Esimene Pirita-Kose-Kloostrimetsa võidukihutamine tähistab täna väärikat sünnipäeva

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusõit Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal.
Võidusõit Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal. Foto: MOMU

Täna 85 aastat tagasi toimus esimene võidusõit Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal, meenutab mootorispordimuuseum MOMU

Esimest korda kihutati Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal võidu 17. septembril 1933. aastal, mil toimus esimene Eesti Suursõit ehk Estonian T.T. (Tourist Trophy).

Aastate jooksul kujunesid Tallinna tänavatele ajutiselt rajatud ringrajal toimuvad võistlused äärmiselt populaarseteks. Alates 1959. aastast läbi viidud «Kalevi Suursõitu» oli tippaastatel raja ääres jälgimas ligi 180 000 pealtvaatajat, mis teeb sellest võistlusest tõenäoliselt Eesti läbi aegade ühe suurima meelelahutusürituse. Samuti viidi Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal aastakümnete vältel läbi ka mitmeid teisi võidusõite, nagu näiteks NSVL ja Eesti meistrivõistlusi nii mootorratastele kui ka autodele.

Esialgne ringrada paiknes tegelikult Iru-Lükati-Kloostrimetsa ringil ja selle pikkuseks oli 8,6 kilomeetrit. Hiljem muudeti ringrada ja stardipaika mitmel korral. Käesoleva aastatuhande algul leiti, et metsa vahel kulgev ringrada on motospordivõistluste läbiviimiseks liialt ohtlik ja viimane «Kalevi Suursõit» toimus Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles