Kolmekordsest tragöödiast toibuvad Norra suusatajad otsivad abi psühholoogidelt (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisut enne Ida Eide surma tähistas ta koos Therese Johaugiga mõlema sünnipäeva.
Pisut enne Ida Eide surma tähistas ta koos Therese Johaugiga mõlema sünnipäeva. Foto: Instagram / Idaeide1

Ääretult traagilise suvelõpu üle elanud Norra suusakoondis vajab psühholoogide abi, et kolmest järjestikusest surmajuhtumist üle saada, kirjutab väljaanne VG.

Norra suusatajaid tabas vaid 48 päeva jooksul kolm šokeerivat ja kurba uudist. 16. juulil uppus Trøndelagis 29-aastane Ronny Fredrik Ansnes, Norra meistrivõistluste hõbemedalimees. 29. juulil hukkus skuutriõnnetuses olümpiavõitja ja kahekordne maailmameister Vibeke Skofterud, 2. septembril sai aga jooksuvõistlusel infarkti ja suri rahvuskoondislase Mari Eide õde ning Norra suurima tähe Therese Johaugi parim sõbranna Ida Eide.

Esmaspäeval kogunevad norralased Kvitfjellis taas uue hooaja eel treeninglaagrisse ning plaanide kohaselt tuleb sinna ka 28-aastane Mari Eide. Koondise peatreener Vidar Løfshus nimetas kahte viimast kuud sürreaalseks. «Mõistus peaaegu tõrgub seda kõike uskumast. Suusaringkondades tunnevad kõik kõiki ning mõnigi sai hästi läbi kõigi kolmega, keda enam pole. Selline olukord ei ole lihtne,» tõdes Løfshus. «Kõigile on pakutud psühholoogi abi ja võimalust vestluseks. Paljud on pakkumise tänulikult vastu võtnud.»

Alati rõõmus Vibeke Skofterud jõudis elada vaid 38-aastaseks.
Alati rõõmus Vibeke Skofterud jõudis elada vaid 38-aastaseks. Foto: Erakogu

Mari Eide kandis alles 14. septembril õe kirstu Lidari kirikusse ja sealt surnuaiale. «Mari on tugev tüdruk. Teised hoiavad teda ja hoolitsevad tema eest. Sellisel hetkel ongi kõige tähtsam, et su ümber oleksid head sõbrad,» sõnas Løfshus. Kuid samas on selge, et Eide elu pole enam iial endine.

Õde ning teised koondislased said Ida Eide surmast teada Itaalias Livignos viibides. Vaid paar nädalat varem olid Eide ja Johaug seejuures tähistanud ühiselt viimase 30. sünnipäeva. Naiste koondist juhendav Ole Morten Iversen ei loo endale illusioone – Kvitfjelli laager tuleb emotsionaalne. «Anname tüdrukutele natuke rohkem aega ja ruumi. Kindlasti on õhkkond palju vaiksem. Elame kõik koos ühes suures majas, nii et oleme külg külje kõrval,» sõnas ta.

Iversen on koos kolleegi Geir Endre Rogniga pidevalt Eidele toeks olnud. «Mari peab leidma jälle igapäevase rutiini. See aitab. Ta liigutab end kergemini. Kuid loomulikult anname talle täpselt nii palju aega kui ta vajab. Oleme väga paindlikud,» selgitas Iversen. «Plaan näeb ette, et ta tuleb Kvitfjelli ja teeb trennid osaliselt kaasa, aga kõik on mõistagi tema enda otsustada. Igal juhul ei kaasa me teda kõige rängematesse treeningutesse.»

Bjørgen toetab kõiki sõbrannasid

Løfshusi sõnul valitseb laagrites soe ja toetav atmosfäär. «Kõik on palju koos olnud ja tajuvad, et ühtsuses peitub jõud. Kahju, et see kõik käib leina kaudu, ent nad saavad uusi kogemusi,» tõdes Løfshus. Ühtlasi tunnistas ta, et on ise võtnud keerulistel hetkedel ühendust Marit Bjørgeniga, kes äsja koondisekarjääri lõpetas.

«Marit on enam-vähem kõigi koondislastega lähedane. Ta näeb ja tajub enda rolli – kõik saavad vajadusel temaga rääkida,» märkis Løfshus, lisades, et saab vajadusel ka ise Bjørgenilt hingelist tuge.

MK-sari algab juba kahe kuu pärast Soomes Rukal. Løfshus on valmis leppima, et norralannad ei ole hooaja alguseks veel vaimselt vormis. «Koorem on valus ja raske ning treeningperioodi lõpuks ei pruugi nad sellest vabaneda. Võimalik, et unetunde tuleb tavalisest vähem. Raskeid hetki leidub palju. Oleme esimesest leinast üle, kuid meil pole aimugi, mis juhtub nädala või kahe kuu pärast,» tõdes ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles