Pinges Kalev/Cramot ootab raputus

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev/Cramo korvpallimeeskonna treeneritel Aivar Kuusmaal (keskel), Martin Müürsepal (vasakul) ja Alar Varrakul on, mille üle tuliselt arutleda.
Kalev/Cramo korvpallimeeskonna treeneritel Aivar Kuusmaal (keskel), Martin Müürsepal (vasakul) ja Alar Varrakul on, mille üle tuliselt arutleda. Foto: Margus Ansu

Korvpalli Eesti meisterklubis Kalev/Cramos pole asjad korras – küsimus pole ainult laupäeval Raplalt saadud kaotuses, vaid ka mängijate omavahelistes suhetes ja suutmatuses end mobiliseerida.


Kõige paremini iseloomustab Kalevis toimuvat pildike laupäevasest 68:80 kaotusmängust Rapla Piimameister Ottoga. Kalevlaste lätlasest tagamees Armands Škele istub vahetusmeeste pingil ja kritiseerib meeskonnakaaslase Reimo Tamme tegutsemist. Pärast ühte mänguepisoodi võtab ta oma joogipudeli, virutab selle vastu maad, tõuseb pingilt ja läheb käega vehkides treeneritele Tamme kohta märkust tegema. Sellel hetkel peatreeneri rollis olnud Alar Varrak käsib tal aga suu kinni panna ja pingotsale tagasi istuda.

Mõnes tõsises tippmeeskonnas järgneks sellisele käitumisele krõbe trahv või mõni muu karistus. Ilmselt ei pääse niisama ka Škele, sest pärast täna hommikul toimuvat harjutuskorda on Kalevi treenerid kutsutud mänedžer Kaarel Sibula juurde meeskonnas toimuvast aru andma.

Peatreener Aivar Kuusmaa tunnistas, et Škele on tõesti mõnes olukorras keevaline, kuid samas meenutab ta juhendajale iseennast mängumehena. «Käitusin ka ise nii – kui mäng ei õnnestunud, olid ikka teised süüdi. Nüüd pean aga treenerina sellisest mehest jagu saama,» sõnas ta. Probleem on tõsine, väidetavalt pole see esimene kord, kui Škele kaaslase kesise tegutsemise peale teravalt reageerib.

Kuid mõistagi pole Kalevi probleem ainult keeruka iseloomu poolest tuntud lätlases. Tõsise jutuajamise käigus otsustatakse, kuidas koduliigas esimese kaotuse saanud, ent Ühisliigas ja Balti liigas viie võidu kõrvale seitse kaotust kogunud meeskonda raputada – kas piisab sellest, kui Sibul peab mõne musta nimekirja sattuva palluriga vestluse, või peavad seda tegema klubi tippjuhid, president Ivar Valdma ja asepresident Toomas Linamäe. Ilmselt kuulevad karme sõnu ka treenerid.

«Olen enda jaoks vaadanud välja viis-kuus nime, kellega oleks ilmselt vaja rääkida,» teatas Sibul ja lisas, et probleemiks pole ainult laupäevane kohtumine, vaid ka varasemad etteasted tähtsamates liigades – näiteks nädal tagasi Astanas peetud Ühisliiga mängus oli meeskond tuim. «Kaitses ja lauavõitluses oldi tagasihoidlikud. Nii ei saagi ju kunagi võita!»

Kuusmaa ei tahtnud meeskonna üldisele tuimusele viitava jutuga nõustuda. «Tänavune hooaeg on pakkunud erinevaid mänge. Tuimade tegutsemiste kõrvale on mahtunud ka mänge, kui kõik on hästi,» märkis ta. «Kui on hästi, siis mängivad kõik, kui halvasti, ei mängi keegi. Škelest ja Pavel Uljankost pole kerkinud loodetud liidreid.»

Samas möönis Kuusmaa, et Kalevi tasemel meeskond ei tohiks endale Rapla-sugusele tiimile kaotamist lubada. Ta ei poe selle taha, et tänavuse koduse korvpallihooaja seni suurima üllatuse toonud kohtumise alguses tegutses Kalevi peatreenerina tavaliselt abilise rolli täitev Varrak.

«Alar ei teinud midagi valesti, meil on meeskonnas oma nõuded, kuidas mehed peavad kaitses või rünnakul mängima,» märkis ta. «Võtan selle täielikult enda peale, et ma ei suutnud enne mängu mehi üles ärgitada.» Neljandal veerandajal püüdis ise taas ohjad haaranud Kuusmaa olukorda päästa, kuid see ei õnnestunud.

Hooaja eel rääkis Kuusmaa, et Kalev hakkab koduliigas kasutama teise ešeloni mängijaid. Laupäevast kaotust ei saa aga ka nende süüks ajada, platsilt jäi eemale vaid päev varem Rakvere Tarvaga mängides jalga nikastanud Pavel Uljanko.

Ülejäänud põhimehed olid kohal ja teenisid ka palju mänguminuteid. Punkte aga ei tulnud. Mängijate valmisoleku taset näitab seegi, et 24 kolmepunktiviskest läbis rõnga vaid neli. «Tõeliselt must päev, kõik visked olid tehtud vabadelt positsioonidelt,» hindas Kuusmaa. «Tegelikult tahaks selle mängu eest kiita Raplat – kogu korraldus ja show olid väga hästi tehtud. Kahju vaid, et mäng oli nii kole…»

Kalevlaste peatreeneri arvates saigi kõik alguse viletsast keskendumisest. «Ilmselt arvati, et küll see mäng kuidagi ikka ära tuleb. Raplaga peetud eelmise mängu võitsime ju 38 punktiga, lisaks olime päev varem alistanud Rakvere,» mõtiskles Kuusmaa.

Korvpall
Eesti meistriliiga

Rapla Piimameister Otto – Kalev/Cramo 80:68
Rapla: Soo 22, Laane 20, Kaldre 12, Pärn 11, Ringmets 8, Kajupank 4, Antson 3.
Kalev: Sokk 12, Fall 10, Kitsing 9, Tamm 7, Dorbek 7, Škele 6, Arbet 6, Riis 3, Toome 2, Saks 2.

KK Pärnu – Tartu Ülikool 78:96 (Raap 20, Kärner 13 – Paade 20, Kurbas 18).

Tabeliseis:
1. Tartu Ülikool 7-0, 2. Kalev/Cramo 8-1, 3. Rakvere Tarvas 5-3, 4. Rapla Piimameister Otto 4-4, 5. Tallinna Kalev 3-5, 6. TTÜ 3-6, 7. Pärnu 1-5, 8. Valga 1-8. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles