Eesti Antidopingu juht: WADA meelemuutuse motiivid ei ole läbipaistvad (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elina Kivinukk.
Elina Kivinukk. Foto: parnupostimees.ee

Eesti Antidopingu juhatuse liige Elina Kivinukk sõnas Postimehele, et Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) tänane otsus ennistada Venemaa antidopinguagentuuri RUSADA õigused, eelkõige selle otsuseni jõudmise viis, kahjustab nii dopinguvastast liikumist kui ka sporti tervikuna.

«Eesti Antidopingul ei ole selles asjas küll ametlikku seisukohta, ent oleme jälginud selleteemalist diskussiooni, sportlaste arvamusi ja muid olulisi aspekte,» sõnas Kivinukk. «Kriitiliseks läks olukord eelmisel nädalal, kui WADA hoiak äkitselt muutus. Selle ajend tuli kõigi märkide järgi Venemaa spordiministrilt. Igatahes on selge, et motiiv pole läbipaistev.»

Kivinuki sõnul nullis WADA tänane otsus suure osa senistest pingutustest, mida tehti näiteks mõne patustanud riigi antidopinguagentuuri väljaarvamise standardi kehtestamisel või vajalike meetodite väljatöötamisel. «Kõigele sellele on vilistatud,» tõdes ta.

Tema hinnangul kannatavad WADA otsusest kõik sportlased – nii teiste riikide omad, kellele anti mõista, et reegleid saab väänata, kui ka venelased, kes peavad nüüd minema võistlustele osalema teadmises, et paljud konkurendid vaatavad neile viltu.

Kuigi Eesti Antidoping ei kuulunud 13 riigi hulka, kes saatsid paar päeva enne WADA täitevkomitee kogunemist avaliku kirja, paludes RUSADA õigusi mitte ennistada, oldi Kivinuki sõnul avalduse formuleerimisega kursis ja osaleti aruteludes. «Alla ei kirjutanud me seekord vaid põhjusel, et see teade oli sõnastuselt ehk liiga kategooriline. Kindlasti toetame sõnumit, kuid kiri võinuks rõhutada rohkem läbipaistvuse ja protsessi väljatöötamise vajalikkust,» selgitas Kivinukk.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles