Rallikorraldajaid ähvardab Türgi nimede kasutamise tõttu kolmeaastane vanglakaristus

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose ralli.
Küprose ralli. Foto: EWRC

Euroopa ralli meistrivõistluste sekka ehk FIA ERC-sarja kuuluva Küprose ralli korraldajad on hädas. Kreeka parlamendi liige süüdistab neid seaduse rikkumises ning karistuse korral võib korraldajaid oodata kuni kolmeaastane vanglakaristus, vahendab Cyprus Mail. 

Tüliõun peitub rallikaartidel seisnud kohanimedes. Küpros on jagatud kaheks 1974. aastast, kui Türgi hõivas saarest kolmandiku vastuseks Kreeka sõjalise valitsuse toetatud võimupöördele. Küprose ralli kiiruskatsed olid küll Küprose poolel, aga nõnda piiri lähedal, et koduleheküljel olnud kaartidel kujutati ka Türgile kuuluva Küprose osasid.

Kreeka parlamendi liige Giorgos Perdikis märkas rallikaarte uurides, et paljud kohanimedki olid kreeka keele asemel aga türgi keeles, mis on tema sõnul suur solvang. Geograafiliste nimede seaduse rikkumine on aga kriminaalkuritegu ning seda saab karistada kuni kolmeaastase vangistuse või 50 000 euro suuruse rahatrahviga.

Nõnda päris Perdikis aru siseministrilt Constantinos Petrideselt. Too nõustus – paljud kaardil olnud kohanimed olid tõesti mõlemas keeles.

«Näiteks oli Arsos Larnacas märgitud kui «Yigitler», Mia Milia kui «Haspolat»,  Exo Metohi «Düzova», Askia kui «Pasaköy», Trachoni «Demirhan», Palekythro kui «Balikesir» Tremithousa kui «Erdemli» ja Angastina kui «Aslanköy».» Petridese väitel on vastutajaks aga hoopis haridusministeerium.

Asja asus selgitama ka Küprose autoliit, kelle sõnul teeb rallikaarte hoopis välismaal tegutsev firma, mis on tööle ennistatud aga Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) poolt. Kaarte valmistatakse aga Google Earthi abil.

Ralli korraldajad ise tunnistasid samuti, et kasutasid välismaa teenusepakkujat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles