7 põnevat jalgpallurit, kellel Meistrite liigas silm peal hoida (1)

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik põnevatest jalgpalluritest, kel tasub algaval hooajal põhjusel või teisel Meistrite liigas silm peal hoida.
Valik põnevatest jalgpalluritest, kel tasub algaval hooajal põhjusel või teisel Meistrite liigas silm peal hoida. Foto: SCANPIX

Meistrite liiga alagrupiturniiril osaleb 32 meeskonda, kes igaüks saavad võistlusteks üles anda 25 jalgpallurit. Tõsi, mitmed neist väljakule ei pääse, aga sisuliselt osaleb Euroopa tugevaimal klubivõistlusel 800 jalgpallurit.

Kui vaadelda neile 800-le osaks langevat isiklikku tähelepanu, pälvivad sellest lõviosa kuue-seitsme tippklubi staarid. Aga Lionel Messi, Sergio Ramose, Antoine Griezmanni, Neymari, Cristiano Ronaldo, Manuel Neueri, Paul Pogba, Kevin de Bruyne, Harry Kane’i, Mohamed Salahi ja teiste igapäevaselt jalgpallimaailmas kajavate nimede kõrval on Meistrite liigas veel hulganisti pallureid, kes pole kaugeltki sedavõrd tuntud, ent kellel võiks ühel või teisel põhjusel silma peal hoida.

Järgnev valik ei pretendeeri ammendavusele. See oleks võimatu, sest arvamused on jalgpallis teatavasti nagu tagumikud – igaühel oma. Ent mõned põnevad mängijad koos põhjendustega on siinkohal ära toodud.

Madridi Atletico poolkaitsja Saul Niguez.
Madridi Atletico poolkaitsja Saul Niguez. Foto: Mihkel Maripuu

Saul Niguez (23), Madridi Atletico

Hispaania uue põlvkonna poolkaitsja on Atletico enda kasvandik, kes kinnitas põhimeeskonnas kanda hooajal 2015-16, kui lõi ka Meistrite liiga poolfinaalis Müncheni Bayernile oivalise värava.

Tema vastutus Diego Simeone juhendatavas meeskonnas on seejärel üha tõusnud ning pärast Andres Iniesta erruminekut on Tallinnas peetud UEFA superkarikafinaalis Atletico võiduvärava löönud Saul väga tähtis lüli ka Hispaania koondise jaoks, nagu tõestasid väravad Rahvuste liiga mängudes Inglismaa ja Horvaatiaga.

AS Roma ründaja Justin Kluivert.
AS Roma ründaja Justin Kluivert. Foto: Maffia/UK Sports Pics/SIPA/Scanpix

Justin Kluivert (19), AS Roma

Ühe oma isa Patricki saavutuse kordamine on 19-aastase AS Roma ründaja jaoks kindlasti võimatu, sest too lõi 18-aastasena Meistrite liiga finaalis võiduvärava (1995, kui Amsterdami Ajax alistas 1:0 AC Milani).

Aga tegu on põneva ääreründajaga, kelle mängijaõiguste eest maksis AS Roma möödunud suvel Amsterdami Ajaxile 17,25 miljonit eurot. Romas tuleb Kluivertil mänguaja nimel kõvasti vaeva näha, aga märtsis Hollandi koondises debüteerinud Justini jälgimine on veidi pikema mäluga jalgpallisõpradele kindlasti väga huvitav, sest saab tõmmata paralleele isaga.

Andy Robertson (24), Liverpool

Hoovi- ja koolijalgpallis oli äärekaitsja pikalt positsioon, kuhu lükati kõige kaikamad tegelased, sest seal ei jäänud nad ette, ent teoorias võisid nad seal mingil moel kohati isegi kasulikud olla. Cafu poolt algatatud revolutsioon on teinud äärekaitsjatest jalgpalli kõige dünaamilisema positsiooni, ilmekaimateks näideteks Marcelo ja David Alaba.

Liverpooli vasakkaitsja Andy Robertson.
Liverpooli vasakkaitsja Andy Robertson. Foto: David Davies/PA Images/Scanpix

Andy Robertson on äärekaitsja, kes liitus Liverpooliga 2017. aasta suvel suurema furoorita, aga kerkis meeskonna põhitegijaks ning nimetati äsja Šotimaa koondise kapteniks. «Ta on inspiratsioon kõigile noormängijatele, kellele öeldakse, et nad ei jõua kunagi tippu. Tuleb rassimist jätkata. Ma usun hilistesse arenejatesse,» põhjendas Šotimaa peatreener Alex McLeish otsust. Robertsoni roll Liverpoolis üha kasvab.

Lissaboni Benfica poolkaitsja Pizzi.
Lissaboni Benfica poolkaitsja Pizzi. Foto: Pedro Rocha/imago/GlobalImagens/Scanpix

Pizzi (28), Lissaboni Benfica

Portugali jalgpallis peituva talendivaranduse ilmekas näide on tõik, et viimaste aastate riigi edukaima klubi Benfica keskvälja kindel põhimees Pizzi (täispika nimega Luís Miguel Afonso Fernandes) ei mahtunud MM-koondisesse ning sellest ei tehtud isegi suuremat juttu, sest ta polnud sugugi kõige nimekam puuduja.

Ent kahekordse endise Euroopa meisterklubi Benfica ridades on Pizzi tõusnud üha asendamatumaks mängijaks, kes suuteline heal päeval püsti panema põrguliku tulevärgi. Pizzi on jalgpallur, keda jälgides igav ei hakka!

Schalke 04 poolkaitsja Weston McKennie.
Schalke 04 poolkaitsja Weston McKennie. Foto: TEAM2sportphoto/imagi/Scanpix

Weston McKennie (20), Schalke 04

Mis ühendab Mesut Özili (Arsenal), Ivan Rakitici (Barcelona), Manuel Neuerit (Bayern), Julian Draxlerit (PSG), Joel Matipi (Liverpool) ja Leroy Sanet (Manchester City)? Nad kõik on Gelsenkircheni Schalke 04 kasvandikud. Selles Ruhri piirkonna klubis suudetakse talentidest tippjalgpallureid vormida ning võib-olla on just 20-aastane USA jalgpallur Weston McKennie superstaarivabriku järgmine toode?

Kaks aastat tagasi Schalke akadeemiaga liitunud poolkaitsja tõusis mullu põhirivistusse ja on klubi spordidirektori Christian Heideli sõnul teel saamaks esindusmeeskonna võtmemängijaks. «Tänu talendile ja õppimisvõimele on Weston liikunud klubiga liitumise järel suurte sammudega edasi,» märkis Heidel. Nüüd saab McKennie end proovile panna Meistrite liigas.

Manchester City keskkaitsja Aymeric Laporte.
Manchester City keskkaitsja Aymeric Laporte. Foto: Arron Gent/PA Images/Scanpix

Aymeric Laporte (24), Manchester City

Talvel Baskimaa esiklubist Bilbao Athleticist 65 miljoni euro eest ostetud keskkaitsjas peitub kõva tõestamisvajadus. Nimelt ei mahtunud ta suvel maailmameistriks kroonitud Prantsusmaa koondisesse, mille järel andis ta mõista, et kaalub hoopis Hispaania esindamist, milleks tal seoses baski juurtega samuti võimalus on.

Hetkel pole Laporte’i vastu suurt huvi üles näidanud ei Prantsusmaa peatreener Didier Deschamps ega Hispaania juhendaja luis Enrique. Mis oleks parim viis neid ümbet veenda, kui majesteetlikud esitused Meistrite liigas?

Aleksandr Golovin (22), AS Monaco

Kui Venemaa koondis 2008. aasta EMil poolfinaali jõudis, said ründajatest Andrei Aršavinist ja Roman Pavljutšenkost ihaldatud jalgpallurid, kes mõlemad mängisid peagi Inglismaa kõrgliigas. Venemaa jaoks edukaks kujunenud (jõuti ju veerandfinaali) kodusele MM-finaalturniirile suurt suvist väljarännet ei järgnenud. Ainuke oluline siirdumine Venemaalt Euroopasse on Golovini üleminek Moskva CSKA-st Monacosse.

Poolkaitsjat jälgitakse tähelepanelikult igalt poolt, sest ta toimib ühelt poolt luurajana, teisalt markerina. Kui Golovini saadab edu, võivad teisedki Venemaa jalgpallurid soovida Lääne-Euroopas töötada ning samuti võib Golovin kasvatada sealsete klubide huvi venelaste vastu.

AS Monaco poolkaitsja Aleksandr Golovin.
AS Monaco poolkaitsja Aleksandr Golovin. Foto: NOBERT SCANELLA/imago/PanoramiC/scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles