lihtsalt parem. Aga see ei tähenda, et saame olukorraga leppida. Seda ei tohi kohe kindlasti teha. Meeskonnas on sisu, samuti ei saa öelda, et oli hirmus halb päev. Täitsa mängu moodi oli. Parema õnne korral võinuks kukkuda ka meile,» mõtiskles Klavan.

Peame olema kriitilisemad, mitte lihtsalt leppima, et vastane oli parem.
Eesti koondise peatreener Martin Reim

«Peame olema teatud asjade suhtes ise kriitilisemad. Mõtlema olukordadele, kus me ei olnud ise piisavalt head, mitte lihtsalt ütlema ja leppima, et vastane oli parem,» soovitas Vassiljev kõigil tegelda sügava sisekaemusega.

Eesti on viimase poolaasta jooksul kaotanud kuuest kohtumisest viis. Reim tõdes, et tal pole kuskilt võtta viit uut ründajat, «kes tuleks ja kohe laksutaks». Küll andis ta aga selgelt mõista, et kuu pärast toimuvates kodumängudes Soome ja Ungariga arvestab ta Hollandi esiliigasse siirdunud Rauno Sappineniga.

«Me ei hakka mängijaid tõstma võõrastele positsioonidele. Võiksime loobuda tagant rünnaku algatamisest ja panna pika palli ette, aga vajaksime selleks sobivat tüüpi ründajaid. Meil ei ole sellist meest, kes murraks jõuga keskkaitsjad maha. Tuleb uskuda sellesse, mida teeme,» lahkas Reim.

Kaotustega käib lahutamatult kaasas veel üks kurb trend: viimasest kuuest kohtumisest koguni neljas on meil tulnud pall võrgust välja noppida juba esimese veerandtunni jooksul. «Kreeka vastu jooksime esimesed 15 minutit ilma pallita ja olime püsti hädas. Soomele läksime agressiivselt peale ja olimegi kohe mängus sees. Kuni tuli üks poolkontra,» tõdes Reim.

Morn Klavan ja eneseületaja Vassiljev

Eesti koondise kapten Ragnar Klavan astus pärast mängu ajakirjanike ette muserdatumalt kui tavaliselt, ka kaotuste järel. «On olnud paremaid päevi,» vastas ta kannakõõluse vigastust puudutanud küsimusele. Kas pühapäeval AC Milani vastu saad mängida või mitte? «Ei oska öelda,» poetas Klavan, kes astus meeskonna bussi tugevalt longates.

See-eest võis rõõmu tunda Konstantin Vassiljevi väikese come-back’i üle: Poolas tipptasemel klubipraktikata jäänud mängujuht rassis koondises lühikese aja jooksul 2 x 90 minutit ja oli kokkuvõttes säravaim mees platsil. «Tänan Martin Reimi, et ta mind usaldas. Püüdsin teha kõik, et ta ei peaks kahetsema. Füüsiline vorm tegi palju rõõmu.»

Rahvuste liiga
Soome – Eesti 1:0
Värav: 12. Teemu Pukki.
Eesti koosseis: Aksalu, Teniste, Tamm, Mets, Klavan, Kallaste, Dmitrijev, Vassiljev, Ojamaa, Luts, Zenjov.
Pealtvaatajaid: 4632.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles