Anett Kontaveit klaaris Hiinas vanad arved

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Kontaveit
Anett Kontaveit Foto: Wu Hong/EPA/Scanpix

Eesti esinumber Anett Kontaveit jätkab Hiina vallutamist. Vapustavad võidud on maailma edetabeli 27. naise viinud kõrgetasemelisel turniiril nelja parema sekka. Peale selle klaaris Kontaveit vanad arved tšehhitari Katerina Siniakovaga, kes tema teekonna USA lahtistel meistrivõistlustel peatas.

Kontaveit pani ühe maailma parema paarismängija veerandfinaalis kindlalt 6:4, 6:4 paika. USA lahtiste avaringis rabeles Siniakova raskest seisust välja, kui oli kolmandas setis 4:5 ja 0:30 kaotusseisus, kuid murdis Kontaveidi ja võitis seti 7:5. Wuhani turniiri veerandfinaalis oli Kontaveit pärast 6:4 võidetud avasetti teises setis 5:4 ja 30:0 eduseisu, lubas vastasel 30:30 viigistada, aga seekord ta geimi ega setti ära ei andnud.

Tõsi, seda déjà-vu tunde hinnaga. «Ta hakkas väga hästi eeskäega mööda joont lööke tegema, millega tuli USA lahtistel samamoodi sarnasest seisust välja. Tekkis kerge déjà-vu tunne. Ma olin ise tugevam ja üritasin sellel mitte ennast häirida lasta. See oli juba ükskord juhtunud, teadsin, et ta võib seda uuesti teha,» sõnas Kontaveit pärast magusat revanši. «Kaotus USA lahtistel oli päris valus ja eks ma proovisin sellest õppida. Kindlasti tahtsin ise seekord võitjana välja tulla.»

Tekkis kerge déjà-vu tunne. See oli juba ükskord juhtunud, teadsin, et ta võib seda uuesti teha.

Kontaveidi hinnangul on maailma edetabelis 47. kohal paiknev Siniakova väga keeruline ja ettearvamatu mängija, kellel on keerulised löögid, mida on raske lugeda. «Võib-olla olin seekord oma tegemistes järjekindlam. Tema relv on tagantkäsi, mida üritasin võimalikult palju ära võtta ja rünnata tema eestkätt. Ta võib ka eestkätt ohtlikult mängida, aga sealt tuleb rohkem vigu,» analüüsis eestlanna, kes mängis rasketel hetkedel enda sõnul julgelt.

Paaril momendil näitas Siniakova välja emotsioone ja tema kehakeelest sai välja lugeda rahulolematust. Vastase käitumine pole Kontaveidi mängu sellel aastal ülemäära palju mõjutanud. «Ta on üldiselt alati selline, aga järgmine punkt proovib jälle täiega. Ma olin sellega arvestanud,» andis Kontaveit mõista.

Ihaldatud trofee kahe võidu kaugusel

Kuna kõik maailma esikümne mängijad on Wuhanis konkurentsist langenud, siis avaneb Kontaveidil suurepärane võimalus mängida karjääri vingeimale turniirivõidule. Ta on tipptennises tiirelnud pikka aega, kuid senine ainus turniirivõit pärineb möödunud aastast, kui eestlanna triumfeeris Hollandis Hertogenboschi mõõduvõtul. Kui sealne turniir polnud sedavõrd kõrgetasemeline kui nüüd Wuhanis, siis ootused on Eesti spordisõpradel, aga ilmselt ka Kontaveidil endal väga suured.

Kontaveit pole endale aga mingisuguseid pingeid peale pannud. «Kõik need mängijad, kes on nii kaugele jõudnud, on saanud häid võite ja alistanud esikümne mängijaid. Nad väärivad kohta poolfinaalis. Ma ei tunne, et see mulle mingisuguse pinge peale paneb,» märkis tennisist. Küll aga tunnistas Kontaveit, et on heas vormis. «Elu parimas vormis on võib-olla suur väljaütlemine, aga heas vormis kindlasti. Tunnen end väljakul hästi.»

Peale Kontaveidi jätkavad Wuhani tenniseturniiri austraallanna Ashleigh Barty (WTA edetabelis 17. koht), valgevenelanna Arina Sabalenka (20.) ja kohalik mängija Qiang Wang (34.), kellega Kontaveit poolfinaalis vastamisi läheb. Kontaveit on samal turniiril juba ühe hiinlanna konkurentsist lülitanud, kui kolmandas ringis alistas ta Shuai Zhangi 6:4, 4:6, 6:1.

Varem pole Kontaveit ja tema järgmine vastane Wang tenniseväljakul kohtunud, kuid mingisugune aimdus meie esinumbril 26-aastasest hiinlannast on olemas. «Ta on väga terav ja teeb kõike päris korralikult. Kindlasti raske vastane,» iseloomustas Kontaveit kodupubliku lemmikut, kes teenis põhitabelisse koha vabapääsmega, kuid alistas näiteks teises ringis kaheksanda asetusega Karolina Pliškova (Tšehhi) ja veerandfinaalis Rio de Janeiro olümpiavõitja Monica Puigi (Puerto Rico).

Kontaveidi ja Wangi poolfinaal Wuhanis algab täna hommikul Eesti aja järgi orienteerivalt kell 11.30. Rasked mängud on Kontaveidilt omajagu energiat röövinud, kuid selle taha pugeda pole mõtet, sest kõik mängijad on endast pea maksimumi välja pigistanud. «Kerge ei ole olnud, aga ma arvan, et poolfinaalis on mul väga palju motivatsiooni pingutada,» sõnas Kontaveit ootusärevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles