Statistikapomm: Kontaveit asub taltsutama kiirete lõppmängude kuningannat

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Kontaveidi serv on Wuhanis korralikult toiminud.
Anett Kontaveidi serv on Wuhanis korralikult toiminud. Foto: WU HONG / EPA / Scanpix

Sel aastal kolmandat korda WTA turniiril veerandfinaali jõudnud Eesti esitennisist Anett Kontaveit kohtub täna Wuhanis tšehhitari Katerina Siniakovaga. Kummale annavad eelise numbrid?

Kontaveit (WTA edetabeli 27.) ja Siniakova (47.) tulevad väljakule tänases viimases kohtumises, mis algab kõigi eelduste kohaselt vahemikus kell 15-16.

22-aastased eakaaslased pidasid hiljuti tulise heitluse USA lahtiste meistrivõistluste avaringis, kus tšehhitar raskest seisust (otsustavas setis kaotusseis 4:5 ja 0:30) välja suutis tulla ja mängu võita. Kuid paari aasta eest Hiinas – toona küll Guangzhou linnas – oli kindlalt 6:1, 6:1 parem Kontaveit.

Aga milline näeb välja Kontaveidi ja Siniakova statistiliste näitajate võrdlus nii Wuhani turniiril kui terve hooaja ja ka karjääri lõikes? Kohe saad teada!

Päev vähem kui kuu aega tagasi kurvastas Katerina Siniakova US Openil Anett Kontaveiti.
Päev vähem kui kuu aega tagasi kurvastas Katerina Siniakova US Openil Anett Kontaveiti. Foto: JULIAN FINNEY / AFP

Siniakova ja kiired lõppmängud – viiest viis! Siniakova alustas Wuhani turniiri kvalifikatsioonist ehk on nüüdseks võitnud viis, Kontaveit kolm vastast. Siniakova vastaste keskmine edetabelikoht on 22., Kontaveidil 32. Märkimisväärset kindlust on Siniakova näidanud võtmehetkedel: ta on enda kasuks kallutanud kõik viis kiiret lõppmängu! Nii näiteks alistas ta eile 1/8-finaalis endise maailma esireketi Garbine Muguruza 7:6, 7:6 ja päev varem Caroline Garcia 3:6, 7:6, 7:6.

Teises ringis saadud võit tiitlikaitsja Garcia üle tähistas aga Siniakova karjääris huvitavat saavutust: ta pole WTA pingerivis kõrgemal kohal (neljas) asuvat mängijast üle olnud. Kui ta mullu Shenzhenis Simona Halepi alistas, oli ka rumeenlanna maailma neljas number.

Kontaveit, tippude kõigutaja Vaid neli naistennisisti on sel aastal saanud esikümnesse kuuluvate vastaste üle rohkem võite kui Kontaveit (saldo pärast Sloane Stephensi alistamist 6-5). Eestlannat edestavad ses arvestuses Kiki Bertens (10 võitu), Darja Kasatkina, Petra Kvitova ja Arina Sabalenka (7). Kontaveidiga samal pulgal on ei keegi muu kui maailma esireket Halep.

Lõpetuseks veel üks omapärane fakt: viimati juhtus jaanuarikuus Sydneys, kui WTA Premier kategooria turniiril jõudis veerandfinaali vaid üks asetatud mängija. Wuhanis kannab seda au (ja kohustust) seitsmendana paigutatud ja WTA edetabelis 16. kohal asuv austraallanna Ashleigh Barty.

Serv Keegi veerandfinalistidest pole Wuhanis teinud vähem topeltvigu kui Kontaveit (5). Pallinguässasid on nii tema kui Siniakova löönud 11, seda arvestust juhib Sabalenka (18). Kui serviprotsendid on Kontaveidil ja Siniakoval üsna võrdsed, siis vahe tuleb sisse efektiivsuse osas – Siniakova esimeselt pallingult võidetud punktide protsent (57) on madalaim ja teiselt servilt eelviimane (48,1). Kontaveidi vastavad numbrid on 62,8 ja 53,6. Ka oma pallingugeimide võitmise arvestuses hoiab Siniakova 66,4%-ga punase laterna positsiooni (Kontaveit 71,1%).

Kontaveidil lühim, Siniakoval pikim matš Võttes arvesse kõik veerandfinalistide senised heitlused Wuhanis, on kiireima päevatöö teinud Kontaveit, kui ta alistas üleeile tunni ja 7 minutiga Donna Vekici 6:2, 6:4. Pikima matši au kuulub omakorda aga Siniakovale, kel kulus samal päeval Garcia tulemusega 3:6, 7:6, 7:6 maha murdmiseks täpselt kolm tundi! Sel aastal on WTA turniiridel vaid kaheksa mängu kestnud kauem – üks neist ka Kontaveidi esituses (kui ta võitis Stuttgardis 3 tunni ja 10 minutiga Kristina Mladenovici).

Murdepallid Vaata, mispidi tahes: Kontaveit on kaheksast konkurentsi jäänud mängijast absoluutselt parim murdepallide realiseerija. Wuhanis on ta protsent hämmastav 66,7, hooaja lõikes hiilgav 49,1. Ent papist tüdruk pole ka Siniakova: sel turniiril jääb tema näit 60,6 alla üksnes Kontaveidile.

Võrdsus mitmes arvestuses Tasavägine nagu neidude viimane omavaheline duell on ka aasta võitude-kaotuste saldode kõrvutamine. Eriti tuleb see välja kõva kattega väljakutel peetud kohtumistes: Siniakova on võitnud 13 ja kaotanud 10, Kontaveit vastavalt 13 ja 11 mängu. Mõlemad on aasta jooksul võitnud tosin kolmesetilist heitlust. Täpselt võrdne on kogu WTA karjääri jooksul kaotatud mängude arv (132), ent Kontaveit on saanud võite märksa enam (257 : 210). Seevastu on Siniakova teeninud kaks WTA turniiri esikohta Kontaveidi ühe vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles