Video: skandaalseim olümpiafinaal tähistab 30. sünnipäeva (1)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Johnson 1988. aasta 24. septembril ületamas Souli olümpiastaadionil 100 meetri jooksu finišijoont.
Ben Johnson 1988. aasta 24. septembril ületamas Souli olümpiastaadionil 100 meetri jooksu finišijoont. Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

Täna möödus 30 aastat Souli olümpia skandaalsest 100 meetri jooksust, mille võitis kanadalane Ben Johnson toona maailmarekordit tähistanud 9,79-ga.

Kui Johnsonilt küsiti pärast võistlust, kas ta hindab rohkem kuldmedalit või maailmarekordit, vastas ameeriklane: «Kuldmedalit. Seda ei saa keegi mult ära võtta.»

Kaks päeva hiljem teatati, et Johnsoni dopinguproovist leiti anaboolseid steroide. Mees jäi ilma nii maailmarekordist kui ka kuldmedalist. Olümpiavõitjaks krooniti Carl Lewis, kes sai kirja aja 9,92. Hõbemedal kuulus lõpuks britile Linford Christie, pronks ameeriklasele Calvin Smithile.

Tegu oli esimese dopingujuhtumiga, kus sedavõrd prestiižne sportlane vahele jäi. Souli 100 meetri olümpiafinaali loetakse ka üheks ajaloo kõige räpasemaks jooksuks. Kaheksast finalistist kuus oli karjääri varasemas või hilisemas faasis dopingutestis põrunud.

Kergejõustikumaailm pidi pärast Souli olümpiat ootama 11 aastat, et näha taas sedavõrd kiiret, ent puhast jooksu. Sellega sai 1999. aastal hakkama Maurice Greene, kes jooksis Ateenas aja 9,79.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles