Üllatusliidri nipid: jooga, karm karistusmäärustik ja koosolekud

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu lõpetas suure kuuiku järel Burnley, kelle treenerilt Sean Dyche'ilt (paremal) soovib Javi Gracia tolle au üle võtta.
Mullu lõpetas suure kuuiku järel Burnley, kelle treenerilt Sean Dyche'ilt (paremal) soovib Javi Gracia tolle au üle võtta. Foto: Dave Howarth/PA Wire/PA Images/Scanpix

Mängitud küll vaid neli vooru, lööb Inglismaa liigas laineid Watfordi jalgpalliklubi – alistatud on kõik vastased, viimati medalitest mõtlev Tottenham. Watfordi edu saladus peitub peatreener Javi Gracia omapärastes juhendamisvõtetes.

Aasta alguses Londoni äärelinna meeskonna tüüri haaranud hispaanlane on Watfordi toonud kohustuslikud joogatunnid, rahatrahvid hilinemiste eest – taksiga kuni 100 naelsterlingit minut – ja koosolekuteralli.

Premier League’i klubides ei ole tüüpiline, et enne mängu on meeskond neli päeva hommikust õhtuni koos. Watfordis on aga tavaks just nii, kirjutab Daily Telegraph. Gracia jõuab kohale täpselt kell 7. Ta tervitab kättpidi kõiki mängijaid, kelle täpne saabumisaeg fikseeritakse treeningukeskuse väravas.

«Ta on karm. Tänavusest kehtib meil uus karistuste kord. Iga hilinetud minuti eest tuleb tasuda 50 naela. Ükspuha, kas jääd õigeks ajaks saabumata füsioterapeudi juurde, sööma, rääkimata treeningust. Samuti kui viilid eemale joogast – mis mõnele poisile ei meeldi. Kui pole makstud, summa kahekordistub. Kui tekib küsimusi, langetab otsuse treener,» kirjeldas kaitsja Craig Cathcart. «Kui juba riskid reeglite eiramisega, oled väärt ka trahvi. Terve meeskond jälgib teiste distsipliini. Nii saame üheskoos tugevamaks.»

Täna pärastlõunal tuleb Watfordile külla Manchester United. Õnnestub võiduseeriat jätkata, võidakse tähistada klubi ajaloo edukaimat starti Premier League’is.

Mõistagi on hooaeg alles verinoor, kuid Watfordi südikuse kohta näitab mõndagi ka juhtkoht ühes Opta tabelis: Gracia meeskonna vastu on tekitatud kõige vähem väravavõimalusi. 48-aastane hispaanlane toetub 4-4-2 taktikale ja kindlale tuumikule – kõiki liigakohtumisi on alustanud eranditult samad mehed.

«Nägime suvel kaitsetöö ja pressingu lihvimise kallal kõvasti vaeva. Kõik teavad, kus ja millal olla. See on võti,» tähtsustas Cathcart. Ta kirjeldas, et iga kohtumise eel peetakse vähemalt kolm koosolekut – tõsi, need on pigem lühikesed ja intensiivsed.

Kuna Watford on liiga üks rahvusterohkemaid meeskondi, ei nõua Gracia igaühelt inglise keele oskust. Mängijatega suheldes olevat ta aga vaoshoitud, viisakas ja toetav. «Isegi need, kes ei pääse koosseisu, ei kurda. Kõik teavad, et treeneri uksele võib alati koputada ja ta aitab. Teda austatakse, sest ta austab mängijaid. Arvan, et iga jalgpallur unistab sellisest treenerist.»

Edukas start on toonud juba võrdlusmomente hooaja 2015/16 šokkmeistri Leicesteriga. Gracia pole paralleele tõrjunud, kuid on öelnud, et «esimene eesmärk on tõusta suure kuuiku järel lihtsurelikest parimaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles