Federeri nimel painutatakse olümpiareegleid

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Federer on 2008. aasta olümpiavõitja paarismängus, aga individuaalkuld on mehel puudu. Pildil on mees Londonis teenitud hõbedaga.
Roger Federer on 2008. aasta olümpiavõitja paarismängus, aga individuaalkuld on mehel puudu. Pildil on mees Londonis teenitud hõbedaga. Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Roger Federer tahab võistelda Tokyo olümpiamängudel. Ka Rahvusvaheline Tenniseliit (ITF) tahab, et maailma nimekaim tennisist olümpiamängudel võistleks ja on selle nimel valmis kvalifikatsioonitingimuste osas silma kinni pigistama, vahendab Sport360.com.

Federeri komistuskiviks automaatse olümpiakoha tagamisel peaks saama nõue, et sportlane peab nelja-aastase olümpiatsükli jooksul osalema oma vähemalt kahel Davis või Fed Cup turniiril ehk esindama oma rahvuskoondist. Federer tõmbas Šveitsi särgi selga aga viimati 2015. aastal. Et olümpiale pääseda, peaks ta seega esindama koondist tuleval ja võib-olla ka ülejärgmisel aastal. Et järgmine Šveitsi koondise matš on veebruaris kohe pärast Austraalia lahtiseid – mängitakse Venemaaga – on karjääri ehal üha rohkem puhkust vajava staari osalemine seal aga enam kui kahtlane.

ITFi president David Haggerty sõnul on aga Federeri võimalik siiski Tokyos võistlemas näha. «Reeglites on teatud asjad varasemate võitjate, varasemate olümplaste ja suure slämmi tšempionide kohta,» selgitas Haggerty. «Ma olen Rogeri inimestega rääkinud ja nad on olukorrast teadlikud. Kas ta mängib või ei mängi Davis Cupil, ühte või teist otsust pole veel tehtud, aga seda kõike võetakse arvesse. Aga kindlasti oleks kedagi Rogeri-sugust olümpial suurepärane näha.»

Rio olümpiamängude eel toodi ITFi reeglites välja kolm juhust, millal sportlasele võidakse koondise esindamise reeglis erand teha: kui vigastus takistas mängimist; kui sportlane saavutas alles hiljuti taseme, millega ta koondisesse mahuks; kui koondise tase/konkurents on nii kõrge, et see piirab mänguvõimalusi. Federer ühegi nende alla ei mahu. Võlusõnadena on aga kirjas, et need on «mõned, aga mitte kõik» tingimused ja lõpliku otsuse sportlase olümpiale lubamise kohta langetab ekspertpaneel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles