13 riiki astus Venemaa ennistamise vastu välja, sportlased ähvardavad mässuga

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WADA tahab Venemaad puhaste sportlaste sekka ennistada, enamik ülejäänuid on kategooriliselt vastu.
WADA tahab Venemaad puhaste sportlaste sekka ennistada, enamik ülejäänuid on kategooriliselt vastu. Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Scanpix

Rahvusvahelise Antidopingu Liidu (WADA) plaan Venemaa sportlaste õigused ennistada ei ole sugugi meeltmööda paljudele dopinugküttidele. 13 riiki esitasid aga organisatsioonile avalduse, kus nõuavad positiivse otsuse edasilükkamist.

Paari päeva eest lahkus ametist WADA töörühma kuulunud sportlaskomisjoni juht, endine tippsuusataja Beckie Scott. Kanadalanna seisukohta karistuse leevendamise osas iseloomustatakse lühidalt sõnaga «tülgastus», sest on ta ju olnud aastaid tulihingeline dopinguvastase võitluse eestkõneleja. Varem on Scott avaldanud arvamust, et Venemaad ei karistatud piisavalt karmilt.

Ideed kritiseeris isegi WADA enda asepresident Linda Helleland, kes sõnas, et kavatseb plaani vastu hääletada. Mitu sportlaskomisjoni liiget lisas, et Venemaa tagasivõtmist ei tohiks isegi mitte kaaluda.

WADA sai ka avalduse 13 antidopingu liidult, kelle hulka kuuluvad näiteks Suurbritannia ja USA, kus süüdistati organisatsiooni «väravapostide nihutamises» ja sõnumis, nagu oleks «dopingutarvitamine vastuvõetav». Lisaks kahele nimetatud suurriigile on kirjale alla kirjutanud veel Kanada, Saksamaa, Jaapani, Austraalia, Soome, Norra, Austria, Iirimaa, Hollandi, Uus-Meremaa ja Poola antidopinguagentuurid.

Plaani laitis maha ka kogu skandaali paljastaja, Moskva labori endine juht ning praegu USAs tunnistajakaitse all viibiv Grigori Rodtšenkov. «See oleks olümpiaspordi ideaale silmas pidades katastroof,» sõnas Rodtšenkov. USA antidopingu agentuuri USADA juht Travis Tygart hoiatas aga, et sportlaste vastuseis ideele aina kasvab.

WADA arvates on põhjust leevendada kahte kriteeriumit, mille täitmine seati Venemaale sportlasperre ennistamisel seni kohtustuslikuks – jutt käib ligipääasust Moskva laborile ning RUSADA soostumisest McLareni raporti tulemustega. WADA-l on siiski ka üks tugev liitlane, kelleks on Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK).

Rodtšenkovi sõnul oleks Venemaa õiguste taastamine kõigi puhaste sportlaste suhtes solvav. «WADA ei tohiks langeda Venemaa spordiministeeriumi manipulatsioonide ja võltside lubaduste ohvriks. Seesama Kremli käepikendus ju käivitaski kogu programmi,» selgitas ta oma seisukohta.

Tygart märkis, et WADA kokkuleppel Venemaaga on «halb maik juures». Väljaandele Evening Standard rääkis ta, et heakskiitev otsus toob kaasa sportlaste mässu. «Sportlased hakkavad avastama, et neilgi on hääl. Nad on nii vihased, et otse loomulikult võtavad nad sõna. Ja nad on mõistnud, et tulemuse saavutamiseks peavad nad koos tegutsema. See hääl ei vaiki, vaid aina tugevneb,» ennustas Tygart.

WADA sportlaskomisjoni seitse liiget allkirjastasid plaani ilmsikstuleku järel avalduse, ärgitades organisatsioni ümber mõtlema. Teised on kutsunud üles otsustamist edasi lükkama. WADA juhtkonnale kirjutas otse ka IAAFi sportlaskomisjon, manitsedes neid esialgsetest tingimustest kinni pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles