Rait Käbini lennukas ambitsioon ajas Gert Kullamäe naerma

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kalevi korvpallimeeskonna nüüdseks endine peatreener Gert Kullamäe.
Tallinna Kalevi korvpallimeeskonna nüüdseks endine peatreener Gert Kullamäe. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti-Läti korvpalliliigas on pidanud kaks kohtumist, seejuures teeninud ühe võidu ja ühe kaotuse, kolm Eesti meeskonda: Rapla, Tallinna Kalev/TLÜ ja TalTech. Postimees võttis nende meeskondade peatreeneritega ühendust ja uuris, kuidas nad hooaja algusega rahule on jäänud.

Möödunud hooajal Eesti meistrivõistlustel pronksmedali teeninud Rapla Avis Utilitas kaotas avamängus Riia VEFile 68:102, kuid võitis seejärel Jekabpilsi 79:69. Mõlemad mängud toimusid Lätis.

Rapla juhendaja Aivar Kuusmaa jääb üldplaanis hooaja algusega rahule. «Esimene poolaeg VEFi vastu ei olnud paha, aga teine poolaeg algas väga kehvasti. Jekabpilsi vastu andsime mängu alguses vastasele konti närida, pärast tuli lõivu maksta ja energiat kulutada, et see võit kätte saada,» kommenteeris Kuusmaa. «Kahest kaks oleks liiga palju tahetud, saime kahest ühe kätte. Nüüd tuleb vaadata järgmiseid mänge,» sõnas Kuusmaa, kelle hoolealuseid ootavad ees kodumängud Jurmala ja Valmieraga.

Eelmisel hooajal Eesti meistrivõistlustel veerandfinaalseerias napilt Raplale alla jäänud Tallinna Kalev alustas Eesti-Läti korvpalliliigat 88:54 võiduga Jekabpilsi üle, ent seejärel kaotati VEFile 56:95. Sarnaselt Raplale mängis Tallinna Kalev mõlemad kohtumised võõral väljakul.

«Esimese mängu mängisime väga okeilt, aga teine mäng tuli kohe otsa ja see oli täielik kaos. Kohtusliku võidu üle on hea meel, aga teiseks päevaks meid ei jätkunud. Olgem ausad, mängisime tugeva vastase ja ühe favoriidi vastu – teerull hakkas liiga kiiresti liikuma. Kui saad 40-punktilise nähvaka, siis on paha,» võttis Tallinna Kalevi peatreener Gert Kullamäe hooaja esimesed kohtumised kokku.

Rait Käbini juhendatav TelTech (endine TTÜ) on uut korvpalliliigat alustanud igati soliidselt: avamängus jäädi valitsevale Läti meistrile Ventspilsile 78:92 alla, aga teises kohtumises saadi 99:82 jagu Liepajast. Erinevalt Raplast ja Tallinna Kalevist sai Tal Tech mõlemas mängus nautida koduväljakueelist.

«Eelmine nädal samal ajal mõtlesime: kui kahest ühe kätte saaks, siis oleks hästi. Tuleb rahul olla,» sõnas Käbin. «Esimeses mängus oli Ventspilsiga paha periood, mille kaotasime 16 punktiga, aga ülejäänud aja suutsime mängus püsida. Me ei andnud alla ja see oli positiivne. Liepaja – ma ei saa öelda, et see oli kohustuslik võit, sest meie jaoks ei ole kohustuslikke ja mittekohustuslikke võite,» märkis TalTechi treener.

Mis on Rapla, Tallinna Kalevi ja TalTechi meeskondade eesmärgid alanud Olybet Eesti-Läti korvpalliliigas?

Rapla peatreener Aivar Kuusmaa: «Meie eesmärgid on olnud alati kõrged, aga eesmärk on põhiturniiril saavutada neljas kuni viies koht, et vältida veerandfinaalis kolme suurt (Kalev/Cramo, VEF, Ventspils – toim). See liiga on suhteliselt ühtlane – hea nii meile kui ka lätlastele. Kõik mängud on kõvad andmised. Pead arvestama, et kui lähed Lätti mängima, ootab natuke koduvilet. Satsid on enam-vähem võrdsed. Tuleb põnev liiga!»

Tallinna Kalevi peatreener Gert Kullamäe: «Me oleme ikkagi mõelnud, et play-off – sinna tahaks ikkagi saada ja ma arvan, et kui suured kolm välja arvata, siis ülejäänud satsid on noored ja suhteliselt ühtlased. Keegi jääb play-off’ist välja ja keegi saab sisse. Kõik meeskonnad on uues olukorras.»

TalTechi peatreener Rait Käbin: «Ma valetaksin, kui ütleksin, et ei tahaks play-off’i saada. Võtame üks mäng korraga ja vaatame kevadel, kus oleme ja mis saama hakkab. Pole veel koosolekut olnud, et peame kolmandaks või neljandaks tulema. Vaatame kevadel.»

Rait Käbin.
Rait Käbin. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees /

Lisaks ennustasid kolm eelkõnelenud juhendajat, millised meeskonnad jõuavad Eesti-Läti korvpalliliigas poolfinaali ehk nelja parema hulka.

Rait Käbin: «Kalev Cramo – pole kahtlustki. VEF, Ventspils ja miks mitte TalTech.»

Gert Kullamäe: «Usun, et VEF, Cramo ja Ventspils moodustavad oma liiga ja siis on ülejäänud seltskond, kes põrkavad. Olen mõtisklenud: see on enam-vähem vaese mehe VTB, kus favoriidid on olemas. Mängid, mis sa mängid, ikka võtavad CSKA ja Himki ära, võib-olla ka UNICS. Kolm klubi on eelarvega teistelt eest ära. Raske öelda, kes on see neljas. Lisaks võivad koosseisud veel muutuda.»

Kui Postimees vihjas Kullamäele, et Käbin näeb nelja hulgas TalTechi, siis puhkes Tallinna Kalevi loots naerma ja vastas: «TalTech see kindlasti ei ole. See võib olla Raidu arvamus.»

Aivar Kuusmaa: «Ventspils ja VEF on suhteliselt ühtlase tasemega, Kalev/Cramo tundub nõksa parem. Aga kõik võivad hooaja jooksul paremaks minna ja mängijaid vahetada. Suure tõenäosusega see kolmik ja ülejäänud tulevad järgi. Läti satsidest tundub olevat Ogrel head võimalused.

Ma ei tea, kuidas keegi hakkab hooaja jooksul mängima. Seal on erinevad variandid. Ma võin sinna vabalt lisada TalTechi, kes on see aasta ennast väga korralikult komplekteerinud. Tartu on hästi mänginud. See nõudlus sinna kohale neli-viis läheb väga tihedaks. VTB ühisliigas on samamoodi: paar suurt – euroliiga satsid – on ees ja ülejäänud kõksivad järgi.»

Aga Kuusmaa Raplat ei maininudki? Ta vastas enesekindlalt: «Seda ma ei pea mainima, et Rapla tahab sinna (nelja parema hulka – toim) saada.»

Martin Müürsepp (vasakult), Gert Kullamäe ja Aivar Kuusmaa.
Martin Müürsepp (vasakult), Gert Kullamäe ja Aivar Kuusmaa. Foto: TAIRO LUTTER / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles